Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Obkladová deska - obsahuje azbest?

Od: dada111 odpovědí: 9 změna:

Dobrý den,

mám dotaz ohledně možného obsahu azbestu v deskách užitých na několika místech chalupy.
Od autora těchto obkladů už bohužel tuto informaci nezískám.
Jedná se o materiál užitý dle mého odhadu v letech cca 1970-1975.

Je užitý na třech místech jako dle mého názoru "protipožární ochrana", jená se o pár "natřených" desek okolo elektro rozvodné krabice, pár desek okolo dřevěných trámů okolo kterých prochází odvod spalin od kamen (viz.foto) a jako obklad stěny u kamen. Tloušťka desek je cca 6 mm
Jsou vždy užity dle mého názoru stejné desky (na všech místech). Bohužel u kamen vykazují poškození (podélnou trhlinu nepravidelného tvaru) a nerad bych, aby se z nich něco uvolňovalo...

Desky jsou poměrně pružné (na zatlačení prstem) a je to patrné i z pokroucení desky (foto desky od elektro skříně), dobře řezatelné (užité rozmanité tvary výřezů) a vcelku jednoduše připevňovány hřebíky bez předvrtání.

Bohužel nikde jsem nedohledal vzhled jednotlivých materiálů obsahujících azbest (samozřejmě kromě známého eternitu), ale dle popisu mi to připomíná "lignát" - je to možné? Ale může to být samozřejmě i cokoli jiného bez azbestu nebo "s".

Samozřejmě vím, že rozhodující by byla chemická analýza, ale třeba nějaký kutil ví, já jsem bohužel ročník mladších materiálů...

Děkuji za názory, David

Obkladová deska - obsahuje azbest?
Obkladová deska - obsahuje azbest? #2
Obkladová deska - obsahuje azbest? #3

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jabraka*
hodnocení

2x

Podle použití v deskách asbest bude.Pokud se s nimi nebude manipulovat,a případné "otevření"desky navenek natřete na příklad fermežovou barvou,Nemusíte se ničeho obávat.Vlákna asbestu jsou nebezpečná pouze rozptýlená ve vzduchu.A také musí být určitá trvalá k

JABRAKAoncentrace.

A ještě malé doplnění co napsal rádce jabraka -*palec*- vlákénka osinku-azbestu se uvolňují jen a pouze obráběním nikoliv tím že je deska napevno spojená se zdí atd!

Pokud nehodláte tyto desky brousit,řezat atd tak jsou NEŠKODNÉ !

akim
hodnocení

0x
Tomuhle se u nás říká azbestova deska,je to lignat,ale jestli v tom azbest opravdu je netuším. Dávalo se to jak píšete,pod el.krabičky,za kamna,atd.
pecenkav*

Je to určitě azbest, v těch letech se o lignátu snad ani ještě nevědělo, navíc ten je tvrdý, nedá se řezat nožem, hřebík takhle blízko u kraje by ho určitě ulomil a řez by nebyl chlupatý. Lignát je tvrdý jako eternit.

Škodlivost azbestu u již hotových věcí bych neřešil, žijeme v tom všichni celý život a umíráme na úplně jiné příčiny, pokud by člověk pracoval přímo u výroby azbestu tam, kde se z něj práší, tak pak už by k obavám důvod byl, ale na chatě, kde se s ním už nic nedělá, tam bych se já osobně nebál.

dada111
hodnocení

Děkuji za odpověď.

Pokud je to skutečně lignát, tak jsem někde četl, že se tam azbest přidával až v 80.-90 letech.

zdroj:

stavba.tzb-info.cz/...

Tyto obklady vznikly nejpozději v r.1975. Ví někdo, zda může být tedy obsah azbestu vyloučen?

"Ví někdo, zda může být tedy obsah azbestu vyloučen?)"

Naopak obsah azbestu vyloučen být nemůže, v těchle deskách je na 100%.

Ale neplašte se, s tou škodlivostí je to zas jen propaganda EU (podobně jako se rtuťí v teploměrech). Mám z panelů z azbestocementových desek pstavenou celou chatu, už je jí hezkých pár let a ještě nikdo z toho rakovinu nedostal. Dokonce se azbestové šňůry používaly jako těsnění vzduchotechnickýc potrubí (klimatizace). Problém může nastat, když budete takovou desku vrtat, nebo řezat. Ale v dávné době mých montáží jsme z velkých desek ručně nařezali stovky podložek pod zásuvky a nevím o nikom, že by měl po jétech nějaké problémy.

doplněno 31.05.17 21:53:

Když tak ale znova koukám na ty rozmazané fotky, on by to taky mohl být sádrokarton. Poznáte ho snadno, má obě plochy polepené papírem. V tom případě nehrozí vůbec nic, tam naopak na 100% azbest není.

karelm*
hodnocení

0x

Aby byla jistota, že se asbestová vlákna neuvolní, je dobré je zafixovat hloubkovou penetrací, třeba dvakát. Takhle jsem natřel asbestocementové trubky které prochází kumbálem na chodbě. Na povrchu je navíc vrstvička penetrace. Trubky, které smrděly léta asi formaldehydem už vůbec nesmrdí.

Jediná jistota není nátěr ale NEOBRÁBĚT je . pokud se neřežou neborousí atd tak se neuvolňuje nic ! a je jedno jestli je ta natřené či nikoliv,nátěr je pak jen placebo!

ddd
hodnocení

0x

Ty z toho chceš jíst? *nevi* Nevím co řešíš. Já jsem dělal s azbestem a jsem tady pořád. EU dělá z lidí nemyslící bytosti a každej jim to žere. Používat rozum. Když s tim nic dělat nebudeš, je neškodnnej..

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma jak poznat azbest

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]