Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Družstvo vs. Společenství vlastníků

Od: pu® odpovědí: 11 změna:

Dobrý den, všechny opět zdravím. Zajímalo by mě, jakým zákonem je upraveno společné vlastnictví domu, pokud je tento tvořen jak bytovými jednotkami, které jsou v soukromém vlastnictví (SVJ, cca z 80 %), tak jednotkami, které jsou stále vedeny jako družstvo (zbylých cca 20 %, 3 nebo 4 byty). Od předsedkyně SVJ jsem se dozvěděla, že veškeré nebytové prostory (společný sklep, půda a zahrada) jsou majetkem družstva. Původně byl celý dům družstvo. Příliš mi to nejde do hlavy, protože tím, že odkoupím bytovou jednotku, jsem-li členem družstva, stanu se majitelem bytu, byt je mé OV, ale o podíl na společných prostorách v domě přijdu. Nadto teď vlastně např. celý ten společný sklep mohou podle předsedkyně de iure využívat pouze 3 (nebo 4, nevím jistě) lidé. To se mi zdá trochu uhozené (ale nepřekvapilo by mě to). Vadí mi to, protože máme s přítelem 2 kola, která se v našem pidisklepě neuskladňují dobře, dále také máme všichni klíče od zadního vchodu, a to se prý má rušit, neb zahrada je prý jen družstva, a pak ji tedy mohou využívat jen 3 (4) byty (přitom ale její údržba je hrazena ze společného fondu oprav) atd. Zkoušela jsem najít zákon, který toto pravuje, ale nevyznám se příliš v právu, a tak prosím místní v právu zběhlé rádce o fundovanou radu, kde se o této problematice mohu dočíst víc. Mockrát děkuji a přeji hezký den! *slunce*

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

lidka*
hodnocení

3x

Zdravím pu! Možná by pomohly i konzultace na MMR - odboru bytové politiky - mmr.cz/...) Nejbližší je 6/10 2009. Na stránkách tohoto odboru najdete i platnou legislativu. Mám takový dojem, že na tomto úseku je ještě mnoho nejasností, resp. bývalá bytová družstva se asi nerady vzdávají svých funkcí a trochu dořešení vlastnictví především společných prostor bojkotují. Zkuste se tam otočit a pozeptat se na to, co Vás trápí. A hlavně si to Vaše společenství najděte na internetu a vyjeďte si "stanovy". To asi bude důležité pro ty prvotní informace. Hezký večer!

doplněno 01.10.09 17:33:

Ale to není všechno - stále ještě hledám a našla jsem tento článek: ihned.cz/... tam je popsáno, co všechno by měl řešit nový zákon. Je to z roku 2005, ale marně hledám, zda byl schválen - tedy zatím. ;)

doplněno 01.10.09 17:36:

A do třetice všeho dobrého - asi to zase spravila jenom novela - no koukněte pu a nebo fakt zkuste ten konsultační den:

business.center.cz/...

pu®
hodnocení

Moc zdravím, paní Lidko, a ještě víc děkuju *palec* Máte ode mě zase kladík bodík ;)

doplněno 01.10.09 17:42:

Jo, akorát teď koukám, že se tam v tu dobu nedostanu :( No, zkusím vyslat přítele, ale asi taky nebude moct. Zkusím jim tedy třeba zavolat nebo napsat, třeba mě aspoň odkážou na jiné relevantní info *nevi*

madla*

Doporučuji napsat na Odbor bytové politiky MMR , formulujte to jako žádost o informaci, podle zák 106/1999 Sb. vám musí odpovědět, tuším že do 15 dnů.

lidka*
hodnocení

3x

Ahoj pu! Ještě mě napadlo, jak píše miramira, že vše se zapisuje do KN na základě prohlášení vlastníka - tam byste určitě mohla na KN najít důležité dokumenty, na základě kterých byl zápis proveden. A když jste členem společenství, tak se domnívám, že by nic nebránilo tomu se s podklady seznámit. V předstihu se můžete na stránkách KN podívat na majitele bytů a i které byty jsou ještě ve vlastnictví původního majitele. *klik*

doplněno 02.10.09 20:27:

A zde je i adresa KN: nahlizenidokn.cuzk.cz/...

pu®
hodnocení

Dobrý den, paní Lidko, adresu znám, kolikrát jsem se kochala vlastním jménem u něčeho tak obřího, co jsem si nikdy nepředstavovala, že budu mít :D (i když je to jen podíl, pořád tomu moc nevěřím *hi* ). Ale nikdy mě nenapadlo mrknout na celý dům. No a tak jsem zjistila, že v domě je tedy 23 jednotek, z toho 4 tvoří DVN. To není mnoho. Napsala jsem ale také na příslušný odbor MMR, jak radili o kus výše, tak jsem zvědavá. Na mě to působí tak, že ať jsou stanovy jakékoliv, jestliže bych měla na užívání nějakého prostoru právo, tak se z něj žádnými stanovami přece nemůžu vyvázat. Nerada bych sice hned zpočátku tvořila v domě, kde to evidentně funguje, nějaký problém, ale na stranu druhou přesně nejsme s partnerem ten typ, který by "nic neřešil" jen proto, že starousedlíci se nějak "per huba" dohodli. Musíme akorát opatrně, protože zatím se všemi vycházíme hezky, tak ať se to kvůli nějaké prkotině nezmění...

lidka*

To spíš si v klidu prostudovat, zda stanovy nejsou v rozporu se zákonem. Jak jsem to vyhledávala a četla různé reakce - tak je v tom skutečně stále ještě binec. Pár lidí nemůže přeci rozhodovat o většině v tak důležitých věcech. Ono jde o to, že stále ještě lidi se raději spoléhají na toho, kdo se chce angažovat v nějaké funkci, hlavně ať nemusí nic dělat navíc. A potom se diví, když se objeví problém. Lidi se nemohou dohodnout v rodině, natož v domě kde je xx vlastníků. Však se těmi předpisy postupně prokoušete a uděláte si jasný obrázek. Bez toho je správné se do ničeho nepouštět, protože jak jsme si už psali v mnoha diskuzích - dobré sousedské vztahy jsou k nezaplacení. Tak si užívejte svého pražského bytečku a ať se Vám daří! *tanec*

jabraka*
hodnocení

1x

PU:

Vše je dáno smlouvou o předání bytu do vlastnictví.Jinak všeobecně platí,že převedení bytu do vlastnictví znamená také užívání společných prostor a paltby do společného fondu oprav.Podle tvé představy by majitelé bytů nemohli ani na balkon,ten není součástí bytu,ale je jen užíván.Tady jde o spoluvlastnictví kde část družstevnická je jeden díl a vlastníci mají každý jeden díl.Rozhodnutí vlastníků je dáno 75 % většinou,rozhodnutí družstva nadpoloviční většinou.Hlas družstva je jen jeden.

JABRAKA

hodnocení

0x

existuje Zákon o vlastnictví bytů. Pokud jste odkoupila byt rozhodně jste nepřišla o podíl na spol. prostorech jakožto i sklepu, je to hloupost. Aby jste mohla byt odkoupit musel být nejprve celý dům rozdělen přesně na poměrné díly, podle velikosti bytů. Dům se rozdělí a zapíše na list vlastnictví na základě tzv. "prohlášení vlastníka" a vše se zapíše do K.N. Sklep musí být ze zákona společný jakož to i chodby a i fasáda a střecha domu. Ta Zahrada je již věc, která mi také není jasná. Píšete ale že sklep máte, možná je v tom háček a někdo to v prvopočátku rozdělil fikaně tak, že velký sklep přiřadil k bytům nyní družstevním, a na ty co odkoupili byty vyčlenili malé sklepy. Když máte někde známé, tak jde všechno. (asi jsem neporadil) pardon.

pu®
hodnocení

Ono to tak nějak bude, jak píšete. My jsme byt koupili už v OV od původní obyvatelky/majitelky, resp. od jejího syna (zemřela). Právě ta byla nejprve v dužstvu a později byt odkoupila. My máme ve smlouvě vyčleněno právo k užívání bytu, samozřejmě, plus nějaký kus chodby a něco takového. Malý sklep má každý byt. Ale právě že o tom velkém sklepě (bývala to kočárkárna) a půdě se tam nepíše nic. Stanovy našeho SVJ na netu nemůžu najít, jak píše paní Lidka, asi je tam dům nemá. A nálada teď nějak hapruje, moc nevíme proč, takže se mi za předsedkyní, přiznávám se, nechce - ale taky proto, že na listopad je hlášena schůze. Tam se zeptáme. Do té doby zkusím všechny ostatní způsoby, jakými získat informace, které mi tu radíte - tímto také moc díky všem za vyjádření. No a s tím, jak to někdo na začátku nejspíš fikaně rozdělil, to máte nejspíš pravdu - pročítala jsem včera onen zákon, který je uveden u Lidky, a ten je tak strašně benevolentní, resp. složitý a přístupný tolika interpretacím, že na to snad ani nepotřebujete známé... Mám dojem, že nikde není nic přesně stanoveno a každý si dělá co chce, hlavně aby s tím nebylo moc práce.
No a taky jsme se dnes dozvěděli, že prý se velký sklep nesmí používat, aby si tam mohli nechávat věci třeba zedníci. Hm. Tady se ale dělá něco jednou za sto let, pravda, teď se bude dělat fasáda, ale až zjara...a to jako člověk nesmí nikam nic dávat, aby jendou za 10 let ten sklep byl volný? Je to uhozené. Taky paní předsedkyně tvrdí, že lidi sklep bezohledně zahází svým (pardon) bordelem a není tam k hnutí. Proto prý teď mají klíče jen vyvolení 3. Ale to se mi nezdá fér - jenže bych právě potřebovala mít v ruce nějaké platné argumenty, nejen dojem, že je to podivné...

hodnocení

0x
Byt je Vaše osobní vlastnictví. Za společné prostory budete platit a né málo! O tom kolik bude nebude záležet jen na Vás. Za pár let možná budete za společné prostory platit víc, jak dříve za celý nájem bytu.
jabraka*

Za společné prostory se neplatí.Není žádný důvod.Jen za energie,tady spotřebované.Celý provoz společných prostor je v péči samosprávy.Jaká samospráva,taková péče.My na př.pronajímáme nevyužité místnosti a plochy,podnikatel tu má administrativní místnost,střechu má pronajatu Vodafone - instalace antény a elektroniky.Přínos do fondu oprav.

JABRAKA

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]