Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vosy pod střechou

Od: rew odpovědí: 12 změna:

Ahoj, asi mám pod střechou vosy. Jde o obývanou půdní vestavbu. Na terase jsem zaznamenal zvýšený výskyt vos a všiml si, že zalézají pod jednu střešní tašku. Po zabušení na tu tašku vyletěli 3 členové vosího komanda. Ustoupil jsem. Bylo to dramatické a nedůstojné :)

Co teď? Zvednout tašku se bojím. Existuje nějaký účinný chemický prostředek? Nebo je nějaký jed, který bych jim tam připravil a ony si ho odnesly do hnízda?

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jabraka*
hodnocení

2x

Důstojnost si zachováte,když necháte vosy na pokoji.Pokud nemáte v rodině alergiky,nemusíte se ani bát jednoho,dvou žihadel-.Při úklidu jsem je na zahradě podráždil nad obvyklou míru,vystartovaly na mne a dostal jsem žihadel pět,Kromě trochu masrti jsem to bez problémů přežil.Vosy mohly dál likvidovat škůdce ze zahrady.Sežerou mšic,co samy váží,a to denně.Mouchy,komáři,klíšťata a další potvory jsou jejích přirozenou potravou.

JABRAK

jenda2*

Nechávat vosy na pokoji v domě je docela hloupá rada. Nejen že budou pátrat po jídle po celém domě ale hrozí pobodání s nečekanými komplikacemi. Zničit a to nemilosrdně.

Vyzkoušel jsem toho dost a Biotoll suveréně vede. Prášek fouknete pozdě večer pod tašku a ráno je po nich.

hodnocení

0x

Zapomeňte na důstojnost a pozvěte si firmu ;)

PS - jak jim chcete nacpat chemický prostředek pod tu tašku, co se ji bojíte zvednout? :)

hodnocení

0x

Budete se divit, ale Bioliot nebo Raid na hmyz funguje velmi rychle a efektivně. Stačí našplíchat a během 2sec už nebudou schopné zaútočit. Každopádně dělat večer, až jsou zalezlé a být pro jistotu poctivě oblečený do dvou vrstev. Lepší připravený než zaskočený! :)

Hádám, že se bavíme o pár jednotkách vosách a ne kolonii čítající stovky kousků.

hnipirdo*
hodnocení

0x

Včera jsem aplikoval hasičák na vosy a sršně a večer dám vědět, jak to účinkovalo.

lekarna.cz/...

hodnocení

0x

Vosí hnízda na půdě, jsme řádně oblečeni, večer odřezávali do pytle a potom následovalo spálení v kamnech. Vždy mají z druhé strany střešní tašky hnízdo různé velikosti. Až po zničení několika vosích hnízd, jsme přešli na sršní hnízda, ta byla větší a my už byli sehrání v boji proti bodavému hmyzu.;)

pohanka*
hodnocení

0x

V drogerii si kupte velký sprej na hubení létavého, bodavého hmyzu.

Funguje skvěle, nastříkáte asi ze 2-3-5 metrů.

Já jsem takhle likvidovala sršní kolonii, která se uhnízdila ve spáře mezi zdí a oknem, další rok v plynovém kotli. Byl to hukot, ale jiná možnost nebyla. Nechtěla bych se dožít, kdy mi sršáni vykoušou zeď do pokoje.

Účinkovalo na sto procent, sprej je pro ně jedovatý..

O životě sršňů je zajímavé čtení, o vosách, včelách bude asi podobné. Přitom sršně nejsou agresivní a žihadlo od nich prý bolí méně, než od včely.

Já jsem likvidoval velké vosí hnízdo loni, bylo až pod podbitím kraje střechy, takže přístup k němu jen po žebříku. Výborně se mi osvědčil kombinovaný útok - napřed jsem do vletové díry nastříkal Raid a pak jsem k ní přiložil ústí vysavačové trubky - vysavač je na ně supr věc, krásně se jím dají polapat. Druhý den jsem je pak vyklepal do popelnice. Všechny byly, pochopitelně mrtvé.

hnipirdo*
hodnocení

0x

Včera jsem psal, že jsem aplikoval Bros na vosy a tady je výsledek.

Udivuje mne internetová cena, protože já koupil tento přípravek za 69 korun u nás na krámě!

Vosy pod střechou
Vosy pod střechou #2
Vosy pod střechou #3

To naše hnízdečko bylo kapku jiné...

Vosy pod střechou #4
Vosy pod střechou #5
Vosy pod střechou #6

janm*
hodnocení

0x

Zdravím

Pokud vosy nelétají dovnitř ( do interiéru) venku neohrožují pak nemusíte dělat nic. Vosy mají hnízdo vždy na sezonu takže příští rok už tam nebudou. U nás si udělali také hnízdo tuším už na podzim bylo prázdné pusto a tím to končí. Zimu přečkává jen vosí královna která na jaře zakládá hnízdo nové někde jinde, zpátky se nevrací alespoň u nás tomu tak zatím vždy bylo. Jinak vosy jsou oproti včelám daleko tolerantnější, můžete je pozorovat klidně přímo u hnízda a nestane se nic, leda že se budete mocně ohánět, pak to berou jako "útok" a brání se. (nedělat prudké pohyby) Naopak včely jsou jen při přiblížení se k úlu velmi nebezpečné jste-li "relativně dál" pak můžete dostat jen jedno žihadlo, jste-li blíž může to být daleko horší. Ze zkušenosti mohu říct naprosto bez důvodu v poměrně velké vzdálenosti od úlu jsem dostal žihadlo asi "preventivně" tohle se u vos nestane. Vosu si můžete klidně nechat lozit po prstě a nic, mnohokrát odzkoušeno pouze nedělat prudké pohyby neohánět se. Nejtolerantnější je vosík francouzský, potřeboval jsem natřít podhled ale bylo to přímo u "jejich hnízda", pomalu a klidně jsem pracoval nestalo se vůbec nic, dvě vosy stály před vchodem a křídly do hnízda vháněli vzduch ani je nenapadlo útočit. Příští sezonu byly pryč, už se neobjevily. Největší problémy s vosami nastanou většinou dostanou-li se do limonády kterou pijeme zaletí za tričko apod.

doplněno 22.06.17 22:21:

Jednou v práci nám do jídelny vletěla vosa, kde kdo se chápal novin apod. Za velkého varování přihlížejících jsem po svých zkušenostech vzal vosu prostě na prst pootevřel ještě víc okno a byla pryč. Nebo jsem vylovil vosu prstem z naší bečky na vodu, provětrala křídla olízala si mokré "packy" vyzkoušela žihadlo (jestli funguje nepíchala, vysunula zasunula) pak jsem jí dal na list ať se "dosuší" za chvíli někam odletěla. Nebezpečné pouze je když člověk něco jí pije a ona zrovna třeba plave v tom nápoji to ano ale jinak běžně...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]