Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Překrytí asfaltových pásů

Od: hnipirdo* odpovědí: 14 změna:

Zdravím jak laiky, tak i odborníky.

Mám na střeše chatky krytinu IPA a vodu svádím do barelů k zalévání zeleniny, ale tato dešťová voda je, díky asfaltu, zabarvená dočerna a tudíž není absolutně vhodná na zalévání zeleniny a proto se ptám: Čím IPU překrýt, aby stékala normální děšťová voda?

Překrytí asfaltových pásů

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

paw*
hodnocení

2x
Vymyva se pisek. Proc by kalana voda nesla pouzit na zalevani? Stejne jako voda napr. z potoka?
Mimochodem, V60S35 se nanstrechy nehodi. Od toho jsou jine ipy nebo sindele.
Pokud chcete folii, tak kupte nejakou se silou 1 mm, ktera vydrzi mrazy a ma UV ochranu.

hodnocení

2x

Asfalt vodou nerozpustíš, to je jedna věc, to snad je jasné, on se s vodou ani nesměšuje, tedy vymývat se dešťovou vodou nemůže. Pracuji mimo jiné v silniční laboratoři, zkoušky asfaltových směsí a tak, potřebujeme vymýt asfalt ze směsi, to se ale dělá jinak - rozpouštědlem, a to pořádným - toluen, trichlorethylen, perchlorethylen apod... To černé není z té IPY (z asfaltu, ktreý obsahuje), kterou jsi tam dal, to je z vymývání písku a tak nějak nevím co, ale rozpuštěný asfalt to nemůže být. Taková lepenka není na střechu (ona je nejlevnější, že?), ty vysoké teploty tam nemůže vydržet, je v ní měkký asfalt (teplota měknutí je třeba při 50 stupních i méně, které tam v létě bez problémů jsou, jednoduše Ti ten asfalt z ní časem odkape. Takový druh lepenky se používá pro izolace základových desek domků, na mostech apod, tam, kde je pořád chladno, nesmí na to prát slunce (na střeše bývá bez problémů v létě i 80stupňů). Můj názor je takový: ber to tak, jako bys ji tam nikdy nedal (chvíli ještě vydrží), při těch vysokých teplotách z ní asfalt odteče asi (bude znehodnocena), za rok dva bude k ničemu. Pak tedy střechu pokryj tím, čím se pokrývat má, ochraňuj už tuto vrstvu udělanou před vysokými teplotami, ale to se těžko dá udělat, spíš bych to viděl na vrstvu lepenky na to, která je fakt na vysoké teploty dělaná (obsahuje modifikovaný asfalt a jiné), Kdybych to měl udělat já, asi bych podle možností volil krytinu jinou (neznám místní poměry, ale tu IPU považuji, jako že tam po pěti letech ani není).

ben®
hodnocení

1x

Dobrý den, já bych volil vhodný nátěr na IPU (je jich více druhů - např. Reflexol, Alumatol, Izocolor). Barva prodlouží životnost povrchu a také ho trochu zpevní. Pokud je nyní voda černá, tak to bude spíše špína, než rozpuštěný asfalt - a špinavou vodou můžete i zalévat (nemusíte mít čirou vodu). Zdravím!

doplněno 04.06.17 12:17:

Jak myslíte - já bych volil nátěr.

hnipirdo*
hodnocení

... se špínou nesouhlasím, kdy by se tam vzala, když sousedé mají také chatky s jinými druhy krytiny a vodu mají čirou, tak i já ji měl čirou, než udeřily sluneční a horké dny.

Máte dvě možnosti - buď to překryjete vrchním asfaltovým pásem nebo risknete nátěr.

jabraka*

Já vím,co mám poslední dny na autě.Každý den nanos pylů a prachu.

JB

a já nesouhlasím s asfaltem,kdyby něco pouštěl jak by to potom vypadalo u silnic?Bute to ta špína-prostě na té pískované (hrbaté) krytině se drží

fidonet*
hodnocení

0x
Na Ipu si dejte obyčejny asfaltovy šindel.
Mam to taky tak jak vy. Voda uplně čista. Zvyšuje odolnost střechy. A je vzhedny.
hnipirdo*
hodnocení

Tímto šindelem by se prodražila střecha chatky. Myslel jsem nějakou vhodnou folii.

jabraka*
hodnocení

0x

Sama Ipa vodu neobarvuje.Do vody vám stéká černý prach z usazenin.Myslím,že voda bude stejná z jakékoliv krytiny.

JABRAKA

hnipirdo*
hodnocení

Mohl byste mi říct, z jakých nebo kterých usazenin?

A není problém v tom, že tento asfaltový pás není určen jako vrchní vrstva pro střechy?

hnipirdo*
hodnocení

Asi máte pravdu, vybral a položil jsem asfaltový pás IPA V60 S35... a jakou fólii doporučujete?

hodnocení

0x

Hnidopírko, asfaltová lepenka nemůže být smýváná deštěm, Je to jen špína, která se drží na střeše.

se špínou nesouhlasím, kdy by se tam vzala, když sousedé mají také chatky s jinými druhy krytiny

sice můžete nesouhlasit, je to Vaše právo, ale tím, že sousedi mají jiný povrch střech je úměrno množstvím zadržených nečistot. Vy máte hrubý povrch, písek, který dlouho drží nečistotu. Pak přijde déšť a spláchne nečistotu. Pokud stále nesouhlasíte s odpovědí poradců, tak musíte pořídit jinou krytinu. Plachta Vám pomůže, ale jen na čas, nežli skončí její životnost.

Přeji hezký den.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]