Nejste přihlášen/a.
Chtěl bych se pozeptat na oplocení pozemku,se sousedem máme stávající plot který patří jim,chce ho zrenovovat
nebo vyměnit a říká že dle občanského zákoníku se i já musím podílet finančně na jeho obnově či výměně,je tom pravda?
Dříve to bylo tak, že z pohledu "z ulice"patřil k domu plot na jeho pravé straně. Toto však dnes již neplatí (dlouho neplatí, ačkoliv se dále traduje).
Viz.:
dejv111: Já s Vámi souhlasím. Toto jsou však bohužel situace, kde se dva "normální"lidé domluví během 5 minut u kafe.., ale stačí aby jeden z nich byl "blbec"a nedomluví se spolu ani za 5 let. Ono se to ale nevztahuje jen na ploty, ale na vícero věcí v životě..
A jak byste Vy osobně pane Cakl (i ostatní), řešili následující situaci:
3 roky koupený starší dům s pozemkem. Po pravé straně plot, který je již trochu v rozkladu, bude potřeba minimálně vyměnit pletivo. Soused říká, že je prý plot náš - po pravé straně, že je to tam takto odjakživa zavedeno. My osobně plot nepotřebujeme, ale soused za plotem chová ovce a pouští psa. Logika mi říká, že kdybychom plot zrušili (plot být nemusí), tak on musí zabezpečit, aby jeho ovce nebo zvířata nechodila na náš pozemek, je to tak?
Dle mého názoru bych od něj jako slušnost uvítal příspěvek např. na pletivo. jaký je váš názor?
Díky
Přesně jak říkáte. Pokud je plot na vašem pozemku a je tedy váš může vesele chátrat dál. Nikdo vás nemůže nutit k jeho opravě. Pokud soused potřebuje naopak zabezpečit svůj majetek na svém pozemku nemuže to chtít po vás.
Nemá smysl se handrokovat přes plot. Dejte si dostaveníčko u kafé, kde máte jistotu, že oba neutečete po prvních dvou větách, ale máte šanci si to vysvětlit.
Jeden společný plot jsme platili na půl a druhý plot jsem musel zaplatit sám, protože majitel měl nevyužívaný pozemek. Po nastěhování a zabydlení jiných majitelů jsem se už příspěvku nedočkal spíše naopak - můj plot využívají konstrukčně.
Ano tato odpověď je zcela přesná a naprosto pravdivá do posledního puntíku a není co dodat, protože takto to praví Občanský zákoník...
S plotem je mi to jasné... ale náš soused má polorozpadlou zeď, která zůstala po demolici domu. Tu mu nařídil stavební úřad. Odboural štít nad okna a nechal zeď. Nestala se tato zeď plotem? Že ne?
Občanský zákoník používá pojem "rozhrada", což může být plot, ohrada, zeď, živý plot... cokoliv co plní tuto funkci.
Plot patří tomu, kdo jej stavěl. To se pozná podle původní stavební dokumentace / povolení. Až pokud by nebylo toto jednoznačné, pak platí domněnka spoluvlastnictví. To už ale většinou určuje soud.
Pokud patří sousedovi, pak bych zde zohlednil i praktické hledisko. Slouží ten plot i Vám? Tj. pokud by tam nebyl, stavěl byste si vlastní? Pokud ano, považoval bych za správné se na opravě podílet.
Myslím, že NOZ takovou povinnost neukládá. Pokud je plot společný, spolumajitelé se dělí, ale když patří jen jednomu, tak každý udržuje to, co je jeho.
NOZ říká toto (Rozhrady §1024 - 1028):
§ 1026
Vlastník není povinen znovu postavit rozpadlou zeď, plot nebo obnovit jinou rozhradu, musí ji však udržovat v dobrém stavu, hrozí-li následkem jejího poškození sousedovi škoda. Dojde-li však k takovému narušení rozhrady, že hrozí, že se hranice mezi pozemky stane neznatelná, má každý soused právo požadovat opravu nebo obnovení rozhrady.
"Sousedovu" stranu plotu jsme dělali my - docela se mužovi povedl. Pak druhou půli domu zakoupil jiný majitel, nechal zasadit živý plot ku zánovnímu plotu. Nyní živý plot dosáhl golemských rozměrů, ovšem nic se s tím neděje.
Na druhé straně plot tzv. druhých sousedů - z naší strany se nakláněl velice... Rádi bychom jej pomohli udělat, ale museli jsme vyplatit dědické podíly a - tak ni na běžné opravy nezbývá... Soused si plot nechal udělat. Perfektní. A nezlobí se na nás, že jsme mu nemohli přispět. Známe se celou dobu bydlení, tj. třicet šest let. A přesto, že já cítím pořád trochu dluh vůči tomu financování plotu, mužští se domluvili. Myslím, že máme opravdu štěstí a velmi dobré sousedy a tím i velmi dobré vztahy...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.