Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
šla kolem sousedka, slovo dalo slovo a najednou řekla, takové to domácí čůčo.
Je to něco konkrétního?
Dobrý den, čučo je víno, a je to tak široký pojem, že se to nedá ani specifikovat, co to vlastně je. Pojmem víno je podle mě myšleno víno z révy (nebo čučo z révy), to je jedno, ale podle mě se čučo z révy jmenuje víno, ale jak chcete, jen to jinak vypadá, když je to z révy říká se tomu víno, pozná to ale vždy ten ten, kdo to pije? Ovocná vína se obecně označují jako čuča. Některá čuča jsou vynikající, záleží, jak to autor pojme. Čučo je zkrátka víno připravené z jiných plodů než z révy (třeba i stejným postupem). Pak jsou další možnosti, kolik se to pak příslazuje nebo kvasí s přídavkem cukru nebo třeba se zkvasí jen ovoce, s žádným přídavkem. Čučo, to je věc.
Nebožtík taťka nakládal domácí ovocné víno buď ze šípků, nebo z trnek. Bylo to hodně sladké, alkoholu tam asi bylo málo. Ale bylo to moc dobré. Vzpomínám si, jak pokaždé, když odcházela návštěva a rodiče ji šli vyprovodit, jsem prstem nábožně vylizovala ty skleničky. Víc mi nedali.
Domácí čúčo se nechá udělat i z jiného ovoce - z rybízu, ostružin, malin...dokonce jsem viděla naložené víno z pampelišek a taky z chlebových kůrek. Naštěstí jsem to nemusela ochutnat.
Ale ta ovocná vína jsou chutná. Pokud toho člověk nevypije flašku, to potom bolí hlava.
Ovocná vína se kdysi i prodávala. Vzpomínám na náš školní výlet do jižních Čech, kde jsme si koupili jablečňák za 7 korun a jeden ze spolužáků se po něm složi. Tato vína jsou zrádná. Jaga.
Doplním etymologii tohoto výrazu, kterou mi objasnili moji slovenští spolužáci:Čo Urobilo Človeka Opicou.
A ano, je tím myšleno ovocné víno zpravidla nevalné kvality.
ano, tohle je správný význam...Čůčo je nekvalitní víno...takové ty krabicáky a podobně..v korunových hodnotách
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.