Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Když se nevejde vrtačka

Od: amper® odpovědí: 13 změna:

Kdo něco doma kutí, bastlí, opravuje, tak to určitě zná. Potřebujete vyvrtat díru a vrtačka je moc dlouhá - brání vám protější stěna. Jak to řešíte? Já beru akušroubovák, pokud se ani ten nevejde, mám redukci - převodovku z Lidlu, která změní polohu vrtačky o 90°. Nojo, ale když se ani to nevejde? Včera jsem vrtal mezi dvě poličky se vzdáleností cca 120mm, naštěstí plastové a skončil jsem tím, že jsem dvojku vrták točil mezi prsty. Kdo to absolvoval, ví, že je to práce pro vraha, díra je kónická a prsty budou 2 dny regenerovat. Kdysi jsem měl nástavec na malé vrtáky. S tím by to šlo lépe (větší průměr v prstech), ale do takhle malého prostoru se s tím stejně nevejdu. Jak to řešíte vy? Máte tip na nějaké udělátko nebo se mám chopit soustruhu a něco spáchat? V tom případě stejně hledám inspiraci...

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

a) bud se tam s naradim vejdu (at uz s rovnym, zauhlenym nebo necim specialnim, co doma najdu)

b) nebo se tam nevejdu, ale jde to rozebrat / sundat, abych ziskal pristup

c) nebo ani to nejde a pak vymyslim, jak jinak by ta dira sla vyrobi

d) a kdyz me nic nenapadne, tak vymyslim, jak se uplne vyhnout te nutnosti mit tam tu diru

hodnocení

1x

Pokud to byly poličky plastové, vzal bych si do kleští rozžhavený hřebík :)

Když není místo, tak je fajn si ho udělat - třeba i za cenu, že něco budu muset rozebrat.

hodnocení

0x

Chtěl jsem odpovědět přímo, ale to bych tu seděl ještě zítra.

Dej si do Gůgla "ohebný nástavec na vrtačku" a studuj.

tondac*
hodnocení

0x

V tom Lidlu měli i úhlový nástavec na bity, který není tak veliký. Takže když se nevejdu s klasickou převodovkou na upnutí vrtáku, tak nasazuju úhlový nástavec na bity a do něj vrtáky ukončené "bitovým šestihranem", které jsem kdysi někde pořídil.

figurek*
hodnocení

0x

poptávejte úhlový nástavec.

conrad.cz/...=

hodnocení

0x

Když je málo místa, tak buď demontuju nebo jdu vrtat z druhé strany.

Ale pro extrémní případy jsem si schoval sklíčidlo s hřídelí od modelářské vrtačky. Tím se mezi prsty otáčí přece trochu lépe.

Naposledy jsem takto vrtal otvory do zazděného plastového kolena na odsávání vzduchu z kuchyně. Bylo to hrozný, ale dokázal jsem to.

hodnocení

Díky, pánové, za podněty. Jak jsem psal výše, úhlový nástavec (převodovku) na vrtačku mám, nevešla se. Onen nástavec na bity neznám, dobrý tip, pokud je to rozměrově skutečně menší. V tomto případě by snad mohl zabrat i ten ohebný nástavec, záleží na minimálním poloměru ohybu, ale díry byly tak 10 - 15 milimetrů od kraje bedny, tedy by to jít mělo. Na vrtání v ruce je dobré i to malé sklíčidlo - až to budu dělat příště...

K ostatním tipům: Rozebrat nemožné, vrtat z druhé strany nemožné (další příčka). Rozžhavený hřebík nee, to by mi manželka dala. Je to skříňka do koupelny, vylomený pant.

Kdybych věděl, co to dá času a práce, tak bych jí (tu skříňku) asi vyhodil. Ale koupelna před rekonstrukcí, člověku je líto do ní investovat. Takže ta ptákovina sežrala dva půldny.

tondac*

V letáku Lidlu jsem akorát narazil na ten nástavec na bity a jestli si dobře pamatuju, tak by ho tam mít zítra (čtvrtek 25.5.)

viz varianta B na lidl.cz/...

Já teda mám červený plastový, ale snad tohle bude stejně kvalitní. Teď ještě ty vrtáky zakončené bitem :)

Tipnul bych si, že stejnou službu udělá i malá ráčna - když už budu mít ty vrtáky.

tondac*

To asi jo, jen mě ta jedna díra bude trvat stejně dlouho jak s úhlovým nástavcem včetně cesty do Lidlu a zpátky. :)

hodnocení

Tak už ho mám doma. Koupil jsem s tím i vrtáky s šestihranem. Celek je sice pořád moc dlouhý, ale šlo by to zkrátit, pokud to bude příště potřeba. Díky za tip.

tondac*

Rádo se stalo. :)

Já ho kdysi kupoval na šroubování sádrokartonových CD profilů 10cm od zdi, sice u toho nadávám jak špaček a potřeboval bych třetí ruku, ale jde to. A jednou jsem potřeboval něco takhle blbě vyvrtat, tak jsem to zkusil.

Když je hodně málo místa, tak mám jeden vrták zkrácený na 1/2 a "nabroušený". A když taková díra nestačí, tak do té předvrtané díry nasunu celý vrták a až na něj pak nasadím ten úhlový držák s akuvrtačkou.

hodnocení

0x

Na extrémy mám pidišroubovák s kleštinou. V nouzi navrtat kousek týble (kolíku na kolíkování dřevěného nábytku) a vrták zalepit kalafunou (aby šel zase vysvobodit). V zouzi nejvyšší omotat vrták náplastí.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]