Nejste přihlášen/a.
Mám dotaz.
Má někdo zkušenosti s kotlem ... vlastně 100% někdo má.
Moje otázka je taková. Dělám nový kotel, ale nemůžu tam mít bezpečnostní prvek, a to vodu. Tedy připojení ochlazovací vody na kotel v případě přehřátí.
V minulosti toto vůbec nebylo. Když tedy nemám dochlazovací smyšku, ani ochlazování dopouštěnou vodou, jak je to pro mě nebezpečné?
Zařízení bude zabezpečeno UPS stanicí, tedy baterii jako záložní zdroj na 4 hodiny při vypnutí proudu, aby čerpadlo jelo.
Takže jak je to pro mě nebezpečné? Samozřejmostí je, že minimálně 3 z 6 radiátorů nebudou mít nikdy uzavřené ventily ( tedy že budou topeny nonstop)
Děkuji za názory a rady.
Pokud budete mít zajištěný přívod elektřiny z náhradního zdroje a to na 4 hodiny provozu, tak nepotřebujete žádnou dochlazovací vodní smyčku a provoz kotle bude bezpečný za těchto podmínek :
- bude instalována signalizace dosažení teploty topné vody 105o C ( kontaktní teploměr a siréna)
- obsluha kotle bude stále v dosahu signalizace
Pokud budete rozumným způsobem přikládat palivo, tak k přetopení kotle nemusí vůbec dojít.
Dobrý den,škoda,že jste nenapsal čím budete v kotli topit,podle počtu radiátorů předpokládám,že kotel bude mít
výkon cca 10-12 kW.Pro případ přerušení dodávky el.energie je nutné,aby se okamžitě uzavřel přívod vzduchu do
kotle,to můžete vyřešit el.magnetem,který bude ovládat klapku pro přívod vzduchu.Dále se to řeší tím,že se jedna
větev k radiátorům udělá na samospád,na větvi musí být ruční regulační ventil,kterým seřídíte (přiškrtíte) průtok
vody,aby byl přibližně stejný jako v ostatních větvích.Ruční ventil se obejde bajpasem s el.ventilem ,který se otevře
při přerušení dodávky el.proudu.
Toto je řešení npř. když se topí koksem,který má i po uzavření přívodu vzduchu,ještě velkou tepelnou setrvačnost.
Pokuď budete topit dřevem,nebo pelety tak ve Vašem případě,kdy čerpadlo poběží ještě na USB,asi není potřeba
dělat samotíž.Těžko rozhodnout,když není znám výkon ani topivo.
S pozdravem fero
Nechápu, jak Vám mohl revizní kominík navrhnout 140ku komín, když komínové hrdlo na tomto kotli má 160. Už to je v rozporu s normou a revizí tento komín vůbec neměl projít. Každopádně budete mít velké problémy se zanášením komínu a bude docházet k rychlé ztrátě tahu. Klapku na komín rozhodně ne, možno použít regulátor tahu, pokud je tah příliš silný.
V minulosti to nebylo z důvodu otevřené expanzky + obvykle samotíž .. .když se kotel uvařil, šlo to ven, vyhodilo to expanzku a hotovo. V dnešní době oběhových čerpadel a tlakového uzavřeného systému je dochlazovačka a přetlakový ventil jako povinná výbava (přetlakový pojistný ventil se dává dnes i na samotíž, je to jistější). Musí být namontován hned za kotlem na výstupu horké vody a nesmí mezi jím a kotlem být žádná zavírací armatura. Otevřené radiátory jsou fajn, ale pokud máte tenké měděné trubky, samotíž tam nefunguje dostatečně, aby dokázala teplo z kotle odvézt. Navíc čerpadlo může mít poruchu i v případě, že je zálohované (nečistoty, prostě se zadře nebo cokoliv jiného). Proto přetlakový ventil a dochlazovací smyčka určitě ano.
Můžete mít samozřejmě co chcete, to ale neznamená, že to bude v souladu s bezpečnostními předpisy.
Vaše upřesnění mění i můj pohled na Váš dotaz.Za prvé jsem předpokládal,.že si kotel budete vyrábět sám.Za druhé
jsem měl na mysli,že kotel naložíte a jdete mimo domov.
Jinak stejný kotel jsem měl,koupený v 1992,(za KSČnebyl k sehnání),další jsem měl na provozovně(koupen v 2001),
Tyto kotle považuji za jedny z nejlepších,můžete topit dřevem,uhlím.koksem.nebo přidat plyn.hořák a jet na plyn.
Několikrát se mi stalo,že byla přerušena dodávka el.energie,při řádně roztopeném kotli.Řešil jsem to uplným uzavřením
vzduchu pod rošt a otevřením přikládacích dvířek, aby nasavaný vzduch chladil články,vždy se podařilo zregulovat,
topil jsem dřevem,nebo koksem.
Klapka na výstupu spalin byla,pokuď ji nemáte nic se neděje.
Jak nyní uvádíte budete kotel během provozu hlídat,takže co jsem Vám uváděl ve svém příspěvku považujte za
bezpředmětné,vzláště když máte ještě náhrad.zdroj pohonu čerpadla.Za těchto podmínek bude provoz bezpečný.
fero.
1. záložní zdroj je fajn, ale řeší jen výpadek proude, neřeší poruchu čerpadla, musel bys mít zálohované i čerpadlo...
Bez dochlazovací smyčky dop. udělat tak tak, aby samotíž stačila na dochlazení naloženého kotle tj. na 12 kW ca 4 velké radiátory. Pokud je nucený oběh (např. kvůli předehřevu zpátečky), tak čerpadlo jde zapojit jako ejektor, ten samotíži klade minimální odpor. Otevřená expanzka taky není úplný přežitek...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.