Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co znamená PENB v bytě

Od: careca® odpovědí: 4 změna:

Dobrý den , co znamená PENB v bytě děkuji za odpověď Veselý.

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Průkaz Energetické Náročnosti Bytu

Jinak také Energetický štítek;)

doplněno 30.05.17 08:17:

Ale možná jsem špatně pochopil váš dotaz. Takže PENB potřebujete i v případě, kdy prodáváte byt jako nemovitost a má stejný význam jako PENB u budovy. "Povinnosti pořídit si PENB se zatím vyhne jen vlastník bytové jednotky, který dohledá účty za energii spotřebovanou v bytové jednotce za uplynulé 3 roky." - tato informace je však 3 roky stará a nejsem si jistý, zda ještě platí.

ben®
hodnocení

0x

Dobrý den, pokud se jedná o bytový dům, tak se PENB (průkaz energetické náročnosti budovy) vystavuje na celou budovu a jeho platnost je pro všechny byty v budově - PENB zajistí např. SVJ a není nutné, aby si ho pořizoval každý majitel bytu. S pojmem PENB se setkáte již v inzerci nemovitostí (bytů) a je nutné ho doložit kupujícímu při prodeji bytu (pod sankcí). Zdravím!

doplněno 30.05.17 08:55:

ovczaak - tu sankci upravuje zákon (nařízení) o PENB. PENB má vyžadovat kupující a prodávající ho má doložit. Pokud to neudělá, tak ho může (nemusí) kupující "prásknout" (ovšem, nevím komu). Pro nutnost předložit PENB je / bylo i několik časových termínů.

ovczaak*

bene,je nutné ho doložit pod sankcí... kdo to kontroluje? před dvěma lety jsem kupoval barák,rozpadající se,bez oken a dveří... penb jsem po prodávajícím "zapomněl" chtít a on mi ho "zapomněl" dát... ušetřeno 4tkč

doplněno 30.05.17 12:22:

hm, státní energetická inspekce - ani jsem netušil,že existuje. na penb mne štve,že je to povinné. může to být dobrá věc,pokud kupuji třeba novostavbu,ale pokud kupuji barák,kde rejdí kočky a ptáci prolétávají skrz bez mezipřistání,je mi jasné,jak na tom je. k tomu nepotřebuji člověka s termokamerou,kterého musím zaplatit... jenže když ho nezaplatím,zaplatím flastra...*zed*

myvasabefi

Kontroluje to Státní energetické inspekce. Zatím jen na "udání" kupujícího, který si třeba "dohodu" za rok rozmyslí, aby prodávájícího potrestal, že na nemovitosti našel další kostlivce.

Takže tvůj prodávající musí ještě rok trnout, jestli ho neudáš. (zde by mělo platit 3leté promlčení)

Časem třeba stát zjistí, že je to dobrá buzerace a budou to dělat plošně dle změn v katastru. Ani by mě to snad nepřekvapilo, protože je třeba hájit práva občanu i za cenu, že o to vůbec nestojí.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]