Nejste přihlášen/a.
Dobrý den. Poraďte. Mám v garáži motorovou zásuvku se čtyřmi vodiči-3xF a zem a zásuvku 230V se třemi vodiči F,O,zem.
Chtěl bych si venku zřídit zásuvkový rozvaděč - 1x400 a 2x230. K němu potřebuji přivést 5ti žílový kabel. Mohu si přivést modrý vodič ze zásuvky 230V k těm čtyřem, nebo musím rozdělit PEN. Jeden elektrikář mi v obchodě radil zapojit v rozvaděči stávající čtyři vodiče 400V na fíčko a ve spod vyvést modrý drát a z vrchu ten zelenožlutý odbočit . To znamená že výstup z fíčka by byly 3xF,1xnula a 1x odbočená zem. Je to tak taky možné? Co je z hlediska bezpečnosti lepší. Děkuji za radu.
"Je to tak taky možné?"
Nejen že je to tak taky možné, ale je to dokonce jediné správné řešení. Ovšem já bych rozdělení PEN na PE a N nedělal přímo na chrániči, ale na přidané svorkovnici před ním. Ze svorkovnice pak modrý N na vstup chrániče a zelenožlutý PE mimo chránič přímo na patřičný kolík zásuvky.
V žádném případě si nelze "vypůjčit" nulák z jiného okruhu (jestli máte zásuvky přes chránič, tak by Vám to stejně nefungovalo).
milancukrar - Děkuji za poděkování, ale přiznám se, že jsem do své odpovědi poznámku o nevhodnosti zásahů laika do elektriky původně připsat chtěl. Ono by to totiž bylo zcela na místě.
Dobrý den, v podstatě tak, jak napsali přede mnou. Potřeba rozdělit vodič PEN (to místo rozdělení je potřeba přizemnit také), otázka ale je, kde PEN na tom přívodu máte - zda tam máte rozvaděč na ty zásuvky nebo kde končí, jestli je už třeba bod rozdělení udělaný, zda je v domku síť TN-C, či TN-S. Těžko povědět podle toho, co jste uvedl. Do té čtyřkolíkové zásuvky vedou 3xF+PE.
Konečně jedna debata o elektřině, která nezačíná osočením, abyste se nehrabal v elektrice, když tomu nerozumíte. Rádcové, děkuji Vám za radu, jste vyjímky, které nenadávají.
magdone, již jsem to psal, nejsem elekrikář, nemám "50tku", ale dělám elektriku při rekonstrukcích bytů. Zapojení vždy naskočí napoprvé, bez vypadnutí jističů. Revizák nemá problém s kontrolou. Taky jsem před měsícem nevěděl jak zapojit proudový chránič z pětižilového kabelu, páč jsem to dělal poprvé. Elektrikář namaloval a opět bezvadně funguje.
Proto se zastávám laiků, kteří si troufnou i na elektriku, páč oni nejsou tak hloupí, aby se nechali zabít.
No až na tu poslední větu, tak dobrý...
Když se podívám na dotaz, tak většinou jsem schopný odhadnout, zda na to ten člověk má nebo nikoliv. Pokud vidím, že uvažuje a trochu chápu o co jde, tak poradím. Pokud je to někdo, kdo chce jen ušetřit a někde si to našel na internetu, aniž by měl vůbec páru o co jde, tak těm většinou ne.
Takže nelze generalizovat a radit za každou cenu. Problém elektriky je, že tam v krajním případě můžete mít jen jeden pokus. Může se tvářit vše OK a za chvilku je po vás. O tom to celé je.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.