Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Daň z nabytí nemovitých věcí - převedený byt

Od: vladimir22 odpovědí: 3 změna:

Dobrý den,

prosím jak je to s daní z nabytí nemovitých věcí? Koupil jsem v roce 2015 práva k družstevnímu bytu (jakoby koupě bytu) dejmetomu za milion. V roce 2016 jsem jej převedl do osobního vlastnictví.

Daň z nemovitosti jsem uhradil, to je jasné. Nicméně budu muset zaplatit i daň z nabytí nemovitých věcí nebo stačí jen k tomuto podat přiznání a budu od placení osvobozen?

Děkuji moc.

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Odpověď na svou otázku najdete v zákonném opatření Senátu č. 340/2013 Sb. o dani z nabytí nemovitých věcí, jehož § 8 odst. 1 stanoví: Od daně z nabytí nemovitých věcí je osvobozeno nabytí vlastnického práva k jednotce, která zahrnuje družstevní byt nebo družstevní nebytový prostor, který je garáží, sklepem nebo komorou, a nezahrnuje jiný nebytový prostor, je-li nabyvatelem fyzická osoba, která je nájemcem tohoto družstevního bytu nebo družstevního nebytového prostoru. Z uvedeného vyplývá, že daň z nabytí nemovitých věcí platit nebudete.

ben®
hodnocení

2x

Dobrý den, koupil jste užívací právo k bytu, nikoliv byt (ten byl stále družstva). Jak se dostal byt do Vašeho OV, resp. z jakého důvodu je nyní zapsán v KN na Vaše jméno? Družstvo byt převedlo (vydalo bezplatně na základě zákona o převodu dr. bytů do OV) nebo darovalo (darovací smlouvou)? Platil jste daň darovací? Daň z nemovitostí platí majitel zapsaný v KN, tak to je v pořádku. Zdravím!

doplněno 31.05.17 13:46:

Domnívám se, že se na Vás daň z nabytí nemovitosti nevztahuje, protože jste nabyl bezplatně na základě zákona o vydání bytu - za byt jste družstvu nic neplatil (cena bytu nebyla stanovena). Další možnost je, že případnou daň uhradilo družstvo (v té době byla i možnost dohody na placení daně - tuším do konce října 2016). Počkejte si ještě na další odpovědi (nebo se zeptejte na F.Ú.).

vladimir22
hodnocení

Dobrý den, do KN jsem byl zapsán, protože jsem poté požádal o převod bytu do osobního vlastnisctví, za což jsem pak platil již jenom nějaké procesní poplatky (bezplatné vydání). Nejednalo se o darovací smlouvu, neplatil jsem daň darovací.

Daň z nemovitosti jsem platil, ale nyní se zajímám o daň z nabytí nemovitých věcí. Zda se na mě vztahuje a budu muset tuto daň platit.Činí cca. 4%, jak je psáno.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]