Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rekonstrukce domu rodičů - jak financovat?

Od: jaudaf* odpovědí: 15 změna:

Dobrý den,

rád bych rozšířil (a také zároveň rekonstruoval) dům svých rodičů, který je psaný na matku a jehož cena je odhadem 1,2 milionu Kč. Matka má ale na něm zástavu kvůli hypotéce v hodnotě 600 tisíc (spláceno asi 4 roky nebo kolik, přesně nevím, má to ještě 10 let splácet).

Můj dotaz je, jak to řešit s hypotékou/úvěrem?

Chci bydlet v jednom pokoji a rozšířit dům o další samostatnou jednotku se samostatným vstupem, jakmile to bude hotové, pustil bych se do rekonstrukce části domu, ve které bydlí rodiče (je potřeba předělat kuchyni, koupelnu a fasádu + komplet střechu nejspíš i s krovy).

Mám možnost si vzít meziúvěr ze spoření (max 600 tisíc) nebo hypotéku (maximální výši teď úplně netuším, ale když jsem před rokem byl ještě OSVČ a dělal si v bance kalkulaci, nabídli mi až 4miliony vzhledem k příjmům). Nyní jsem zaměstnaný s příjmem cca 27t čistého, tak doufám, že nějaké 2 miliony nebudou problém (odhaduji rekonstrukci na 1,5 milionu maximálně).

Nevím, jak postupovat.. Udělat ze mě spoluvlastníka, že budu mít ideální polovinu domu? Někde jsem četl, že pak se posuzuje nemovitost jinak a nemohl bych tedy svou polovinou ručit? Nebo je jiná možnost? Třeba odkup celé nemovitosti právě za peníze z meziúvěru či hypotéky a pak teprve řešení rekonstrukce? Jak je to ale v takovém případě s tou zástavou, resp. hypotékou matky? Rodiče bych tam chtěl samozřejmě nechat bydlet i nadále..

Děkuji za odpovědi!

Jarda

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Z vlastní zkušenosti, investujet pouze do svého majetku. Pokud chcete tento barák, tak ho legálně získejte, nebo si opatřete jiný dům. Nikdy necpěte peníze do něčeho, co není Vaše.

jenda2*

Přesně tak. Pokud není dům očištěn od úvěru, zanechte zavčas úvah o koupi. H-system je varování. Dvakrát platili a stejně nic není jejich.

Ad jaudaf - ...děti máme dvě a bydlíme v nájemním bytě, jenže asi 250 km od veškeré nejbližší rodiny. To je důvod, proč chceme blíž k rodičům, protože nám ta pomoc babiček chybí... zároveň jít do regionu s nižším platem a tak mi přišla startovní pozice s rekonstrukcí domu rodičů schůdnější, než stavba domu.
Jen bych tak tiše přišeptla - rodiče o tom samozřejmě vědí a těší se stejně jako vy, že budou mít v domě řemeslníky, dvě vnoučata na hlídání, aby se nenudili, až se vrátí z práce a celkově změněný způsob života?

Babičko, dobře střízlivý pohled. *palec*

jaudaf*
hodnocení

Rodiče to vědí samozřejmě, dokonce ten nápad podporují.. jestli si ty komplikace uvědomují je samozřejmě věc druhá.. nicméně já, resp. my s přítelkyní se také přikláníme ke stavbě domu, takže díky za střízlivé reakce a věcné odpovědi, jsem za ně vděčný.. *palec*

verik
hodnocení

2x

Takže tu máme nemovitost, která má cenu cca 1,2mil a je na ní dluh cca 0,5mil. To ale není moc dobrá startovní pozice na budování dvougeneračního domu.

V tomto případě bych na toto rychle zapoměl a koukal bych po své nemovitosti a postavil se na vlastní nohy. Zadlužovat se na desítky let pro bydlení s rodiči není nejlepší volba.

cesmina*
hodnocení

1x

Já bych Vám to také nedoporučovala.Co když si jednou Vaše žena ( až ji budete mít ) nebude s rodiči rozumět a budete se muset třeba i od nich odstěhovat.To Vám potom budou peníze chybět.

rv*
hodnocení

0x

Brát si hypotéku na dům před založením rodiny a usazením se nemusí být moc rozumné - zvláště, když máte kde bydlet. Za pár let se třeba budete stěhovat za zaměstnáním/rodinou někam jinam a tam budete potřebovat hotovost, aby vám vůbec hypotéku dali.

lll*
hodnocení

0x
Rekonstrukce domu rodičů - jak financovat? Nijak. Namísto toho se osamostatnit a pořídit si bydlení vlastní financované hypotéčním úvěrem (bude-li Vám schválen, pochopitelně).

pohanka*
hodnocení

0x

Klobouk dolů před Vašimi plány, odvahou a pracovitostí.

Co by za to jiní rodičové dali.

A též i některé budoucí snoubenky. Trošku se přikláním k Wamp. Co když bude varianta, že Vaše vyvolená, bude již mít zajištěné bydlení a nebude se chtít k Vám stěhovat /zaměstnání, lokalita, Vaše rodiče, nebo naopak nebude chtít opustit svoji rodinu/.

Můžete natrefit na děvče, které nebude mít k domu vztah, posadíte ji teplého. Neměla by se naopak ona podílet na tom, jaká bude dispozice jednotky, jaké bude vnitřní vybavení. Prostě aby to byl její domov a vzala ho za svůj.

Těch možností je více, každopádně Vás nechci srážet, naopak Vám fandím, je vidět, ža máte s rodičema hezký vztah. Takže ať Vám to vydrží.

Též nezapomeňte na vyrovnání s případnými sourozenci, abyste dům nezhodnotil a někdo si poté nedělal nárok.

My jsme chtěli udělat ze staršího domu také 2 bytové jednotky se samostatnými vstupy a co tu byly statik /to je v pořádku/ a architekti, tak každá jednotka asi 2 miliony. Takže nakonec by vyšlo opravdu lépe, kdyby si synek postavil celé nové a svoje.

U nás byl ale problém s vyplacením sourozence, na to by již peníze byly kdoví kdy.

figurek*
hodnocení

0x

1/ zřejmě budete mít trable, protože vám nedají hypotéku na cizí nemovitost a vaše matka domkem nepochybně ručí a nemůže jen tak se rozhodnout a na někoho převést podíl.

2/ hypotékou zatížená nemovitost má mít jen jednoho majitele. Vidíte i zde v dotazech na poradně, jak těžko řešitelné problémy vznikají, když jsou majitelé dva nebo dokonce tři. Manželské párky mají výhodu společného jmění a z hlediska banky se považují za jednoho majitele. Co vy? Máte ženu nebo přítelkyni?

3/ pro hypotéku se nechodí jako pro půjčku. Já bych vám radil skočit do spořitelny a váš dotaz položit přímo nějaké tamější hypoteční makléřce, ať vám nějaké možnosti navrhne. Tam budete rovnou u zdroje a jestli vám dá hypotéku spořitelna, dá vám ji každý.

hodnocení

0x

Asi jste opravdu výborný a pracovitý člověk, ale já už jsem leccos zažila a velmi bych vám doporučila - jako i někteří přede mnou - nejít do toho. Investovat do cizí nemovitosti - v žádném případě. Nikdy nevíte, jak se situace vyvine do budoucnosti a osobně znám dva případy, kdy se to dotyčnému nevyplatilo, i když to zprvu vypadalo jako dobrý nápad.

hodnocení

0x

Moje veliká životní a vypozorovaná zkušenost říká, že pokud nemovitost není vaše, nedělejte vůbec nic. Žádná práce, žádné peníze, natož pak dluhy. Nikdy totiž nevíte, co se může stát. Naši vždycky říkali: Ani čert nemiloval spolky. A toto říkali, když prodali ideální polovinu domku a zahrady a do konce života žili v pekle s lidmi, kteří měli úplně jinou představu o užívání toho a čem si mysleli, že si zaplatili. *plac* A nikdy nevíte, co se vaší mamince znelíbí a budete mít peklo vy. Vaše žena, vaše děti, vy sám, se můžete stát tím, s čím ona nebude souhlasit a vyřeší to tak, že se budete divit, zvláště pak, jestli máte sourozence.

jaudaf*
hodnocení

Děkuju vám všem za odpovědi. Situace je poněkud složitější, než jsem původně nastínil - chtěl jsem znát názory na situaci ze širšího pohledu, než z mého, který je dost specifický a samozřejmě celkem neobjektivní.. podařilo se, takže děkuji ještě jednou..

Nikdo tu nezmiňujete jednu variantu, která mě napadla - prostě od rodičů dům koupit (asi kvůli způsobu položení otázky v nadpisu).. Za část prodejní ceny by matka splatila HÚ a já bych měl dům celý na sebe (byť s břemenem na dožití samozřejmě, rodičům je 55). Jen nevím, jak je to v případě rodiny, jestli to jde takto zrealizovat a nebude to někdo zkoumat? Vím, že pokud chci prodat nemovitost, na kterou mám hypotéku, tak to jde, ale nikde jsem nenarazil na informace o koupi mezi členy rodiny, v takovém případě je všude jen darování atd.. a darování nemovitosti zatíženou HÚ je samozřejmě nesmysl.. tak či tak by se musel splatit..

S přítelkyní, resp. rodinou by problém nebyl - jsme spolu 12 let, přítelkyně s tím souhlasí, děti máme dvě a bydlíme v nájemním bytě, jenže asi 250 km od veškeré nejbližší rodiny. To je důvod, proč chceme blíž k rodičům, protože nám ta pomoc babiček chybí. Bohužel jsme si to uvědomili až s příchodem druhého dítěte, do té doby nás to nepálilo.. Samozřejmě to znamená změnit práci, zároveň jít do regionu s nižším platem a tak mi přišla startovní pozice s rekonstrukcí domu rodičů schůdnější, než stavba domu.. byt nechceme z různých důvodů, které tu nehodlám ventilovat..

verik

Darování či prodej nemovitosti není problém.

Největší problém bude ale věcné břemeno. Pokud bude již zástava od banky, tak ti ho tam nenechají napsat a pokud to uděláš před hypotékou, tak ti jí zase na 99,9% nedají. Hodnota nemovitosti totiž s věcným břemenem užívání extrémně klesá a pro banku bude prakticky bezcenná. Takže nemáš čím ručit.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]