Nejste přihlášen/a.
Zdravím.
Pro zásobování domu užitkovou vodou (pitnou kupujeme) používáme studnu na dvoře, Potíž je, že za poslední tři roky výrazně klesla úroveň spodní vody. Velmi výrazně jsme museli omezit spotřebu, místo koupání se sprchujeme, splachování WC jsem nastavil na minimum, Praní jsme rozložili do celého týdne.( Dříve jrme naopak museli pravidelně na jaře a na podzim měsíce trvale odčerpávat vodu ze šachty pod domem, poslední tři roky už je šachta zcela suchá. Srážky se nám nyní vyhýbají, spodní voda už se zrážkami prakticky nedoplňuje.) S případným prohloubením studny je problém mimo jiné už proto, že už nyní hladina klesá k limitu samonasávacího čerpadla, musel bych přejít ze solidního věčného dalrlingu na ponorné. Ke studni také není příjezd.
Jde mi o to, že podél studny vede velká střecha, ze které je voda svedena do odpadu a bez užitku odteče. Krajní prasácká možnost je přesměrovat tuto vodu přímo do studny, ale to pochopitelně nechci. (V okolí už ale nikdo svoji studnu nepoužívá.) Spíš jsem uvažoval o tom, že bych pod okapovým svodem vybudoval nějaký trativod, který by větší část dešťové vody zadržel a ta postupně přefiltrovaná prosákla zeminou do studny. Moje laická představa byla vykopat mezi svodem a studnou velkou jámu a naplnit ji štěrkem či pískem. Bude to fngovat? Máte s tím někdo zkušenost?
Další dotaz je na vlastní studnu. Je složena z betonových skruží a dotéká tedy jen spárami mezi skružemi. V okamžiku, kdy spodní voda klesne pod poslední spáru, voda už nedotéká, přestože sání je ještě o cca 70 cm níž. Má smysl prorazit/vyvrtat v nejniží skruži další otvory, aby voda dotékala i při nižší úrovni vody?
Předem díky za odpovědi
Uvítal bych třeba tip čím tu jámu vyplnit. Když tam dám obyčejný štěrk, tak tam předpokládám "vleze" vody jen cca tak 1/3 celého objemu.
Ano, samozřejmě že při použití štěrku bude muset být vsakovací jáma (pole) cca 3x objemnější, než při použití plastových vsakovacích bloků. Takže tím Vám naznačuji, že místo štěrku můžete použít vsakovací bloky (od výšky cca 30cm), nebo vsakovací tunely.Před vsakovacím polem je vhodné osadit filtrační nebo dosazovací šachtu. Nicméně stále bude ten "problém", že do studny by se vsakovat dešťová voda neměla (nesmí) a další problém je, že zdaleka ne všechnu vodu co naprší, dostanete tímto způsobem do studny.
Aha, to jsem nepochopil, o vsakovacích blocích slyším prvně. Pohledám. Díky. S tím nepovoleným vsakováním, ona tam voda přece přirozeně vsakuje při dešti stejně, jen chci, aby jí tam takto vsáklo víc. To vsakovací místo mohu od studny umístit i poměrně daleko, ale zase aby to ještě fungovalo.
Díky, to není nutné. Stačí mi to jako inspirace na přemýšlení. Není to úplně levné (jedná se o starý dům), tak zvážím možnosti. Teoreticky je ve hře i obecní vodovod, cca 40 metrů, ale hlavně je na "blbé" straně domu. Také mám ještě nepoužívanou vzdálenější záložní studnu. Chtěl jsem hlavně vědět, jestli jáma není úplná blbost, případně jaké to může skrývat zádrhele. Ono je to pravděpodobně v nejlepším případě stejně jen odsunutí problému zase jen o nějaký ten rok.
No, ono by to šlo částečně řešit i tak jak popisujete.
Ale já bych v tomto případě udělal podzemní nádrž a provedl vše jak má být. Studnu bych nechal tak jak je. Z nádrže potom využijete reálně větší množství vody než když budete vsakovat vodu do studny.
jabraka: bohužel..
Na té vsakovací jámě mě láká to, že jen to jen otázka potu a pár stovek za výplň, nějaké překrytí a asi vstupní plastovou tubku s přepadem, není potřeba nic předělávat a fungovat by to mohlo samo bezúdržbově. Řešit a udržovat dvě čepadla a přepínání mezi studnou a nádrží taky není žádná výhra (kdysi jsme to na jiném domě měli).
(Dotace neuznávám, nevím, proč by mi měl tyto věci platit z daní někdo jiný. Trochu jiná situace je u kotlů, kde stát chce někomu zakázat provozovat stávající kotel. Na druhou stranu, když má někdo nevyhovující čmoudící auto, taky mu stát nezaplatí nové. )
Vše je o penězích. Není-li vodovod, ověřil bych, jestli je možné získat víc vody ze studny - vyčištění, prohloubení - to může problém vyřešit na desítky let. A i u té pitné bych zvážil vlastní výrobu z té studniční (jednorázově tak 5 000,- Kč + ročně tak 300,-Kč). Sami to tak máme - voda z hloubky 40 m jako užitková a z ní reverzní osmózou na pitnou. A hned je vody dostatek.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.