Nejste přihlášen/a.
Většinou je hadice 1" jde na to nějaká pistole a neničí to čerpadlo?Ze sudu bych rád korigoval proud. Díky L.
Většinou je hadice 1/2"(měří se vnitřní průměr), pistole je třeba tady: eva.cz/... budete k tomu potřebovat i spojku pro připojení pistole na hadici eva.cz/...
Pokud výtok neuzavřete úplně na delší dobu, čerpadlo se neničí.
@ronyx: Tak tady by bylo namístě, abyste oba - vy i tazatel - uvedli typy těch vašich "kalovek", abychom věděli, o čem se vlastně bavíme.
Tak jsem si trochu početl a zjistil jsem, že PRINCIP klasických kalovek je stejný, jako u té vaší Sigmy - odstředivé čerpadlo. Pak ta kalovka z Lidlu netuším, co byla zač, ale při zachování principu odstředivého čerpadla by se nikdy nemohla chovat tak, jak popisujete. Je však možné, že to byla kalovka systému "Malyš"a jak se můžete dočíst v tomhle článku ponorna-cerpadla.cz/... bohužel se na trhu objevují nekvalitní náhrady, které nic nevydrží. Přitom původní Malyš a jeho dnešní kvalitní "kopie"jsou prakticky nezničitelné.
Nezbývá mi tedy, než trvat na své radě s tím, že pokud ta kalovka tazatele je něco jako vy jste koupil v Lidlu, tak to nic nevydrží a asi bude lepší to vyhodit rovnou.
Jinak s elektrovýrobky z Lidlu mám obecně též dobré zkušenosti.
Pánové, zcela upřímně - je mi jedno, co mi věříte či nevěříte, co jste si kdo nastudovali či nenastudovali. Píšu to, co mám zkušené z praxe. Prostě čerpadlo, kde je uškrcený výstup, trpí a odejde vždycky nejslabší součást, což jsou těsnění či ucpávky. U klasických čerpadel je šlo dotáhnout či vyměnit, u těch výše zmiňovaných levných se díly nedodávají.
Co se týká Malyše - toho zničíte taky a velmi lehce, stačí mu uzavřít výstup vody (na spálení stačí cca 20 minut - info z návodu = nestačí se uchladit, protože se chadí proudící vodou). Nedávno (před cca měsícem) jsem přesně takhle spáleného malyše jedné paní vyměňoval - návštěva omylem zapnula vypínač.
Ke kalovkám jsem našel toto
" Zvládne nečistoty do 30mm, pokud je připojeno na 5/4"hadici. My jsme použili redukci na 1"hadici, kterou lze až po několika metrech zredukovat na únosných zahradních 3/4". Důležité je, že výrobce zakazuje připojit "malou"hadici k velkému výstupu z čerpadla, protože by čerpadlo bylo přetížené a nechladilo by se správně."(zdroj info tady).
Velmi pěkná a poučná diskuse právě o kalových čerpadlech a jejich možnostech a využití je taky tady - po přečtení možná změníte názory.
Zdravím,
nedělejte to - moje chyba (a blbost) vám budiž varováním
Před několika lety jsem si koupil takové to obyčejné kalové čerpadlo za cca 1.000,-Kč s tím, že ho občas použiju na vyčerpání vody ze septiku a dále bude sloužit pro zalévání zahrady jako rezervní čerpadlo do 6m studny, když se náhodou ostatní čerpadla (v té obě obě problémová (přes 40let stará, potřebovala GO) stanou z nějakého důvodu ne plně funkční. Teď už vím, že to byla chyba. Celé jsme to ještě "vylepšil" tím, že jsem na výstup použil 25m dlouhou 1/2" zahradní hadici, v případě zalévání doplněnou o pistoli.
Septik jsme vyčerpal jednou, cca 1/2 roku pak čerpadlo sloužilo jako občasná záloha pro tu zahradu. Na podzim ještě dobré, na jaře už z něj voda netekla ani když jsem čerpadlo bez hadice dal do kbelíku s vodou
Vzhledem k tomu, že jsem z titulu své práce poměrně pravidelným zákazníkem v prodejně s čerpadly, vydal jsem se tam pro radu a pro náhradní díly. Radu jsem dostal (jak je ostatně u velmi milé a velmi znalé paní vedoucí zvykem - jinak bych ji všude nechválil a nebyl tam pravidelným zákazníkem, když něco sháním pro své klienty) - to, že sem byl "za pitomce" si přiznám, ale člověk se stále učí. Náhradní díly jsem si neodnesl - na ta levná kalová čerpadla (výroba Čína) prostě díly k dispozici nejsou.
Rada zněla - kalová čerpadla (celkově, ale ta levná obzvlášť) jsou stavěná na přečerpávání většího množství vody, ale nejsou tlaková. Pokud takovému čerpadlu omezíte průtok (ať už průměrem hadice, její délkou nebo pistolí), nutíte to čerpadlo jít do tlaku a odejde to nejslabší, co na ten tlak není konstruované, což je to "těsnění" - těsnící kroužky, takže čerpadlo si už nedokáže nasát a poslat vodu do hadice, ale "honí" vodu v čerpadle a ta se netěsností vrací zase zpátky do místa čerpání. Na kalové čerpadlo patří co největší hadice (většina má koncovku na 2" hadici), cokoli menšího likviduje čerpadlo.
Můj postřeh z toho je, že na tato čerpadla montovaná stupňovitá (od 1/" do 2") vyústění je tak trochu matení neznalých uživatelů a zároveň možnost zvýšení prodejnosti (je to sice kalovka, tu potřebuju sice jen 1x za rok, ale když se hodí i na zalévání, tak to za těch pár korun koupím). Když se člověk k tomu pak nedrží rady "nakupujte u odborníků", ale koupí v nějakém "unimarketu" bez důkladné znalosti věci, výsledek bývá tristní.
Jen bych podotkl - ta "zlobivá" čerpadla (Sigma 2° a LILA 75 - obě více jak 40let stará jen co pamatuju) už jsem vlastnoručně "zgenerálkoval" doslova za "pár korun" (Sigmu asi za 1.500 a LILA z necelé 2.000) a už zase bez problémů slouží.
V mém případě to bylo takové to obyčejné kalové čerpadlo prodávané v LIDLu (cca 1.000,-Kč), ale ono tohle platí pro všechna ta levná (minimálně do nějakých 3.000,-Kč) kalová čerpadla - prostě na výrobu tlakové vody to není stavěné )a čím menší průměr hadice nebo čím naopak delší hadice (i když většího průměru), tím větší tlak vody musí to čerpadlo vyvíjet, aby ta voda vůbec protekla.
Nebavíme se, předpokládám (vzhledem k tomu, že tazatel chce přečerpávat vodu v sudech), o použití profi kalových čerpadel v hodnotě 40 tisíc + - ta si toho opravdu nechají líbit více než tyhle "hračky" za "pár korun".
Jinak to moje čerpadlo je zatím (po X letech nákupů v LIDLu - mám snad všechno - tedy skoro všechno, co kdy do dílny a na zahradu prodávali) jediné, co se stalo nefunkční a vše ostatní bez problémů stále funguje (a to ne vždy při úplně super zacházení a údržbě).
Pokud to nevíte, tak i klasickým čerpadlům (viz výše zmiňovaná stará 2°Sigma a podobné čerpadla) škodí zaškrcování průtoku - odcházejí např. podstatně dříve ucpávky či je potřeba je dříve dotahovat než bez zaškrcování.
Tak to celé ani snad nečtu , -pokud je to ponorné kalové čerpadlo (třeba Extol ) s výtlačnou výškou třeba 40metrů nemá se na něm přiškrcením co pokazit (má jen oběžná kola) vývod má na 1"hadici pokud jí na konci zredukujete na 1/2 postřikovač nemůže mu to vadit.
Zaleží jaké má čerpadlo.
pro ronyx - už to tak používám 7 let bez problému - něco podobného - cerpadla.heureka.cz/...
a je to tam i v popisu že klidně na postřik.
Ještě jen poznámku -vím že vaše odpovědi jsou dobré a fundované (a tím nemyslím pouze v této otázce ) ale pro mne dlouhé , vím je to moje chyba a omlouvám se ale příspěvky delší jak 4 řádky čtu málo kdy . Teď mne napadlo že zrovna vám jsem toto chtěl už napsat dříve , tak se nezlobte nemyslím to nijak zle.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.