Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Podhled a nepřímé LED osvětlení

Od: dajaa odpovědí: 5 změna:

Ahoj všem kutilům,

plánuji si nechat udělat stropní podhled s nepřímým led osvětlením, potřebuji ale poradit, jaké profily pro led zvolit, aby efekt světla byl co největší a světlo nebylo tzv. utopené? Na internetu jsem našla, že jsou klasické rovné profily, ale také tzv. 45°. Nemáte někdo s tímto zkušenost, které profily jsou lepší pro výsledný světelný efekt?

Podhled bude vypadat podobně, jako na tomto obrázku:

i.nere.cz/...

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

libornovortny
hodnocení

2x

Dobrý den,
Jsou víceméně dvě možnosti. První možnost je nalepit led
pásky kolmo, druhá možnost nalepit pásky na pod úhlem 45°. U 45° bude
světlo svíti samozřejmě více do prostoru. Úplně ideální je samozřejmě si to
vyzkoušet nanečisto a poté se rozhodnout. Některé firmy Vám klidně prodají oba
profily a po dohodě ten nevyužitý vrátíte zpět (určitě se domluvíte například
zde). Velmi také záleží,
jaká vzdálenost bude mezi páskem a stropem apod.
Co se týče chlazení, jak tu píšou ostatní, tak je to také o
tom, jak moc silné LED pásky budete chtít použít. Pokud Vám je vyloženě o
nějakou dekoraci nebo přisvícení, stačí většinou LED pásky okolo 4,8W/m. Pokud
byste chtěli více světla, koupíte silnější LED pásky. K obě variantám si
můžete i dokoupit stmívač a poté svit i vždy dle potřeby upravovat.

kepler*
hodnocení

0x

Pro instalaci LED není nutno používat profily, ta to zbytečně prodražují. Jsou k dostání samolepicí LED pásky s úhlem vyzařování 180 stupňů, které si můžeš orientovat podle potřeby. Ve tvém případě asi směrem do stropu, nebo spíš do místnosti. Nevím, nutno vyzkoušet.

dajaa
hodnocení

To sice prodražují, ale ty profily přeci LED pásky ochlazují a prodlužují tím jejich živnotnost, nebo?

kepler*

Tak s tím zkušenost nemám, ale nemyslím si že by jednotlivé LEDky generovaly bůhvíjaké teplo. Mám osvětlenou kuchyňskou linku vysoce výkonnou páskou, která má délku 1,2 m a svítí ekvivalentně 100 W žárovce. Když na ně položím ruku, žádné teplo necítím, celkový příkon je jen asi 15 W. Zatím mám toto osvětlení asi 2 roky.

Led pásek bez chlazení dlouho svítit nevydrží... Takže rozhodně bych použil profil nebo alespoň pásek nalepit na kus plechu.
Když bych to dělal já, tak bych pásek nalepil na kovový profil který bude držet sdk.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]