Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Tvorba nádobí z hlíny

Od: marek23 odpovědí: 5 změna:

Dobrý den,

dnes jsem si během ranní procházky pustil do sluchátek audioknihu zkrácené adaptace knihy Život a zvláštní podivná dobrodružství Robinsona Crusoa.

V jedné pasáži si Robinson sám, bez jakýchkoliv speciálních pomůcek, vytvoří nádobí. Docela mě to zaujalo, tak jsem do vyhledávače zadal nádobí z hlíny... vyjely mi výsledky na tvorbu různých keramických výrobků apod... ale všechny vyžadovaly speciální suroviny, např. speciální hlínu a speciální pec na vypalování.

Rád bych se zeptal, zda se dá takové nádobí vytvořit z ničeho, v našich podmínkách. Tzn. využít hlíny, která je v zemi, vypálit v přírodní peci, která dokáže vyprodukovat dostatečnou teplotu, apod...

Máte s tím někdo zkušenosti?

Děkuji

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

janm*
hodnocení

2x

Zdravím

Ano jistě jde to i bez "profi surovin", ovšem chce to nalézt jílovitou hlínu která je za vlhka po dobrém zpracování v rukou tvárná podobně jako plastelína, jde většinou o hlíny rezavé až červené. Lze také užít čistě i jíl např. na něj můžete narazit při koupání na štěrkopískových jezerech apod., ten má barvu šedou, po vyschnutí šedobílou a z něj to lze také. Jako malý jsem si pouze z takových všelikých jílových hlín jež se většinou objevují pod odkrytím skrývky (např. těžba stavba apod.) vyrobil nemálo věcí od ozdobných "plastik" na zeď po nádobí větších rozměrů např. "alchymistické trojnožky apod." Výrobek je nutné nechat dobře vyschnout ideálně "pomalu" na chladnějším zastíněném místě (přímo na slunci by popraskal) a pak lze i vypálit. Drobnější výrobky jsem si vypálil přímo v kamnech na uhlí (vysoký žár) ale jistě lze vypálit i v pecích vyhloubených do země apod. V tom problém není.

doplněno 23.05.17 19:32:

P.S.

Ono najít si svou hlínu někde venku a zkusit to, je krásná a zábavná "alchymie" má to své "magické kouzlo" jistě to chce vyzkoušet více hlín, mnohdy stačí dívat se pořádně kolem sebe. Když se vám podaří nalézt dobrou hlínu a něco z toho uděláte budete mít větší radost než z koupeného "profi materiálu".Je to dobrý typ na zábavu na léto např. s dětmi.

Vždyť dříve např. se i ke stavbě kachlových kamen kde se již používali pálené kachle používalo jako pojivo a výplňový materiál přírodní hlíny míchané v jistém poměru s pískem (většinou říčním)

hodnocení

0x

Mám, jako malá jsem si takhle zkoušela udělat celý set mini nádobíčka. Nic nedrželo a když drželo, tak popraskalo, než jsem to dala do ohně *smich* a pak mě seřvala sousedka, poněvadž se k mé činnosti přidaly i její malinkaté děti (já si jich nevšímala, jen jsem tak nějak tušila, že se tam pohybují nějací malí tvorové) a samozřejmě hlínu jedly a zamazaly se přitom od hlavy k patě. Měla říct, že je mám na starosti *bum*

hodnocení

0x

A jak si vyráběli doma nádobí naši předkové? ;) Potřebujete najít vhodnou hlínu (hrnčířskou) a udělat si kruh (jen tak "splácané"nádobí popraská). Pec se též dá udělat v "polních"podmínkách.

doplněno 23.05.17 22:19:

Janm - nevím, možná záleží na velikosti a tvaru. Já jsem to nikdy nezkoušela (nezkoušela nic takového vypalovat), ale bylo mi to důrazně řečeno, když jsem měla tendence to tak dělat. Přímo kruh snad není potřeba, ale mělo by se to (prý) alespoň vykroužit rukama, tj. ne prostě uplácat. Ale jak říkám, uplácanou nádobu jsem osobně vypalovat nezkoušela.

janm*

Ildika

Dovolím si malinko oponovat,:) je-li to dobře "splácané" tak to hned tak nepopraská, všechny věci např. i pánvici v životní velikosti jsem učinil bez kruhu, byť jistě bude-li mít kruh má zase další dimenzi tvorby

doplněno 24.05.17 09:16:

Zdravím

Tak ono praskání dle mých zkušeností závisí na řadě faktorů, jedním z nich je ta "hlína" (ovlivněno složením, některé mají prostě málo těch "plastických složek" /např. jílu/ apod.) pak je důležité zpracování tzn. důkladně to "prohníst" (aby hmota byla kompaktní, rovnoměrná a přidat přiměřené množství vody ne moc ne málo) také má vliv sušení (není dobré "rychlé sušení" ) Co se týká praskání u toho pálení, dělal jsem předměty ve stylu "sošek plastik" dokonce jsem zkoušel experimentálně i velmi "drobné předměty" např. prsteny apod a i u těch byly výsledky velmi dobré tzn. po vypálení nepraskaly apod. Když se to vykrouží na kruhu tak má stěna nádoby rovnoměrnou tloušťku stěny možná je to ten důvod proč vám uvedli že je nutno vykroužit aby nedocházelo k praskání pravda ale je, že i bez kruhu mi to nepraskalo a tam pochopitelně není tloušťka stěny vždy rovnoměrná a vezměte si že lidi hlínu užívali i před tím než se kruh objevil na scéně. Pokud mi to prasklo tak to bylo většinou "nevhodnou hlínou" "rychlým sušením" apod. Hlínu si může každý i otestovat, udělal jsem si z ní pravidelnou kouli velikosti mezi tenisákem a p-pong míčkem a nechal vyschnout. Bez vypálení byla tak tvrdá, že když se pustila na beton krytý linem z výšky cca jeden a půl metru nerozbila se, rozbít šla až mrštěním proti zemi velkou silou a to ještě nebyla úplně "napadrť". Některé předměty např. ozdobné kachle apod na zeď jsem ani nepálil, nechal jsem vyschnout a vím že to sloužilo řadu let dokud se to nevyhodilo naprosto bez problému, inu to byly časy *smich*

Je to ale každopádně bezva zábava mohu doporučit, bavit to bude zvláště ratolesti :)

hodnocení

0x

Jde to, ale ne z každé hlíny. Zkuste se pozeptat starších po bývalých cihelnách v okolí. Dnes už asi žádná nepojede, ale mívaly zdroje hlíny. Nebo zkuste hledat něco jako jíl, ale samotný asi bude při vypalování praskat a bude chtít míchat s jemným pískem. Je to dost alchymie ..

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]