Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
chci se zeptat, jakým lepidlem přilepit doplňky do koupelny a na WC? Abych nemusel zbytečně vrtat v bytě do zdi, je možné, že bych narazil i na nějakou trubku, tak bych chtěl vše raději přilepit.
Jedná se např. o držák na toaletní papír, držák kartáčku na zuby, polička do sprchového koutu apod. A kdyby to udrželo, tak bych přilepil i tepelný žebřík v koupelně, tak kdyby to měl někdo vyzkoušené, tak prosím o tipy na takové lepidlo.
Doplňky jsou buď nerezové, pochromované nebo poniklované a lepilo by se vše na obklad.
Děkuji za rady.
Já bych tedy vrtal. Při představě, že to nevyjde dle mých představ a polička poletí rovnou do (nové?) vany a jako na potvoru rohem napřed...
Pro lepení glazované keramiky a nerezové oceli existují různé přípravky. Celá řada je na bázi silikonu (ověřit na jaké bázi ten konkrétní přípravek je a zda je vhodný, ale nevěřím pevnosti spoje), dále lze použít dvousložkové epoxidy (např. Loctite 3430). A - ač nejsem přítelem zázračných řešení - kolegy často propagovaný "Mamut". Kvůli estetice asi Mamut glue crystal . Poslední volba mi přijde nejlepší, aplikace bílého Mamuta ve videu zde (cca 2:30):
Lepení lehčích věcí není třeba se bát, rozhodně je to lepší řešení než vrtat do obkladů. Mám vše přilepeno sanitárním silikonem, Pattexem, nebo dvousložkovým epoxidem (těžší poličky). Mamut je méně vhodný, je určen pro lepení větších ploch (obklady, dlažba). Akorát bych se lepení vyhnul u toho žebříku.
Zdravím,
lepit to samozřejmě lze (byl bych opatrný pouze u předmětů pochromovaných, poniklovaných a jinak povrchově upravovaných - přilnavost povrchové úpravy k předmětu může být nižší než pevnost lepidla) - velmi důležitou věcí je však perfektní odmaštění, což hlavně na obkladech bývá docela problém (čím je obklad na místě déle, hlavně v koupelnách, tím je to větší problém, protože ve struktuře obkladu jsou zanešené zbytky mýdla a to je třeba odstranit).
Perfektní odmaštění lze provést z dnes dostupných prostředků pouze acetonem a nebo čistým lékárenským lihem, v minulosti k nim patřil ještě trichlóretylen, ale ten už se X let neprodává (je jedovatý). Veškerá další rozpouštědla jsou mírně mastná a tudíž povrch nikdy dokonale neodmastíte.
Čistě teoreticky by možná mohly s odmaštěním pomoci i současné přípravky na čistění brzd pro auta a podobně, ale z s tím praktické zkušenosti zatím nemám.
Lepení zejména těžších předmětů je poměrně problematické hlavně z důvodu potřebné fixace předmětu, než lepidlo zatvrdne.
Několik koupelen jsem vybavoval i doplňky,jako keramické poličky na kellímky na zubní pastu,misky na mýdlo,háčky na ručníky.a pod.Přilepil jsem je na kachlíky silikonem,.Když jsem chtěl po několika letech tyto věci sundat,šlo to až po rozbití obkládačky.Obě lepené části jsem nejprve umyl acetonem a po pěti minutách už držely.
JABRAKA
nejprve záleží na tom, jak velká je styčná plocha. Pokud chcete dávat jednoháčky jako je toto: sanita.cz/... který má v průměru 16 mm, tak ten na Mamutu moc držet nebude, ale pokud je styčná plocha dostatečně velká, třeba jako toto: sanita.cz/... tak to se dá na mamuta pohodlně přilepit a bude to držet.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.