Nejste přihlášen/a.
Mám dvojitou zásuvku tango ( elima.cz/...
V krabiččce je jeden kabel přívodní, druhý na vedlejší zásuvku a třetím kabelem je kabelem v podlaze připojená další zásuvka. Udělal mi to tak elektrikář.
Jenže, jak zapojím na jednu zásuvku další 2? Na zásuvce je možnost připojit jen 2x fáze (2x nulák, 2x zem), jak připojím 3x fázi? Je to tak vůbec realizovatelné nebo musím mít jinou zásuvku?
Díky za podněty.
Vždy musíte připojit všechny vodiče, ne jen fázi. V té stávající krabičce už by nějaké svorky měly být, pokud z přívodu pokračuje víc než jedna zásuvka. Použít svorky (wago nebo šroubové, jaké chcete), bude možná problém to do té krabičky pod tu zásuvku narvat. Nikdy pod jeden šroubek zásuky nedávat dva vodiče. Přívodní dát do svorky, další na tu zásuvku, co už tam je, pod druhý šroubek té zásuvky, co už tam je, dát přívod do zásuvky, kterou už Vám tam ten elektrikář udělal, ze svorky pak napojit vodiče k těm dalším zásuvkám, které plánujete, chcete-li dvě další, pak svorka (kupř. wago), musí mít alespoň tři kontakty, možná čtyři, neuvedl jste, jak to chcete mít (u šroubovacích se použije jiný rozměr). Jelikož o elektrice moc nevíte (domnívám se, možná Vám křivdím), pak dobře radím, ctěte barvy vodičů, vždy barvu na barvu, v každé svorce musí být vodiče jen jedné barvy a správně zapojené. A pak pozor, na jeden obvod smíte mít jen nanejvýš deset zásuvek, dvojzásuvka se počítá jako jedna zásuvka. Mělo by to být i příkonově odpovídající, ale já jsem tam nebyl, toto poradit nelze.
Milane, jak to myslíte, že wago musí mít 4 vývody? Já mám jen s třemi vývody. V jednom bude propojovaci dratek (vyvod ze zasuvky) a dalsi dva budou ty dalsi 2 zasuvky. Privod bude primo do zasuvky. Nebo uvažuji špatně?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.