Nejste přihlášen/a.
zdravím, jak byste řešili vybourání otvoru pro vchod viz. obr. 1 - modře budoucí vchod (nejde jinam, za zdí vpravo je koupelna, vlevo špajz, mezi tím - 110cm ulička a tam musí být dveře)
1/plánuju dát překlad viz. zelená čára. je to správně? vlevo 20cm přes, vpravo až nad sloupek původních zazděných futer
2/zeď je 15cm, bez cementu. plánuju vyškrábnout spáru a vložit tam úhelník viz. foto3 8x8cm. stačí to? (zeď je příčka uprostřed domu, na níž jsou 90cm od sebe "položené" stropní trámy - podle statika funguje jako podpěrná zeď - trámy jsou 8m dlouhé). bude stačit tento úhelník nebo až ho tam vložím, mám ještě vybourat 2 řádky cihel nad ním a dát tam dřevěný trámek 15x15 který doma mám?
3/až dám překlad a budu směrem dolů bourat otvor, předpokládám, že cihly kde jsou červené šipky vypadnou, protože prakticky nejsou svázané . (vlevo bude díra, vpravo je zase dřevěný sloupek a šipky ukazují na vertikální spáru. jak byste řešili?
otvor nebude sloužit pro dveře, jen průchod
Co člověk, to názor.
Já bych nejdříve vyboural sloupek nesvázaného zdiva, až k tomu trámku, vyndal trámek. Pěkne dozdít do správného rozměru a pak vložit Váš úhelník, který bude OK, pokud bude z obou stran. Pokud máte jen jeden, tak z druhé dodat menší.
Nakonec vybourat otvor pro dveře.
Zastávám názor, že neexistuje nejde. Vy si to zdůvodníte, páč je to Vaše stavba.
Úhelník je OK, ale musí být z obou stran. Třeba i menší.
nj milane, jenže sloupek právě vybourat nelze - viz. popis - protože na druhé straně zdi je sádrokartonová koupelna a na oboou sloupcích jsem kotvil CD(snad je to správně) profily pomocí kotev a na to pak do roviny desky sádrokartonu.
jinak, kam byste vložl uhelník? tam jak jsem kreslil? je to tedy varianta, že dřevěná futra ve zdi zůstanou
Já narazil při rekonstrukci baráku na něco podobného. Řešil jsem to půjčením takových nastavovacích stojek se šroubením, na ty jsem dal trám a širokou fošnu a tím jsem podepřel strop. Pro jistotu. Zedníci ze mně měli srandu, že ten zazděnej dřevěnej překlad unese daleko víc, než ty stojky, ale neukecali mě. Fakt je, že u mě se jednalo o 45cm nosnou vnitřní zeď. Asi bych ten překlad pro jistotu udělal doprava o 5-10cm delší. A podle mně, pokud L profil, tak z obou stran. Postupně. Nejdřív jednu stranu, potom druhou.
Šel bych do klasiky - řešení č. 1. Podepřel bych stropy a následně to vybušil a vložil překlad. Potom stačí dozdít, nechat zatuhnout a oddělat podpěry stropu.
Zhruba před rokem jsem dělal něco podobného, ale jednalo se o vchod skrz 45 cm nosnou zeď, přičemž kus nad vchodem ležel stropní trám a strop nešel podepřít, protože již byly hotové falešné stropy s vatou - takže celý trám neslo v tu chvíli pouze podbití původního stropu a desky zvrchu. Naštěstí to vydrželo. U vás je to o něco jednodušší.
Trošku bych byl nervózní z té 15 cm silné zdi a nahoře žádný věnec. To byl snad nějaký chlév, nebo stodola. Při práci bych dbal, aby to nespadlo na žádnou hlavu a to L dal 2x, ať je to aspoň někde pevné. Stropní trámy bych dočasně podepřel. A to zelené bych protáhl vpravo dál za dřevěnou stojku. Ale jestli musím stavět z toho mála, co mám, tak se aspoň budu víc modlit.
obvodové zdi jsou 45 plná cihla, toto je vnitřní příčka procházející půlkou stavby a na této příčce jsou kolmo posazené stropní trámy - příčka funguje jako podpěrná pro trámy, které jsoou jinak usazené na obv. zdi
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.