Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Problém s domácí vodárnou

Od: katkos odpovědí: 32 změna:

Dobrý den,

mám vodárnu (tlaková nádoba 50l, čerpadlo JY750/2, tlak.spínač PM/5 s tlakoměrem) připojenou na studnu. Teď mi neustále (nezáleží na tom, jestli odtočím cca 1 litr vody, nebo dokonce jen po cca 150ml odtočené vody!), spíná, ale úplně časově stejně, čerpadlo. Základní tlak mám 4 atm a sám se neztrácí. Pustím z vod. baterie vodu, nezáleží vůbec na množství kolik odtočím, klidně stačí těch 150ml a během 1-2 vteřin tlak klesne na 2,4 atm, pak hned sepne čerpadlo, během vteřiny je tlak na 5,5 atm., čerpadlo vypne (jestli ho vypne ochrana?). A takhle stále dokola. Zjistil jsem, že se mi vyplatí otevřít baterii vždy naplno, jelikož pak třeba na 10 sepnutí odtočím 10 l vody, když vodu z kohoutku pustím pomalu, tak na 10 sepnutí to udělá něco přes 1 litr. Jinak voda teče pořádně silným proudem, bez mezer, když mám baterii otevřenu nadoraz. Čerpadlo samo od sebe nespíná, když neodtáčím vodu, stále drží tlak na 4 atm. po celý den, noc.

Potřebuji poradit, jak docílit toho, aby vodárna fungovala jako dříve (sice to funguje i takto, ale bojím se, že odrasuji časem častým spínáním ložiska).Tedy aby spínala až po větším množství odčerpané vody. Může to mít něco společného třeba s dofukováním tlak. nádoby, nebo by tlak 5,5 atm., nebyl ani možný, kdyby tlaková nádoba měla malý tlak? A jak případně dofukovat? Po straně na tlak. nádobě je černé neutažené kolečko, ale mám obavy s ním vůbec točit. Je to na měření i dofukování tlak. nádoby, když to odšroubuji?

Děkuji moc za rady.

32 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Máte špatně (nebo vůbec) natlakovaný vzduch v tlakové nádobě. Ono "černé kolečko" je pouze krytka ventilku, kterým se vzduch do nádoby musí nafoukat.

Vzducg do nádoby foukejte při odtlakovaném systému..Hodnota tlaku vzduchu v nádobě má být 0,2Bar pod zapínací tlak čerpadla. U Vás tedy tlakujte na 2,2Bary. Vodárnu nejen odtlakujte, ale samozřejmě po dobu plnění vzduchem ji vypněte.

doplněno 22.05.17 13:16:

P.S.: pokud je vodárna starší, mohlo také dojít k poškození (protržení) pryžového vaku v tlakové nádobě, to zjistíte tak, že z ventilku pro dofukování by tekla voda..Vak se samozřejmě dá koupit a vyměnit.

katkos
hodnocení

Děkuji. Takže počítám pumpičku na auto a tlakoměr na gumy do auta a mělo by to být ok, když nebude prasklý vak.

rv*

S pumpičkou si k nádobě vemte i dva lahváče. Při tom tělocviku přijdou k duhu. Obvykle se to dělá kompresorem.

katkos
hodnocení

:) Jestli se bude "dařit", tak možná bude vodka nebo rum.

hodnocení

2x

Zkouška je celkem jednoduchá.

Necháš čerpadlo načerpat tlak do nádoby a čerpadlo vypneš od elektriky. Pak vezmeš odměrku a napouštíš vodu do odměrky. Když nenaplníš ani jednu odměrku, tak máš děravý vak.

Když naplníš do deseti odměrek, tak máš vak pořádku ale špatnou hodnotu tlaku vzduchu.

Když naplníš přes deset odměrek, tak bude závada někde jinde a voda někudy uniká.

Když už z kohoutku voda nepoteče, tak zkus zmáčknout ventilek, kterým plníš vak vzduchem. Pokud z něj poteče voda, je vak děravý.

katkos
hodnocení

Děkuji, supr. To už jsem zkoušel, dávat dnes ráno novou vodu. Vyteklo mi počítám tak přes 2 litry určitě. Po doplnění novou vodou, padla na to jedna 2L pet lahev a něco ještě z další, to dělalo to samé, voda neutíkala. Naposledy se dolívala tak před 3 měsíci a to jen proto, že se déle pustila voda a čerpadlo nebylo v elektřině... Takže to bude ten tlak vzduchu.

A zkoušels zmáčknout ventilek, jestli odtud uniká vzduch nebo voda?

Když vzduch, tak můžeš změřit tlak vzduchu a případně ufouknout nebo dotlakovat.

Když poteče voda tak je děravý vak.

Ty hodnoty odměrky jsem si vymyslel. Je to jenom pro představu.

Musíš vyloučit všechno co to není. To co zbyde, tak to bude tvoje závada.

katkos
hodnocení

No, ono se to ještě snad nikdy netlakovalo... Protože 2 roky na to jedem, koupilo se to i s chalupou po někom a bylo to v té době ještě OK, že to často nespínalo. Až teď jsem se díky rozpínání tlakáče dostal k nějakému manuálu a tam se píše, že kontrola se má provádět každé 3 měsíce s tím, že se má 1.) vypnout čerpadlo a vypustit vodu. 2.) Odstranit víčko ventilu na nádobě a běžným aut. tlak. změřit tlak vzduchu - je li tlak nedostatečný, hustilkou upravit tlak na správnou hodnotu. V mém případě asi těch 2,2 baru. Musím koupit měřič tlaku. Uvažuji o tomto, protože je tlaková nádoba z boku špatně přístupná ( je na boční straně od přívodu ventilu tak 5 cm ode zdi) a asi bych na klasický krátký měřič tlaku bez přívodu neviděl. alza.cz/...

Pak ještě nevím jak s tou případnou hustilkou / kompresorem. Nevím co koupit, potřebuji to na 220V a to jsem nic pořádného nenašel. Jestli vůbec má cenu klasická pumpička a nebude to rasovina, když to má 50l, chci 2,2atm a jak to vlastně bude s pumpováním. Jestli to budu pumpovat hodinu, tak to asi snad i dám..:)( Jestli se mi vzduch nebude při ruční pumpičce od nějaké atmosféry vracet? Jestli to vůbec přeperu.. Koukal jsem na obyč. pumpičku, takovouto: alza.cz/... nebo kompresor, třeba toto: alza.cz/... Vůbec nevím, co vzít.:(

rv*

K baráku patří kompresor. Třeba ten první dle kompresory.heureka.cz/... I pro občasné použití je dobrý se vzdušníkem a olejový. I s takovým nejlevnějším mám dobré zkušenosti. A naopak s těmi na 12V bez vzdušníku mám zase jenom špatné zkušenosti.

katkos
hodnocení

Já tady tak často nejsem a zatím bych kompresor nevyužil. A na to, abych to doplnil vzduchem jednou za 2 roky (2 roky se to nepumpovalo)... Spíše něco levnejšího a jak říkám, nebojím se i fyzické námahy, když se to to bude plnit něco kolem té hodiny...

hodnocení

0x

Pneuměřič z odkazu = dobrý, kompresor = špatný; pro natlakování vám stačí tato hustilka + nástavec UNI, případně trochu bytelnější. Tlakovat nebudete v žádném případě celých 50litrů...je tam vak s vodou a kolem "trochu vzduchu", to natlakujete během chvilky, jen dodržet správný, už popsaný postup, viz martincakl...ovšem, pokud nebude vadný vak...domnívám se, že nebude problém. Dejte pro jistotu typ tlakové nádoby, příp. i celé vodárny...

doplněno 22.05.17 18:23:

Kdyby náhodou z ventilku vzduch unikal (po naslinění se dělá bublinka), jednoduše vyměnit, je tam běžný typ...používaný u auto, moto,...

doplněno 22.05.17 18:31:

Takto vypadá vak v nádobě, tady řez nádobou, sice stojatou, ale pro představu to stačí...

katkos
hodnocení

Ta tlaková nádoba je AQUASYSTEM typ VAV - VA050 (výrobce AQUASYSTEM S.n.c., dovozce AQUATRADING s.r.o.), koupeno v roce 2009. Je to tato nádoba: neptun.cz/... Takhle to vypadá, to co mám, vcelku: koupelnovy-svet.cz/... až na to, že toto na obrázku je 60litrů, to je ale vedlejší. Čerpadlo je tam JY 750/2, ale našel jsem na netu jen JY 750, tak tohle bude asi jen nějaká novější verze.. Já tu snad mám nějakou pumpičku na kolo, má to nějaké redukce i na auto, takže koupím ten auto tlakoměr, nejdříve změřím a pak se kdyžtak bude tlakovat.

doplněno 22.05.17 18:37:

Perfektní. Moc děkuji.

Ať se vám to podaří...a máte dostatek vody...

katkos
hodnocení

Tak dnes zkoušeno. Měřeno tímto tlakoměrem. alza.cz/...

Tlak tlakoměr neukázal. Tak jsem zkoušel dopumpovat pumpičkou. Vzduch tam lezl, byl cítit odpor tlaku. Pak když jsem pumpičku odpojil, všechen vzduch z ventilku vylétl. Zkoušeno vícekrát a stále to samé. U čerpadla jsem měl vypuštěnou vodu a zůstal povolen šroub, přes který se pak plní voda. Zkoušel jsem i ručně tlačit na ventilek a žádný vzduch neutíkla. Počítám tedy, že tak vzduch není. Přidávám fota redukce od hustilky, od měřiče tlaku a od ventilku, co tam je.

Problém s domácí vodárnou
Problém s domácí vodárnou #2
Problém s domácí vodárnou #3

Vyšroubujte vnitřek ventilku a nahraďte novým

doplněno 03.06.17 10:39:

Vyšroubujte vnitřek ventilku na nádobě a nahraďte novým; je to běžný ventil kola automobilu, motocyklu...natlakovaný vzduch nesmí ani minimálně utíkat, máte vadný ventil...nějak tak vypadá , narychlo nalezené+ kovová čepička na vyšroubování..

katkos
hodnocení

Koukal jsem, že u konce ventilku, co už je přímo na nádobě, je matka přímo na nějaký stranový klíč. Takže to povolit? A pak už to půjde vytáhnout celé? Počítám že ano. Jen se radši zeptám. Přidávám foto, lépe se to nepodařilo, je to v rohu a foťák jsem tam dal jen tak tak.

doplněno 03.06.17 10:53:

Ještě mě napadlo, tak to asi vyšroubovat, jestli to tedy jde a vzít to s sebou přímo do prodejny. To bude asi nejlepší?

Problém s domácí vodárnou #4
Ne cely ventil! Jen ten vnitrek, vysroubujte tou kovovou cepickou, tou casti se zarezem...
katkos
hodnocení

Už jsem z toho jelen... Já mám k tomu jen takovou černou plastovou čepičku, nic kovového. Vypadá to přesně, jak jsem fotil ten poslední obrázek(jak je tam ventil na modré nádobě), tam přikládám hustilku. Je to něco z tohoto, jak jste mi poslal? tuning-hk.cz/... Vůbec jinak nevím, jakou kovovou čepičkou. Auto nemám a na kole jsem jezdil naposledy před 30lety:)(, takže proto se tak blbě ptám...Už to pořádně nepamatuji.

doplněno 03.06.17 18:07:

Počítám, že to je asi tedy toto: velohanak.cz/... Teď se chci ještě optat, ta velikost vnitřní části autoventilku je univerzální, nebo musím nejdříve koupit tuto kovovou čepičku, vymontovat vnitřek (je to toto: velohanak.cz/... ) a pak jít teprve pro tuto vložku? Koukal jsem do manuálu, jestli něco píšou o výměně autoventilku a nic.

Ano, v doplnění otázky jsou správné postřehy...koupit můžete najednou, jak kovovou čepičku tak ventil; bývá tam tento; jsou i kratší, ale ty by tam neměly být...

katkos
hodnocení

Děkuji. Příští týden dám vědět.

katkos
hodnocení

Tak dnes zkoušeno a nefunguje. Vypuštěna voda(tlak na meřáku vodárny klesl po vypuštění vody na nulu) Vyměněn ventilek. Byl to krátký autoventilek. Viz obrázek 1. Bronzový ventilek je originál, stříbrný je nový (na starém zkouknuto těsnění a je OK, není poškozené, pružinka se po stlečení ventilku vysune a pak po povolení zasune, tedy netěsnost, že by utíkal zpátky vzduch, by být nemělo). Pumpuji hustilkou a z otvoru vlevo dole (na vypouštění a napouštění vody, viz obr. 2, teče po nějaké době voda. Je to tak správně? Počítám, že vak se plní vzduchem a voda, co je kolem něj v nádrži, se dostává ven? Nebo je prasklý vak? Mám pumpovat dál? Když pumpuji vzduch, pak zastavím a vytáhnu pumpičku, tak mi vzduch vylétne otvorem u ventilku zpět ven. Všechny 4 kohoutky na vodu (kuchyň, vana atd.), mám povolené. Ještě pro sichr, dávám dalši obrázek, tlak mám na nule, je to přímo měřák od vodárny. Děkuji za odpověď.

Problém s domácí vodárnou #5
Problém s domácí vodárnou #6
Problém s domácí vodárnou #7

Podívejte ještě jednou, jak je umístěn vak v nádobě, viz doplněno 22.05.17 18:31: Takto vypadá vak v nádobě, tady řez nádobou, sice stojatou, ale pro představu to stačí...

Voda je ve vaku, vzduch okolo vaku v nádobě...Takže buď máte špatnou pumpičku, nevyvine dostatečný tlak - zkuste, zda natlakujete duši jízdního kola...nebo vadný ventilek, vaše věta " Když pumpuji vzduch, pak zastavím a vytáhnu pumpičku, tak mi vzduch vylétne otvorem u ventilku zpět ven." - dobrým ventilkem vzduch uniknout nesmí... nebo je děravý vak...ale to musíte postupně zjistit...na jaký tlak se vám podaří nalakování?

doplněno 18.06.17 20:51:

Měl byste natlakovat nádobu o 0,2baru níže, než je zapínací tlak spínače; ještě k tlakování - všechna šroubení a hadice nechte na původním místě, nic neodpojovat!, pouze nechat otevřenou alespoň jednu vodovodní baterii v bytě a nechat vypnutou elektřinu pro vodárničku..pak natlakovat a tím by to mělo po zapnutí fungovat. Jen na okraj - zapínací tlak spínače?

katkos
hodnocení

No když tam pumpuji, tak ten vzduch tam nějaký vleze, je to i slyšet v nádobě kde je vak, ale pak začne utíkat voda prostorem, který jsem povolil, aby mohla vytéct voda, co tam pak dolívám PETkou.. Možná tam je stále málo vzduchu a musím nejdříve vytlačit vakem vodu? Tak se bojím, jestli to není špatně (to jsem tak 5 x silněji pumpnul a začala z toho lézt voda). Vůbec nevím kolikrát bude třeba pumpnout (jestli několik desítek pumpnutí) , než ten vak naplním. Mám strach, aby nepraskl. Tlak se mi podaří kolem (podle stupnice na pumpičce) dostat na 3 - 4 bary. Já právě jestli je vůbec normální, že teče při pumpování ta voda. A jestli se toho nemám bát a dál pumpovat? Jo zkoušel jsem i vytáhnout celý ventilek ven a voda z toho netekla.

Už vám tu psali že nemáte vzduch ve vaku ale kolem něj-v nádobě.To že pumpujete a teče voda s čerpadla je v pořádku-vak se smrštuje a vytláčí vodu.Nekoukejte na pumpičku ,změřte tlak pneuměřičem měl by být +- 2 bary a nesmí ucházet ,možná že uchází kolem příruby.Jesti ten tlak drží ty 2 bary tak zapněte čerpadlo a musí fungovat, jestli ne tak může být v háji i tlak. spínač ale to už asi odborníka *uspech*

doplněno 19.06.17 17:27:

Jó 5x pumpnete,to je do 50lit. nádoby jak nic.Nevím jakou máte pumpu ale počítám že pumpnete aspoň 500x.Prostě pumpujte a až vám pumpa ukáže něco přes 2 bary (správně by mělo být 2,8) ta si dáte pivko ,kafe,prostě počkáte tu cca půl hoďku a přeměříte tlak.Jestli bude dobrý tak všechny kohoutky zastavíte a pustíte čerpadlo jestli tlak ujde tak bude někde chyba může to ucházet kolem ventilku,té příruby anebo může být i děravá nádoba

katkos
hodnocení

Díky. Já myslím že to bude snad OK. Že asi časem z nádoby zmizel vzduch a jen nemám zkušenosti s tím dopumpováním. Protože ventilek je OK a voda skrze otvor ventilku neteče, ani když vytáhnu celý ventilek ven. Ale asi než to začne mít v sobě vůbec nějaký tlak (protože jsem do toho pumpnul tak 5x a pak zkoušel prstem na ventilku, jestli po stlačení z toho vyleze vzduch - to bylo asi brzo), tak musím pumpováním vytlačit víc vody... Kolem té příruby to zkusím při pumpování pohlídat. Jestli mi to bude držet po dopumpování tlak, tak jsem někde vyčetl, že se má 2 hodiny počkat a pak udělat kontrolní měření tlaku, jestli to neuchází, pak to vše zadělat, dolít vodu a zkusit. No zítra se na to vrhnu.

katkos
hodnocení

Jak píšete v doplnění, tak přesně takhle to dělám (vyplá elektřina, povolený spodní šroub aby odtékala voda, viz foto jak jsem už dával, otevřené kohout vana, dřez atd). Mám spínací tlak 3 bary a rozpínací 6. Takže dopumpuji max. na 2,8 baru. A jak psal magor, tak je to asi OK, takže to tam budu pumpovat, až to začne něco dělat, prostě dám tomu víc. Mně jde hlavně o to, jestli, když z toho při tlakování teče voda, je to OK. Magor psal že je.

katkos
hodnocení

Tady ještě další obrázek na celou vodárnu. Nahoru do dnešního příspěvku se to už nevešlo..

Plus přívod, na ten jsem nikdy nešahal, když mi vodárna fungovala.

doplněno 18.06.17 10:10:

Jinak když slyším, po pumpování, jak vylítne zpět vzduch, tak jsem zkoušel na ventilek zatlačit ještě ručně a jen to slabě pšoukne, ale úplně miminálně, jak když tam je nula nula nic...

doplněno 18.06.17 10:22:

Zkoušel jsem pumpičku zadusit prstem a pumpovat, natlakuji to taky na vyšší hodnotu(pumpička má měřák) a jak sundám prst, tak vzduch samozřejmě vylítne ven. Úplně to samé, i tlakově, mi připadá, že se děje při tom pumpování do vaku.Něco to dělá (občas vylítne voda, ale ne z ventilku), ale po odstranění pumpičky mi vzduch klesne hned na nulu a když zmáčknu ručně ventilek, tak jen slabé miniaturní pšouknutí, ale ani to někdy ne (není to pokaždé). Tak jestli něco ještě někde povolit, že to vadí natlakování? Nic mě nenapadá.

Problém s domácí vodárnou #8
Problém s domácí vodárnou #9
adi*

Dobrý den

Já bych to zkusil tak: Vypnout elektřinu. Potom někde pustit vodu. Potom dlouho pumpovat do soudku, třeba 200x, podle velikosti pumpičky. Tlak bude stále na nule, voda pomalu poteče. Potom zastavit vodu a znovu pumpovat, tlak se bude zvyšovat. Když bude soudek natlakovaný, přestat pumpovat a zapnout elektřinu. Zkuste to a napište.

Nemáš kompresor? Jako nemysli si ze když do toho 5x zapumpujes tak ze to budeš mit plne. Pumpuj dokud tam nebudeš mit dva bary. To muze trvat i 5 minut s nějakou malou pumpickou
katkos
19.06.17 06:42
hodnocení

ok.

katkos
hodnocení

Tak dnes hotovo, vše OK.

Ráno jsem se do toho pustil. Dlouho při pumpování, tekla stále voda. Pak to přestalo, začal tam lézt pořádně vzduch, pumpička teplá jako ďas, celkem to bylo asi 400-500 pumpování. Postupně měřák tlaku ukazoval více a více. Říkám starý, že si otevřu asi nějaký chlast, že mi to tady radili, to bylo rachotu:). Takže hotové, všem děkuji a do budoucna už budu o něco chytřejší. Natlakoval jsem to "jen" na 2 bary, spínací mám 2,5baru, takže by mělo být 2,3, ale nechtěl jsem to moc riskovat, kvůli případné nepřesnosti měřáků. Vše teď chodí skvělě, voda teče dlouho, než začne pumpovat, stejně tak do dlouho pumpuje do zásoby po sepnutí čerpadla vodu, takže super. Co jsem vyčetl, tak u 50litrové nádrže, se to má kontrolovat jednou za půl roku, tak snad bude chvíli klid. Ještě jednou všem díky.

miroslavruzick
hodnocení

0x

Dobrý den pane,máte tedy vodárnu s tlakovou nádobou a tak málo odtočíte a už spíná?

Opověd je že v tlakové nádobě musí být také vzduch,který způsobý tlak. Postup bude následující: odpojte vodárnu

od elektřny pomoci vipinače nebo jističe, Vypustit vodu,tak aby byla bez tlaku. Jistě se najde na tlakové nádobě

Ventilek na vzduch a připojit silný kompresor a takto rázově doplnit vzduch na 150--200 kPa a je to. Pak připojit

elektřinu a vodárna vypne na nastaveném tlaku a bude zapínat po vytočení asi30l.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]