Nejste přihlášen/a.
Chtěl jsem se zeptat jaký zvolit poměr složek betonu do základu pro zděný plot. Hledal jsem na internetu, ale lidé píšou opravdu široké spektrum poměrů (1:3 - 1:12) což mi obojí příjde příliš mnoho/málo cementu. Já chtěl zvolit poměr 1:5 (cement:štěrk) resp. 1:3:2 (cement:štěrk 0/4:struska 16/32). Samozřejmě si nechám poradi Díky za rady.
Nyní zrovna dělá manžel se synem nový plot. Usnadnili si práci tím, že na základy koupili takové překlady, které se zapustí do země, sloupky zabetonovali a drátěná pole se tam jen nasadí. Když betonovali sloupky, koupili beton v pytlích a rozmíchali s vodou, žádný poměr nepotřebovali vědět, jen té vody přiměřeně.
Podle mě to máte správně i s rezervou. Mezi kutily a chalupáři se po generace předává návod beton 1:3 a používat jen betonářský písek.
Až při stavbě domu jsem začal řešit druhy betonu a objevil, že se kromě písku přidává taky štěrk. Do základů se dává 1:8 až 1:12, do základů plotových sloupků 1:4 až 1:6, do opěrné zdi 1:5 až 1:6, ...
Opěrnou zeď (1cement/3písek/3štěrk) jsem sám dělal a po čase potřeboval sbíječkou kousek odbourat. Tak pevný ručně míchaný beton jsem ještě neboural.
Jan tak mino soutěž-nejůlepší složení betonu dosáhnete když zakoupíte v betonárce a zabetonujete z jedné vody načist Pokud půjde o jedno dvě kolečka betonu pak doma ale pokud x kubíku asi bych spíše ne do zakoupení dovozu cementu,štěrkopísku ... nechal dovézt z TBG nebo z HB Beton )(OBojí JH,navíc mám + že to můžu za menší peníz díky známostem z práce -dodávají nam na firmu!).ale na to jste se neptal takže tu máte na výběr dostatek dobrých odpovědí.
má také poznámku - míchám beton 1:3 a na míchačku přidávám trochu jaru. někdo mi to poradil,říkal,že to je plastifikátor? asi... prý se písek lépe obalí cementem...
Vejce nejsou do betonu, ale do malty na mosty (a vzhledem k tomu že furt stojí tak to chyba nebyla
Jar = plastifikátor = smáčedlo - sníží povrchové napětí vody a ta líp navzlíná = beton je kvalitnější. Stačí opravdu minimální množství.
Další důležitá věc pro kvalitu betonu je vibrování.
U betonu pro plotové sloupky to je ale celkem zbytečnost... Dal bych lopatu cementu, dvě lopaty betonářského písku a tři lopaty štěrku, zamíchal a šup do díry, ušťouchat klackem a aspoň týden zajistit aby beton nevyschnul... Můžou se přidávat i větší šutry. 1:3 jen zbytečně zdražuje stavbu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.