Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Odsranění stříbřenky z plátů

Od: samson® odpovědí: 7 změna:

Čím odstranit stříbřenku z plátů sporáku na tuhá paliva?

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ben®
hodnocení

2x

Dobrý den, stříbřenka většinou drží "jako čert", tak pokud selhal drátěný kartáč (nebo kotouč) mohlo by to vyřešit opískování (tryskání). Zdravím!

doplněno 25.05.17 18:16:

Nemáte zač. A plackám zdar !

hodnocení

Díky právě toto jsem vyzkoušel asi to opravdu budu muset otryskat. Sporák je po tetičce a dvakrát v něm hořelo, pak stál několik let v černé kuchyni, potřebuji na plotně péct placky.

tomas11*

Tak tály se stále prodávají , v železářství kde jsem nedávno nakupoval jich měly nepřeberné množství a celkem laciné a daly se i objednat na míru .Bohužel to železářství zrušili a teď tam jsou vietnamci s hadrama.*blee*

Jsou i na netu , ovšem ceny různé , spíše drahé dle mne.

jabraka*

placky se dají dobře upéct i na litinové pánvi.Na holém plechu to ani není hygienické,do placek se dostanou různé usazeniny na plátech.Nemusí to být zrovna zdravé.Ve starých plátech bývá tvor,uzavřený kruhovým víčkem.Je to pravě určeno na přímé pečení ohněm,jednak na vaření v kameninových hrncích.

JABRAKA

janm*

Hezký den

Nebál bych se ani tak usazenin na plátech jako spíše různých "barev" které se na pláty dnes užívají, koupíte si ku příkladu nové hezké černé litinové pláty ale při tom nevíte co za žáruvzdornou barvu bylo užito a navíc každá se při počátečním záhřevu alespoň částečně "vypaluje" (je cítit) a i později může leccos uvolňovat, ledaže by byly pláty přímo určeny jako "smažící" o čemž pochybuji.

hodnocení

Jsou to kamna vyrobená před rokem 1989, materiál kvalitní asi na plát dám pánev nebo tam něco položím. Na kamnech jsem toho už upekl za dlouhá léta mnoho od placek tak i bramborové plátky atd. Dělalo to dost lidí, také jsem ohříval párek v papíru na plotně a bylo to dobré, jen se musel včas otáčet. Měli jsme v práci Petry a na nich to dobře šlo. Děkuji všem za odpvědi.

janm*

Zdravím

Tak ono pokud je plotna již "déle" v užívání a neobnovuje se jakýmkoliv nátěrem pak si myslím za ta léta už zřejmě 99% jakýchkoliv těkavých látek jež by mohli potraviny znehodnotit je pryč, anebo je pryč i samotný nátěr (opotřebením) takže v podstatě "děláte na holé litině" a tam už by dle mně riziko nemělo být. Čili máte-li možnost pak pláty řádně "otryskejte" veškeré nátěry "pryč" a měl by jste se dobrat "kýženého výsledku". Jinak opravdu co se kamen a sporáků týká, mnohé byly v jistých ohledech daleko kvalitnější zejména materiálově než co se prodává ve stejné "třídě" dnes, kupříkladu šamoty, pokud se dříve kamna či sporák užívali "rozumně" (bez častého přetěžování, mechanického neomaleného zarábění) pak vydržely řadu řadu let, (desítky) dnes je to většinou tak, že si koupíte kamna (sporák) a i když věnujete max. pozornost "záběhu" a "správnému topení" šamoty záhy a velmi rychle "praskají". Co to tak sleduji je to "napříč výrobci" (značkami). Většinou to výrobci a prodejci omlouvají tak, že majitel "špatně topí" což je pochopitelně "těžko prokazatelné", pravda je ale jinde, materiál je jednoznačně "nekvalitní", čest vyjímkám. Nějakou dobu to sleduji a docházím k závěru že to opravdu "není náhoda" ani důsledek "špatného zacházení" se spotřebičem.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]