Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zřízení zásuvky na zahradě

Od: soho5 odpovědí: 9 změna:

Dobrý den,

chci si na zahradě zřídit zásuvku pro připojení elektrické sekačky. Na baráku mám krabici a kabel povedu vzduchem. Jaký kabel mám koupit, když chci aby mi utáhl 1000W sekačku?

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Jaká bude zásuvka? Jaké bude jištění? Podle toho volit kabel.

Předpokládám, že se jedná o jednofázovou zásuvku. Pokud bude jištěna 16A jističem, tak použít kabel s Cu jádrem 3x2,5 mm2, pokud by bylo jištěno 13A a méně, postačí kabel s Cu jádrem 3x1,5 mm2

Jinak samozřejmě předpokládám, že připojovat to bude osoba s patřičným elektrotechnickým vzděláním.

hodnocení

0x

A nezapomenout na chránič, je to venkovní zásuvka!

soho5
hodnocení

Ano, bude to jednofázová zásuvka. Jistič bude cca. 5A, to by mělo na sekačku stačit ne?

Na 1000W? Ano. Na rozběh motoru? Pochybuju. Navíc 5A není zrovna běžná hodnota jističe. Dejte tam aspoň těch 10A, lépe rovnou 16A. Za 14 dní si vzpomenete, že tam chcete zapnout ještě elektrický gril a venkovní osvětlení.

A jak už tu padlo, samozřejmě je nutné použít proudový chránič. A taky zásuvku s patřičným krytím.

mnd®
hodnocení

0x

Zdravím.Je očividné že tomu vůbec nerozumíte a stejně nevíte co a jak zapojit a co koupit.Tak raději povolejte někoho zkušeného ať Vám nevyhoří celej barák.

hodnocení

0x

Na 1000 W jistič minimálně 10 A, kabel sice stačí 3x1,5 mm, ale raději 3x2,5 mm. Zásuvku s krytím minimálně IP 44. Samozřejmě chránič a tomu odpovídající typ instalace (TN-S). Pokud máte TN-C, tak nový samostatný TN-C-S okruh ze svláštním jištěním. A na práci samozřejmě elektrikáře s vyhláškou 50, § min.6.

vilik*
hodnocení

0x
Jednou jsem četl sérii článků o problematice zřízení elektrické zásuvky v zahradě. Výsledek je, že bych si nikdy nedovolil udělat ji jen podle rady z poradny.

zdenda52120
hodnocení

0x

u kabelu pokud není úložná a povede vzduchem se taky podívelte na nzdálenos k zásuvce, zda nepoužít kabel se závěsným lanem či snad natáhnout vodící drát a kabel na někj třeba uložiz do "spirálky" nebo pomocí příchytek

jabraka*
hodnocení

0x

pro připojení sekačky,čerpadel i dalších elektrických přístrojů jsem koupil prodlužovačku s gumovým kabelem a gumovou koncovkou(zásuvkou)s víčkem.Vyhodím ji z okna na zahradu a pracuji,po skončení prací schovám dovnitř.Pro drtič větví jsem musel zřídit silnější jištění(16A)

JABRAKA

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]