Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,jaký bych měl zvolit postup při prodeji družstevního bytu? Na bytáku se vyplnuje formulář za přítomnosti prodávajícího a kupujícího a podpisem prý je převod uskutečněn. Jde o to kam vložit peníze jestli do banky nebo k notáři a jestli je potřeba nějáká smlouva o převodu bytu od notáře? Nebo jen na základě vyplněného a podepsaného formuláře z bytáku mi banka vydá peníze od kupujícího? Nebo zda mi banka předloží taky nějáký formulář kerý mi na bytáku podepíší,že se převod uskutečnil a na jeho základě mi banka převede peníze.? Děkuji za informaci.-))
Převod družstevního podílu (přesněji převod práv a povinností člena družstva) už se podle mne neprovádí, nyní by mělo jít o prodej družstevního podílu.
Družstevní byt patří bytovému družstvu. Člen Člen bytového družstva a nájemce družstevního bytu v jedné osobě nemůže převést ani prodat družstevní byt, protože mu nepatří.
Zdůrazňuji: nájemce družstevního bytu může byt maximálně vyměnit za jiný (za předpokladu, že s výměnou družstvo souhlasí).
I po prodeji družstevního podílu zůstane družstevní byt majetkem bytového družstva.
Pokud jde o peníze za družstevní podíl, tam bude záležet na tom, na čem se s druhým účastníkem dohodnete.
ivzez: ano máte pravdu s tím peněžitým vyrovnáním .Co si dohodnu s dalším mimo družstvo je moje věc.Brácha,který to všechno od začátku zajišťoval od pohřbu/vystěhování/přepisu apod. si vzal 600 000,-Kč a já dostal jen 400 000,-Kč - lepší jak drátem do oka.
A kde jste nechal majitele bytu, Bytové družstvo? Nebo je schované pod pojmem "byták"?
Co je bance do toho, komu kupující převádí peníze? Kupující může uskutečnit převod přímo na váš účet. Pokud má jeden z vás obavy z podvodu, můžete je uložit do notářské úschovy, kde podmínkou vydání bude platná dohoda/smlouva o převodu družstevního podílu.
Družstevní byt je součástí družstva.
Bytový podnik se stará o byty obce.
Kde jste přišel k tomu " byťáku". Byťák nemá s družstvem nic společného.
Peníze za převod práv se platí družstvu.A tak zvané odstupné, nebo jak to nazvat,si vyřídíte z novým majitelem sám.Buď z ruky do ruky, nebo si zaplatíte notáře u kterého se peníze složí.Ovšem ten si klidně vezme 10% z částky.To je u milionu – stotisíc.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.