Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak se zhotovovala tato podlaha?

Od: h75® odpovědí: 5 změna:
Přátelé, poraďte. Už leta mně zajímá, jakým způsobem se zhotovovala podlaha na fotografii níže. Narazíme na ní ve všech starých činžácích a veřejných budovách. Jak se vlastně tohle správně jmenuje? A jak se to pokládalo/vyrábělo? Jsou to krásné podlahy, když jsou naleštěné.Díky všem za doplnění vědomostí.
Jak se zhotovovala tato podlaha?

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Teraco je vylepšený beton. Na podkladní beton se nanesla asi dvoucentimetrová vrstva namíchané teracové betonové směsi -kterou si každý teracář namíchal sám-a ta se důkladně upresovala. Dle tvrdnutí se po dvou, třech dnech vybrousila teracářskými bruskami. Pak se provedlo vytmelení, to tvrdlo déle, a provedlo se vybroušení do poloviny zrníček drtě. Brousilo se zamokra. Pak se povrch ještě napustil nějakou chemikálií, aby to šlo dobře vyleštit. Materiál teraca byl drcený vápenec a drcené barevné mramory v různých velikostech, pojivem byl bílý nebo normální cement.Nevím, ale obávám se, že tyto věci se dnes těžko seženou (možná dovézt z Itálie). Zajímavost: V jednom betonářském družstvu jsem letos kupoval teracovou dlažbu 300 x 300mm. Doma jsem měl zbytek nové teracové dlažby 250 x 250 mm z roku 1976. Když jsem porovnal povrchy obou dlažeb, tak provedením a vzhledem povrchu byla stará dlažba hezčí. Na nové dlažbě byly takové shluky jemnějších zrníček, mají asi potíže s vhodným materiálem. Teraco je zdánlivě jednoduché, ale o to větší znalosti vyžaduje,a všichni víme, že každé řemeslo má spoustu fíglů a jemných fines, o kterých se sice v žádné učebnici nepíše, ale bez nich není možné udělat kvalitní výrobek. Co si všechno staří řemeslníci vzali sebou do hrobu,-dnes bysme to poslouchali zbožně jako pohádku...

Zdroj: poradte.cz/...

doplněno 10.06.17 19:20:

Mám schody tohoto provedení na vstupu do domu, ale jak to bylo uděláno nevím. Dům je z roku 1963 a dnes je na těchto schodech položen vodovzdorný koberec.

h75®
hodnocení

To broušení muselo bejt peklo. Ale jak to brousili tam, lde nebyla elektřina? Tyhle povrchy jsou často k vidění i v domech z konce 19. stol. a to ještě proud nebyl zdaleka všude. Pokud je tedy podlaha původní..je to asi to nejhezčí, co na podlaze může být...
Ale jak to brousili tam, lde nebyla elektřina? Jak no přece ručně,toto je starší technologie ne z padesátých let minulého století ale daleko starší kdoví zda-li není z předminulého století nebo ještě starší!

cesmina*
hodnocení

0x

Terazzo,teraco -teraso.je to směs cementu, kamíků a barviva.Doma z toho máme schody.

jabraka*
hodnocení

0x

Když byl na živu můj děda a strejda,podnikali jako betonáři.Dělali mimo dlažby a roury i terraso.Směs cementu a kamínků přesné zrnitost se po vytvrdnutí přebrousila bruskou na beton.

JABRAKA

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]