Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, tahám elektroinstalaci pro světla do koupelny a wc. Jedná se o dva stropní světla a dva vypínače, každé světlo má svůj vypínač. Elektroinstalace je provedena v podhledu. Nemám problém vše zapojit tak, aby to fungovalo, jde mi o správnou realizaci. Nehodí se mi použít krabičky, je možné kabely spojovat jinde? Viděl jsem silikovové kostky, do kterých se vkládají kabely s wago svorkami, kde se toto může použít? Vyhovovalo by mi spojovat kabely v podhledech, v dosahu díry pro světo, je to možné, nebo musí být použita jen klasická krabička s přímým přístupem? Předem děkuji za odpovědi.
Často se to propojení dělá v podhledu jen wagosvorkou, nebo wagosvorkou omotanou izolačkou.
Wagosvorka může být i v krabičce schované pod podhledem. Krabice s "přímým přístupem" není nutná. Dá se použít třeba toto:
Ten přívod musí být delší, než je na obrázku, aby se krabička dala v případě opravy vytáhnout z podhledu.
Děkuji za odpověď. Možnost skrytých krabic, je dobrá zpráva. Ve stropě jsou díry 11 cm na led osvětlení, takže dostačující na to, aby se dala krabička v případě potřeby vyndat. Nebude mít s tímto provedením problém revizní technik, při případné revizi?
použijte za vypínače hluboké krabičky a propojte to v nich. stojí to pár metrů kabelu navíc,ale budete mít ve zdech a stropech nepřerušené kabely a spoje za vypínači budou kdykoliv snadno dostupné...
aha...potom plán B - buď podle honzacz anebo tyto případy řeším další krabičkou v jádru,v šachtě za wc. opět kvůli snadnému přístupu...používám stejnou,kterou tam už určitě máte,jen uvnitř nedávám věneček,ale wagosvorky...
Děkuji, krabičky na vypínače jsou původní a jejich výměna je nemožná. V koupelno/wc proběhla za bývalého majitele rekonstrukce. Umělci nalepili na umakartovou příčku sádrokarton a ten okachličkovali. Jsem rád, že se mi po pár dírách podařilo protáhnout kabely k vypínačům původními musími krky, do prostoru podhledu. Původní krabičky jsou pochopitelně plytké.
Dnes jsem koupil v Hornbachu nějaké krabky, vypadají použitelně, dost se do nich vejde.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.