Nejste přihlášen/a.
Dokázal někdo odstranit jemné brnění venkovního nadzemního bazénu, slaná voda? Proti zemi má hladina napětí řádu mV, což citliví jedninci nebo např se škrábancem dost cítí. Upozorňuju, že mám 40 let praxe, bazény jsme dělali, byl tam revizák, vše OK. Přizemnění PE přímo u bazénu. Bezpečnostní požadavky plně splněny. Pomůže jedíně úpné odpojení od sítě, všetně PEN. Stav pouze bez napětí to neodstraní. Takže to malé napětí se tam zavleče z distribuční sítě. Impedance OK, pospojovat není co, vše plast. Z hledání na netu jsme usoudili, že je to neřešitelné, jako spousta lidí před námi. Třeba někdo zde na to přišel. dík
Obávám se, že tam někde bude větší spád jak pár mV. Pokud to brnění je opravdu elektrického původu, je potřeba změřit AC napětí v různých místech. Někde to může v půdě probíjet, nebo se indukovat a ve vodě pak vzniká něco jako "krokové napětí". Takže nejlépe COM svorku multimetru na nějaký zvolený uzemněný bod (čerpadlo, zábradlí..) a Hi svorku s prodlouženým kabelem několik metrů obejít celý obvod bazénu, případně připojit na smetákovou tyč a změřit i uprostřed.
A pochopitelně opatrně, protože pokud to na metru brní, na něklika metrech už vás to může pěkně nakopat.
Tak bych udělal jeden pokus: Navodit stav, kdy to někoho brní a do série mezi ruku, kterou se plánuje dotkonut kamene, mu do ruky dát AC ampérmetr, jedním banánkem do dlaně, druhý banánek na mokrý kámen a změřit skutečný proud, který to brnění vyvolává.
Pokud jsou to opravdu jen milivolty, pak to bude pochopitelně vlivem vstupního odporu ampérmetru ukazovat různý proud na různých rozsazích (ale také ten různý proud tělem poteče), tedy např. na rozsahu 2 mA to bude ukazovat 100uA a na rozsahu 200uA brnění zeslábne a ukazovat to bude třeba jen 30 uA. To jen aby vás to nezmátlo. Napište sem pak, jak to dopadlo.
Ve vodě nebrní vůbec nic. Pouze okolí bazén/voda. Navíc okolí bazénu musí být mokré. Pokud opřeme ruku o umělý kámen-olemování bazénu a dokneme se vody, necítí nikdo nic. Až po jeho namočení-toho olemování. Napětí bylo měřeno proti sondě-uzemnění vzdálená cca 5m. Samozřejmě se lišilo-od 2 do 10mV. Jde prostě o nepatrné napětí, které ovšem dokáže člověka s nějakým "vstupem" do těla brnět. Není to nebezpečné, pouze otravující. Navíc jen pro někoho. Ona ta slaná voda štípe nějakou odřeninu sama o sobě.
Ten nápad s změřením proudu je dobrý, to zkusíme.
"Brní" to i bez kontaktu s okrajem bazénu, nebo jeho vybavením? Má PEN v místě rozdělení TNC/TNS napětí proti zemi? Proti vodě? Nezní mi to vůbec tajemně, má-li voda napětí proti zemi, a pomůže odpojení od rozvodné sítě, je řešení vodu (PEN) dostatečně uzemnit a vše kovové pospojit s PE. Průbojná povaha by mohla tlačit na rozvodné závody, ať si PEN řádně uzemní ještě před domem. Možná by stálo za to i změřit unikající proud na elektrovýstroji.
Pouze při kontaktu s vodou. Psal jsem, že to dělá i při odpojení síťového napájení z chatky vedle. Žádný unikající proud. A napětí vody proti zemi do 10 mV AC. Citlivci to vnímají. To by se ČEZ asi vysmál. Bezpečné napětí AC v nejhorších podmínkách je 12V! Vše prostě naprosto vyhovuje. Slaná voda má ale mnohem vyšší vodivost, takže taky lépe kope) Zkuste se namočit a odřít kůži. Člověk cítí pak 0,5V přímo do těla, bez kůže. Brácha byl pokopán mockrát, jednou jsem ho musel i vytáhnout z dosahu proudu. Ale s odřenýma rukama od práce, nějaké malé říznutí a odskakuje od toho jak od pekla. Naopak nohy má nepoškrábané a necítí pak nic. Prostě tito lidé se asi nebudou koupat, nebo do vody skákat a z ní vyskakovat.
Problém je v ochranném vodiči PE, má jiný potenciál než zem. To může být způsobeno přechodovým odporem na vodiči PEN, potom část proudu tekoucí přes spotřebiče teče zemí a to dělá ten rozdílný potenciál. Pokud problém nejde odstranit přímo, jsou další řešení, a to je buď zmíněné oddělovací trafo, nebo oddělená zemnící soustava kombinovaná ochranou proudovým chráničem. S tím bude mít ovšem problém drtivá většina revizáků. Nejprve bych zkusil prolézt a dotáhnout všechny svorky PEN včetně těch v zaplombované části u elměru, ale problém nemusí být u Vás. Kdyby to bylo jako dříve, pozinkované vodovodní potrubí a uzemněná litinová vana, tak byste problém řešili i doma a né jen u bazénu. Ty časy si pamatuju, za mlada jsem měl vytipované asi tři domácnosti u kamarádů, kde mě v umyvadle brněla voda na oděrkách. Dnes už se na ten problém jen tak nenarazí.
Takže po dalším měření. PEN/PE/voda má proti vzdálené sondě v zemi od 0,2 do 1,5V. Voda brní i pouze při připojeném PE motoru protiproudu, čerpadlo je ale plastové. Po zapnutí solanizace je napětí vody proti zemi vyšší. Napětí je stoprocentně zavlečené po PEN, po odpojení OK... Proud procházející citlivou osobou je kolem 20 mikroampér. Navíc se tam už asi může projevit nějaká parazitní kapacita... Takže budou kopat a kopat uzemnění kolem bazénu, dokud se nedostaneme na nějakou únosnou úroveň. Jo, a vypnutí/zapnutí hlv. jističe v domě, odkud běží bazén, nemá vůbec vliv. Napětí PEN proti zemi se courá i podle toho, co zapnou v okolních domech. Všechny spoje PEN jsou kontrolovány a dotaženy, naprosto beze změny. Bezpečnost to splňuje 100x, bohužel citliví jedinci mají smůlu-doufám, že jen prozatím.
Dobry den, resim stejny problem.Chtel bych se zeptat jestli Vam neco pomohlo, dekuji za strucnou odpoved. S pranim pekne dne Petr K.
Kolem bazénu bylo provedeno uzemnění z fezn pásoviny a 4 zemnících tyčí. Brnění nyní cca 90% lidí necítí, zbytek trochu jo. Měl jsem ještě nějaké diskuse s elektrofirmamy, někdy to prostě úplně odstranit nejde. Dokonce museli i použít dielektrický koberec u vstupu a udržovat ho pokud možno suchý. Jinak bordel je v tom, že dodavatelská firma stavěla bazén na základě stavedního povolení, které samozřejmě musí obsahovat elektro část. Při zakládání bazénu je nutné položit uzemění rovnou pod základy bazénu, pak nejsou potíže a nemusí se blbnout. Firma při dotazu samozřejmě potvrdila, že uzemnění je nutné, ale nedělá to. Pohoda, klídek. Hodně inzerovaná firma. Jsme v absurdistánu (a majitel na to nedohlížel, což je dnes prostě nutnost).
Dobry den. Mohl by jste mi prosim popsat jak presne to tedy mate? Mate kolem dokola natazen pasek v zemi a jak zhruba hluboko? A od toho zemneni to mate spojeno kam? Ja uz mam za sebou ruzne pokusy ac elektrikar nejsem, tak jim snad z toho brzy budu
Ma situace: Plastovy Bazen vedle fitrace v plastovem boxu. At shodim proud v boxu ,nebo doma v rozvadeci odkud je privod prez silny kabel ciky nebo na ulici problem nezmizi. Dokonce i kdyz je vypnute cerpadlo protiproudu ze zasuvky a je jen pripojena kostra take bije. Cili uplne stejny problem. Fitrace nebezi ale jak je v zasuvce bije. Proste tutove to prichazi tim zemenim a to uz od cezu. Ty jsem tu take mel koukal na to technik jako blazen nicmene vysledek rekl ze je vse ok a rekl ze on nevi. Takze smolik, cez ruce pryc ostatne jako kazdej.
Me pri pokladce bazenu technik rikal ze at si uzemeni dam nejake ze je to pry lepsi, ze by melo byt v desce nebo nejak lip to uz mi nikdo nerekl. Tak rikam vyvedu to vykopem k hromosvodu(po kouzultaci s clovekem ktery me zemeni pri stavbe delal rikal at to tam natahnu ze to je lepsi jak nejaky zemeni kolem bazenu a ze to slysi poprve zemnit nejaky bazen) technik rikal jo ok to bude dobry.
Dneska je situace takova, kdyz vedle bazenu pichnu tyc 20cm do zeme a zni dam zelezny drat co je na hromosvody pozinkovany do vody tak jak rikate 90 procen to napeti zmizne. (takze si uplne nejsem jistej esi mam neco kolem bazenu kopat, skosel jsem i tyc 2 m zatlouct zadna zmena. Ma pujceny ohm metr prave od toho hromosvodare. Jak ale natahnu mezi tyci medeny zlutozeleny drat tak napeti naopak vylitne treba az na trojnasobnou hodnotu. Cili ta med tomu nedela nejak dobre!
No ale medi je je prece zemeni k bazenu privedeno v tom ciky privodnim kabelu. Elektrikari nejaci jste tu? co stim? prece nebudu mit 1cm tlustej drat strcenej ve vode aby to aspon trosku bylo k pouziti. Mam syna 4 roky tluce ho to ze do bazenu ani neche, me to taky tluce v kazdem oderku na ruce
Prosim help Kdo muze, vi, pomozte Diky! Petr
Můžu se na něco zeptat?
1/ nevede někde blízko bazénu/bydliště elektrická trakce?
2/po odpojení PE od čerpadla problém zmizí?
3/ nevede přívodní kabel do rozvaděče v blízkosti bazénu? Myslím v zemi
4/ jak máte rozvaděč připojený, vedením v zemi nebo závěšákem?
5/ máte proudový chránič?
6/je prokazatelné připojení ochranného vodiče s uzemňovací soustavou?
1/ Elektricka trakce myslite vedeni dratu? nevede. Jedine co vede tak po ulici pripojky plyn kanalizace a i elektrika a vse je v zemi. od bazenu v te zemi 10m daleko urcite. 130m za pozemkem vede zeleznice ale ani tam nejsou zadne draty, jezdi tu jen diesely. Nikde nikde siroko daleko zadne vedeni dratu.
2/ Ano pokud nemam filtraci v zasuvce a sundam zlutozeleny kabel - kostru - z cerpadla protiproudu(ktery neni v zasuvce) problem zmizi. Pokud dam jen fitraci do zasuvky nebo cerpadlo, ani je nepustim je to tam. Protoze rozvadec je kostren 0 tak jak nejaky spotrebic dam k nule je to tam.
3/privodni kabel do domu do rozvadece vede daleko od bazenu, mozna 20m. Bazen je pripojen z rozvadece z domu kdy jsem si pri stavbe nechal silny husi krk ven - odtamtud vede v zemi, samozrejme ze smeruje k bazenu smerem za bazen do sachty, kde je maly rozvadec s kritim proti vlhkosti.
4/Veskere pripojeni je v zemi, jak do domu tak z domu do sachty k bazenu
5/Ano proudovy chranic mam. Cili rekl bych - prochazi to prvnim co je rozvadec doma a odtamtud to jde do sachty kde je take chranic uz jen pro veci k bazenu.
6/tady moc nerozumim otazce, ale pokud mate namysli zda li je privodni nula od cezu spojena s uzemnenim a hromosvodem u domu tak ano to propojene vse by melo byt. Jednak mam revizi na elektriku doma, a i u bazenu revizni technik problem nevidel a vse je pry v poradku. Dokonce si mysli ze sem si to snad vymyslel a zpochybnil multimetr ze to neni cejchovane apod. Nicmene revizi napsat nechce - duvodem ale je ze sem si dal rozvadec do sachty - ani mu nevadi ze to tam jako ze jak ja tam budu pry lezt - to je snad ma vec. Pro me lepsi nepristupne nez aby se me v tom pak hrabali deti. Spis ale se pod to nechce podepsat kdyz vi ze tam neco je tak aby byl z obliga.
6/ pochopil jsem že je to novostavba co má v podstatě revizi... Setkal jsem se právě několikrát v poslední době, že ve starší stavbě (tady u nás na Moravě) že se rekonstruoval domovní rozvaděč a někdo vyměnil napěťový chránič za proudový a žz vodič před fíčkem nechal zapojený na staré uzemnění (desku) a PEN ze sloupu prohnal proudovým chráničem pouze a z něho vytvořil N... Fíčko bylo 100mA a bylo to asi 15 let v pohodě, ale stalo se to, že bylo vlhko a rozvaděč měl na sobě napětí dobře poznatelné na uchopení atd.
Dá se popsat postup kde a jak a vůči čemu měříte to napětí? Co se stane, když se přizemní PE od čerpadla do země , třeba trubkou... Má to vliv?
Ano novostavba, vse nove cca 5 let bydlime. Znovu upozornuju ze nejsem elektrikar ani zaklady me nic nerikaji. Merim tak ze vezmu multimetr, navolim 20v a jedna packa jde do vody a druha jde na mokrou betonovou dlazbu. Ukazuje to 0,2-0,4.
V podstate to je citit nejvice kdyz jste bosi na mokre dlazbe a sahnete si do vody tak s letmim dotykem vody citite paleni - proste prou no :/ Muj 4 lety syn dostava asi slusne pocky nechytne se okraje bazenu i kdyby se mel utopit snad, ven leze ze si pripravi gumove kroksy na kraj nak se netrefi hned au au ( takze tam moc ani nechce chodit
Takze situace je takova. Do boxu je priveden silny ciky kabel 4 zily a tam je maly rozvadec pro zarizeni bazenu. kdyz vse vyndam ze zasuvky tzn cerpadlo protiproudu a filtraci a sundam kostru z motoru tak ve vode neni nic. jak cokoliv jen dam do zasuvky a to i byt shodim vsechny jistice chranice v sachte, doma nebo na ulici je to napeti porad v bazenu, to znaci ze je to urcite po nule a ze to nezavlika zadny muj domaci spotrebic ne?
Mam v sachte priveden i drat v zemi a vede ke hromosvodu, takze je to prizemneno jeste jednou na hromosvod. ale at odpojim jedno nebo druhe porad to tam je protoze v ropzvadeci v dome je to pospojene.
Kdyz vemu zemnici tyc zatlucu ji 20cm do zeme nvelde bazenu a pridelam drat na hromosvody a hodim do vody napeti se hodne ztrati. Neni to uplne nula ale uz to je jenom nepatrne citit a to uz musite mit proste zader nebo neco takoveho, proste do ziveho masa. Kdyz to vyndam zbazenu tak sup napeti vyskoci a bije to dal. Kdyz na ten drat hromosvodovy pridelam zlutozeleny medeny kabel, slabeho silneho prurezu a hodim do bazenu napeti naopak vyleti treba na 0,8 takze se to jeste znatelne zhorsi. Tak si pak rikam kdyz to mam vse v medi tu ciky esi neni problem tam
Proste se mi tu sesla nejaka kombinace neduhu co ve vysledku delaji takou prasecinu :/
Na otazku kdyz porizemnim cerpadlo na tyc mimo odpovedet nemuzu protoze jak rikam kdyz vemu drat medeny tam mi to vyleti a ten hromosvodackej tu mam jen zbytek nestaci az do sachty
Do boxu je priveden silny ciky kabel 4 zily a tam je maly rozvadec pro zarizeni bazenu.
takže jak silný je ten CYKY kabel? průřez? jestli tomu dobře rozumím máte přivedeny 3 fáze + PEN. Odkud je to vedeno? Z domovního rozvaděče? Kde je ten přívod přesně připojen? Domnívám se že do domu jde CYKY 4x10mm2, tam by měl bát rozdělen PEN na PE + N , Dl by pak něměl pokračovat ale PEN , tedy 4 žilový kabel ale 5 žilový:
V tom Boxu je opětovně rozdělen PEN na PE+N? je to přizeměno?
Je u přívodu du domu přizeměn PEN? , Je přizeměn bod rozdělení v v domovním rozvaděči?
Pozor na průřezy! přizemění minimálně 10mm2 !
Myslím si že tady někde je něco špatně: Není někde znovu spojen PE a N?
Byla by to velká náhoda, ale není to něco podobného jako v těch Strašicích? Dneska těch spínaných pohonů je všude spousta...
A abych zamezil zbytečné polemice, pro ty, v kom zůstal široce rozšířený policejní závěr, že za to mohl jejich syn, přikládám několik odkazů, že vše bylo opravdu jinak. Jen už to nebyla žádná senzace, ale obyčejná věda.
spíš by mě zajímalo, když je čerpadlo plastové, jak v těch místech dochází ke styku se zemí, umístěním čerpadla? Myslím polohou motoru?
no toto je pro me vyssi divci , nicmene koleje tu sice sou ale ani jeden drat na nich neni, dokonce ani optika ne :D Zadne motory spinane nemam, dokonce jsem zkousel i shazpvat sousedy vsechny a nemelo to zadny vliv.
Tak cerpadlo je plastove na nem je motor kovovy ten je ukostren. Jak prichazi do styku se zemi nevim. Ale i filtrace je take serpadlo plastove s motorem ne? Nebo aspon je to moje domenka. Nicmene oboji je stejne. At protiprpud nebo filtrace jak je v siti, tak je prostenapeti ve vode a to ani nemusi byt zarizeni v chodu. Jestli je to polohou nevim ale oboji je v boxu pod urovni hladiny vody - respektive je zaplavene plastove potruby aby to plnilo svou funkci
napětí ve vodě, čili potenciál mezi vodou a zemí, ve vodě samotné to nepoznáš, jen při vlézání a vylézání?
Ano v samotne vode nic nepoznas. Jakmile se uzemnis tak pri dotyku okoli - treba dlazby tak pokud je na ruce zader cejtis paleni, slabe brneni, proste jako kdyz si clovek olizne treba jazykem plochou baterii. Syn (4 roky) kdyz vyleza a stoji na schodech tak da jednu nohu z vody druhou je jeste na schodu ve vode a dostane slupku ze krikne au takze nevyleze jinak nez prez gumove kroksy co ma na kraji bazenu
A spis tam ani nechce a chce radeji k babicce do nadzemniho bazenu nez do krasneho bazenu co ma doma :/ ktery je hlavne kvuli nemu, protoze ma za sebou od jednoho roku nekolik plaveckych kurzu a voda je jeho zivel ... A ja jsem tak nas... ozelel jsem nove auto, ktere jsme nikdy nemeli ac by bylo rozhodne vice vyuzite nez nejaky bazen
Jak jsem již psal. Brnění způsobuje napětí mezi vodou a zemí. Přesně jak píšete, nepomůže ani stav bez napětí. Voda bude vždy trochu vodit, ať chemií či slaná. Voda se dostane na potenciál PE třeba přes kapacitu N a čerpadla nebo vyloženě svorkou pro PE, která je ve bazénové vodě. A PEN má vždy nějaké napětí proti zemi, jenže to napětí se zavleče třeba odjinud. Pokud bude mít přizemnění PEN 0,0 Ohm, nic nebude cítit, což je ale utopie. Pomůže jenom minimální odpor přizemnění PEN (a třeba PE) u bazénu. Ale PEN (PE) se nesmí vypínat ani jistit. Takže je to vlastně začarovaný kruh. Jedině mít bazén, malého výkonu, připojen přes zásuvku vidlicí dle všech norem a při koupání úplně odpojit. Ovšem tohle provedení není taky úplně v pořádku a normální, ale pokud nelze jinak.
Lidé jsou podstatně citlivější, než udává norma. Bezpečný proud AC je dejme tomu do 0,7 mA (dřív byl 10mA!). Přitom někdo cití desítky mikroampér.
A co třeba použít nerezový holý drát, natáhnout jej po obvodu bazénu a ten přizemnit? Nepomoholo by to alespoň trochu?
no asi tahle jak rikam zatloukl jsem zemnici tyc, jen 30 cm a hodim drat co je na hromosvod do vody a 90 procent zmizi. Kdyz pro popojim tu zemnici tyc zlutym silnym vodicem co pouzivate na uzemeni tak to naopak dvoj az trojnasobne vyleti. Cili nema se to rado s medi urcite. mno nerez se pry se soli nema rada takze to nedoporucuji Mam tu pujcene i tyto zemnici tecka ale kdyz je dam do soustavy v sachte tak to nefunguje, to je zajimave ale kdyz to hodim jen tak do bazenu tten zelezny pozink drat tak ok. Elektrika je taky pekne zaludna. Jinak pekny popis ale me davaji zbrat uz jen ty znacky, proste pro obyc cloveka to neni moc cesky no (
A diky Vam za vase nazory. Mi nerikejte ze to nema nejake reseni, kazda vec ma reseni. Zatim se stale nechci spokojit stim ze tam nejak natahnu ten tlusty neforemny drat
Pokud závisí na materiálu, kterým je to uzemnění udělané- měď/ocel, tak by to vypadalo na chemický článek. To by ale mělo jít změřit. ostatní ať mně případně opraví, ale kdyby to způsoboval chemický článek, tak by jste naměřil ten unikající proud stejnosměrný. pokud se tam "nějak" zavléká napětí sítě, bude střídavé.
Napeti je stridave. Pohybuje se to od 0,4 -1,9 V zeme vuci vode a meni se to jak se tomu chce. kmitocet 50 Hz cili mi znami rekl ze je to ze site. Zkusili jsme zatlouct zemnici tyce po strane bazenu ktera je dal od domu spojit ho zemnicim paskem ( ten teda neni v zemi) a propojit s privodem uzemneni od hromosvodu co vede do sachty, zadna zmena Kdyz ale tohle dam primo do vody tak se to proste srazi. ( i jedna tyc 30 cm v zemi a srazi to) Kdyz jsem si nechal dat tkus s pruchodkou do potrubi od fitrace, tzn dam to vlastne do vody ale v sachte a je to pod urovni hladiny bazenu tak to nema vubec zadny vliv. taky zajimave. Uz zacinam premyslet ze udelam kolem skimeru nerez ramecek a k nemu budu muset pridelat Fe drat ktery staci svest mimo bazen 30cm do zeme a uz to funfuje.
nebo myslite si kdyz bych teda jeste kus odkopal zemnici tyce natloukl jeste niz ty maji 150cm, rekneme 30cm po d uroven terenu (cili budou 1801 hluboko) a ten pasek je toho cca 12m zahrabl do zeme ze by se to mohlo pri pospojeni na stavajici uzemneni zmenit k lepsimu? ze by se ten potencial vyrovnal a tim padem by to netlouklo?
Dobře, napadlo mně, že by to mohla být nějaká forma indukce z motoru do vody v čerpadle, nebo do nejbližšího kovového předmětu, spojeného s vodou. Tyhle čerpadla, mají sice většinou izolovaný rotor, ale kdo ví... Zkuste propojovat tu elektrodu z vody postupně kusem vodiče s přírubou nebo šroubeními kolem motoru čerpadla. A přitom měřit jestli se mění proud do země, tak jak jste ho měřil předtím. Možná blbý nápad, ale za pokus to stojí.
Okolo bazénu zakopat drát přeba ten co se používá na hromosvody ten spojit se schůdky do bazénu (tj. s vodou) a to vše pospojovat se zeměnicim drátem přívodu elektřiny víc se toho asi udělat nedá
Schody jsou plastove, stejne jako cely bazen. Nicmene ma cenu zakopavat drat kolem celeho bazenu( pracne, cele kolem dokola i s dlazbou je to skoro 50m a to bych musel podpopat jeste kus terasy), kdyz staci drat pichnuty do zeme a dany do vody? Nechal jsem si vypalit nerez ramecek a ka vyzkousim k nemu dat dart a napojit na jednu zemnici tyc. Vcera jsem skousel k tomu dat medeni silny nulak zlutozeleny a razem se to jeste zvysi.
Na fotce je videt jak tam mam drat ve vode. Nerikam ze je tam nula ale srazi to tak ze muj 4 lety syn nic neciti a skace sipky bez problemu a ven neleze prez gumove boty. Dokonce to melo i pozitivni vliv na nej jelikoz se nemohl chytit na strane aby nedostal slupku tak uz se naucil pekne plavat
No spis na skodu je to ze jsem vlastnima rukama udelal pripravu na bazen, pak jsem ho obetonoval, sterky, dlazba, vse proslo mejma rukama a za 14dni hotovo, ja sedrenej jak kun a ve vysledku tak nastvanej, ze kdybych koupil auto (ktery sme si nikdy novy nekoupili) bych udelal lip. Ale pani ceka miminko, dovolene ted by nebyli tak me ukecala na bazen. V zivote by me nenapadlo ze vubec muze dojit k takovymu problemu. Navic nekomu to vubec nevadi, nekoho to tluce zase velmi slusne, ja a syn jsme bohuzel ti asi vic vodivy. A ja sam jsem to udelal tak jak bazenyri si prali. Oni z toho jsou take smutny, jsem jejich prvni pripad a to delaji bazeny od roku 96.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.