Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vzlínající vlhkost

Od: evahamzova odpovědí: 3 změna:
Zdravím,přečetla jsem několik diskusí,které se týkaly nopovky,odvodu vody od domu apod. V hlavě mi uvízla myšlenka,o které bych ráda diskutovala,resp. vyslechla názory.Uvažujme dům ve svahu,jedna z obvodovych zdí 2 m pod úrovní terénu,zde nopovka a kacirek,další se svažuje,zde taktéž nopovka a kacirek,zbylé dvě neodkopane (jsou na "rovině").Dům bez základů,do výše oken zeď 120 cm kámen lepeny hlinou,dále cihla na maltě.Recnicka otázka zní:Co se stane při podrezani domu,když hlína vyschne?

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

fero*
hodnocení

0x

Dobrý večer, Vaše otázka je nejasná,nevím proč se ptáe co udělá hlína? Tak dejte rovněž maltu,co tomu brání,dotaz

je nejasný.Pokuď se jedna o hliněnou maltu nesmí nikd vyschytnout,nutno udržovat na určité vlhkosti.Z Vaší otázky

není jasné na co se ptáte.

fero

doplněno 19.06.17 11:13:

Doplnění-kamenou zeď spojovanou hlínou nelze podřezávat ve Vašem případě není ani co,protože jak uvádíte

dům nemá základy.Pokuď Váš dotaz směřuje k tomu,že zeď je vlhká v místech,kde je na rovině máte dvě možnosti:

- postupně vytvořit pod zdí nový základ -postupně vykopat pod zdí rýhu max.do šíře 1/2 šířky základu a max.délce 1m

zalít betonem a dozdít cihly dát, IPU,na ni maltu a doklínovat do stávajícího kamen.zdiva,takto postupně po celém

obvodu.To samé pak z druhé strany,tz.zevnitř místnosti. Tento způsob je nepředstavitelně náročný a zdlouhavý(musí

se počkat na zaschnutí betonu).

- druhý postup je ve vytvoření odvětrávacích kanálků podél zdi uvnitř místnosti.Šířka 12-15 cm ,hloubka stejná,

kanálky zakrýt cihlou,nebo beton.dlaždicí.Do kanálků musí být zajištěn přívod a odvod vzduch,pokuď se podaří

odvod vzduchu napojit na nějaký falešný komín máte vlhkost 100% odstraněnou.O tomto způsobu zde bylo

již několikrát hovořeno.Tento postup je mnohem jednoduší a velice účinný,sám jsem to před léty dělal na chalupě

a bez problému.Holt se musí rozkopat podlaha.

Nevím ,zda jste se dotazovala na tento problém,když tak je to něco navíc.

fero

hodnocení

0x

Evo, asi jsem nepochopil dotaz, asi píšete o rekonstrukci starého domu. Po podřezání, až vyschne zemina či hlína ve zdivu, bydu vyhráno, páč konečně budete mít suchý dům. Nebo jsem Vás nepochopil?

(nopovka nepomůže vysušit barák.)

jabraka*
hodnocení

0x

Staré domy se stavěly tak,že v základové drážce se naskládaly ploché kameny,proložené jílovitou hlínou.horní část kamenů se srovnala maltou a drobnějšími kameny a pak už se kladly cihly do malty.Pod první řadou cihel se doporučuje stěnu podřezat a vložit hydroizolaci.Zevnitř domu se zruší podlahy,pod úrovní vnější izolace se hlína vykope,srovná se betonem,dá se hydroizolace po celé ploše,která se napojí i na venkovní.Pak se už o nic starat nemusíte,stěny vyschnou a pod izolací zůstane původní stav.Nopovka by měla smysl jen tehdy,pokud je vlhkost zvenčí domu setrvale větší .Tím dosáhneme toho,že kolem stěn rychleji terén vysychá.

JABRAKA

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]