Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak postupovat při koupi domu?

Od: luko* odpovědí: 4 změna:
Dobrý den,chtěl bych se zeptat jak to dnes probíhá když chci pořídit starší dum (vhodný k renovaci),kdy zažádat o hypotéku a na co si dát pozor,kdy a s čím na úřady a hlavně jaké,a to od doby kdy realitnimu makléři řeknu že tu nemovitost beru za tuto cenu(na které se dohodneme),co mě tedy čeká? Rozhoduji se totiž pro dům od realitky kterou vůbec neznám.Diky za odpověď.

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

lee*
hodnocení

1x

Jak budete dům financovat? Hypotékou? Pokud ano, zařídí finance realitka nebo budete mít i fin. poradce? Na to pozor, dobrý fin. poradce dokáže zázraky, špatný Vám naopak dokáže řádně zkomplikovat život. Já bych si nejdříve v bance/od poradce nechala uděla pre-scoring, jestli na danou hypotéku dosáhnu. Sám byste měl vědět, zda jsete bez záznamu v registrech atp. Pokud na finance dosáhnu, podepsala bych v RK rezervační smlouvu. Standardní doba vyřízení prodeje je tak 3 měsíce. Slušná realitka Vám dá rezervaci i na 4. Pokud Vás tlačí do hodně krátké doby, tak pozor na to, většinou chtějí žít jen z propadlých rezervací u nevydařených obchodů. Financování lze zařídit i za 5-6 týdnů, ale to by museli všichni makat a to se málokdy stane. Poté se pracuje na smlouvách kupních. Jakmile je strany dsouhlasí, dochází ke znaleckému posudku od banky (většinou chtějí návrh kupní smlouvy). Po vyhotovení posudku může dojít k podpisu kupních smluv. Tam záleží, jak máte nastaveno. Zda je třeba smlouva budoucí, na tu se vyplatí peníze a pak jdou smlouvy na katastr nebo jdou nejprve smlouvy a pak se vyplácí... a nebo jestli jdou peníze do úschovy notáře?

Co se Vašeho známého týče, tak vždy je třeba sáhnout si také do vlastního svědomí. Část mé rodiny se živí realitami a ono leckdy má klient na všechno dost času. Sehnat potvrzení o příjmu z práce mu trvá 14 dní. Smlouvy si na poště vyzvedne po 10 dnech. Papíry na katastr si chce podat sám, ale nosí je 3 týdny v tašce... A pak se dozvíte, že nečekali, že to bude tak dlouho trvat :-D

luko*
hodnocení

Financovat budu určitě hypotékou od ČS,v registru jsem byl ale minulý týden jsem byl ve spořitelně a mám tam už nabídku hypotéky na 1,5mil. Kč na kterou určitě dosáhnu i se spolatkou úvěru který tam mám z dřívějška,na větší hypotéku jsme tam zatím nezkoušeli dávat takový ten zkouskovy návrh zda by to dopadlo,jinak máme s přítelkyní v záloze doporučeného fin.poradce Bc.Patrik Feichtinger s tím že prý vše zařídí místo makléře a bude levnější než provize realitce

hodnocení

0x

Realitka by měla vše potřebné zařídit sama a vy byste se v podstatě neměl o nic starat. Realitka by měla připravit Smlouvu o smlouvě budoucí, pak Kupní smlouvu, měla by i poradit ve věci hypotéky (nakonec za to vše bere provizi, že?) a až bude vše vyřízené, měla by i podat Návrh na vklad do Katastru nemovitostí. Pochopitelně mluvím o solidní a slušné realitce, bohužel ne všechny se tak chovají.

Ta realitka není tajná, že? Tak která to je, jak se jmenuje?

luko*
hodnocení

Je to TFG Pardubice,ptám se proto že kamarád si nedávno bral také dům,nevím už od jaké realitky ale celý proces mu trval 8mesicu což já když kupoval asi před 6ti lety být tak jsme do dvou měsíců bydleli,prý tomu kamarádovi ta realitka pořád zapomínala na nějaký papír co mu nakonec vyšel ještě na 2500kc který nakonec platil ze svého a měla to platit realitka,takže to beru tak že nemohu realitce věřit že vše zaridej

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]