Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Čím rozpustit flek od vodního skla?

Od: oki* odpovědí: 6 změna:

Prosím poraďte mi,

na skleněné dvířka od krbové vložky mně ukápl roztok vodního skla, který na skle vytvořil flek, který nemohu ničím dostat dolů - ani mechanicky žiletkou! Existuje nějaký chemický roztok, který by dokázal vodní sklo na skle rozpustit aniž by došlo k poškození skla dvířek? POrosím o odpověď na ondraoki@seznam.cz, děkuji.

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jabraka*
hodnocení

0x

Mám obavy,že by to šlo odstranit.Vodní sklo je křemičitan alkalických kovů,je silně alkalické,při delší době působení sklo naleptá.Jediný způsob je smytí silnou kyselinou,třeba sírovou.Ale velmi opatrně v rukavicích a brýlích.Jisté vyleštění by bylo možné kyselinou fluorovodíkovou,ale obávám se,že laikovi je nedostupná.

JABRAKA

tesyk*

Vodní sklo je roztok taveniny oxidu křemičitého a uhličitanu sodného či draselného. Žádnej kov!

jabraka*

Tesyku,draslík a sodík a ještě lithium jsou alkalické kovy.O tom je řeč.Vodní sklo je vodný roztok křemičitanů těchto kovů.Čili solí kyseliny křemičité a těchto hydroxidů.Je gelovitého skupenství.Takže si to ulož.Třeba se to někdy hodí.

JABRAKA

tesyk*

Saprholte, zase máte pravdu, kolego.

jabraka*
hodnocení

0x

Bodejť ne,vždyť mě to moc let živilo!

JB

tesyk*
30.09.09 21:08

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]