Nejste přihlášen/a.
Teraco je vylepšený beton. Na podkladní beton se nanesla asi dvoucentimetrová vrstva namíchané teracové betonové směsi -kterou si každý teracář namíchal sám-a ta se důkladně upresovala. Dle tvrdnutí se po dvou, třech dnech vybrousila teracářskými bruskami. Pak se provedlo vytmelení, to tvrdlo déle, a provedlo se vybroušení do poloviny zrníček drtě. Brousilo se zamokra. Pak se povrch ještě napustil nějakou chemikálií, aby to šlo dobře vyleštit. Materiál teraca byl drcený vápenec a drcené barevné mramory v různých velikostech, pojivem byl bílý nebo normální cement.Nevím, ale obávám se, že tyto věci se dnes těžko seženou (možná dovézt z Itálie). Zajímavost: V jednom betonářském družstvu jsem letos kupoval teracovou dlažbu 300 x 300mm. Doma jsem měl zbytek nové teracové dlažby 250 x 250 mm z roku 1976. Když jsem porovnal povrchy obou dlažeb, tak provedením a vzhledem povrchu byla stará dlažba hezčí. Na nové dlažbě byly takové shluky jemnějších zrníček, mají asi potíže s vhodným materiálem. Teraco je zdánlivě jednoduché, ale o to větší znalosti vyžaduje,a všichni víme, že každé řemeslo má spoustu fíglů a jemných fines, o kterých se sice v žádné učebnici nepíše, ale bez nich není možné udělat kvalitní výrobek. Co si všechno staří řemeslníci vzali sebou do hrobu,-dnes bysme to poslouchali zbožně jako pohádku...
Zdroj: poradte.cz/...
Mám schody tohoto provedení na vstupu do domu, ale jak to bylo uděláno nevím. Dům je z roku 1963 a dnes je na těchto schodech položen vodovzdorný koberec.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.