Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak napojit kotel plynový do komína

Od: petrkeller odpovědí: 10 změna:

Po výměně plynového kotle potřebuji poradit jaký materiál trubek se používa na odkouření do komína.

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

shermen
hodnocení

2x

Na odkouření lze použít hliník.Plast se používá na kondenzační kotle.

hodnocení

1x

Nerez. U starších kotlů se toleruje i hliník.

doplněno 11.06.17 14:32:

Ano u kondenzačního kotle se používá plast, ale tam je to trochu složitější. Kondenzační motel potřebuje rouru dvojitou (dalo by se říct "koaxiální") Vnější trubkou se přivádí vzduch, vnitřní trubkou (umístěnou uvnitř vnější trubky) se odvádějí spaliny.

Jen doplním, plastové odkouření u kondenzačního kotle nemusí být nutně koaxiální. Lze rozdělit přívod vzduchu a odvod spalin na samostatné cesty. Vyjde to i podstatně levněji, pokud jde přívod vzduchu ke kotli řešit přez zeď ven.
Ty koaxiální díly jsou pekelně drahé.

hodnocení

1x

Pokud máte kondenzační kotel, můžete použít plastové potrubí. Letos jsem kupoval od Almevy průměr 80 mm, délka asi 12m. Nechci dělat reklamu, ale jiného českého výrobce s přijatelnou cenou jsem nenašel. Popíšete jim, kudy a jak chcete komín vést, co za kotel na to chcete napojit a technické oddělení Vám kompletně vytvoří seznam dílů s cenovou nabídkou. Já si ho budu montovat sám a pak si nechám udělat revizi kominíkem. Je to hrozně jednoduché, skládá se to jako odpadní plastové potrubí. A neváží to skoro nic, což je paráda při manipulaci.

stavebniczech*

Dík za tip na Almevu.

K otázce samotné jsem vyčetl následující

- pro klasické plynové kotle hliník a ne plast (příliš horké spaliny)

- pro kondenzační kotle plast a ne hliník (údajně příliš kyselé spaliny degradují hliník)

racogyry
hodnocení

0x

Plast.

doplněno 11.06.17 10:13:

Prakticky všechny nové instalace plynových kotlů mají plastové odkouření. Teplota spalin se pohybuje okolo 60-70°C.

Můžete uvést podrobněji? Osobně bych si nedovolil pro napojení, byť plynového, topidla na komín použít plast, neboť se jedná o vedení velmi horkých spalin.

Ten nerez je jasný.

jenda2*

V dotazu nepíše tazatel, že se jedná o kondenzační kotel a vy mu už dopředu radíte plast. Pak jste jasnovidec. Standardně se prodává na odkouření plechová trubka.

racogyry

Přečti si znova otázku.

Ptá se ,jaký materiál se používá pro odkouření plynového kotle. Nerez a hliník byl napsán, tak jsem dopsal plast.

Nejsem jasnovidec, proto odpovídám obecně. Nevím co má za kotel.

jenda2*

A já odpověděl plechovou trubku, která se běžně používá. Obecně plast do komínu ne. Jen výslovně u kondenzačního. VÝSLOVNĚ.

doplněno 11.06.17 15:42:

U plastového polypropylenového odkouření se počítá s max. teplotou v hrdle kotle 120°C. Což u některých kotlů jde zajistit (Baxi 1,14) ale obecně je tam teplota vyšší. Jsou speciální plasty pro teplotu v hrdle do 200°C ale ta cena...

Zlatý bežný plech nebo flexi trubka.

moje-elektro.cz/...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]