Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vytápění chaty?

Od: vrzi* odpovědí: 4 změna:

Dobrý večer, plánujeme vytápět novostavbu dvoupodlažní chaty o ploše 35 m2 krbovými kamny na dřevo umístěnými v přízemí o výkonu 8 kW napojenými na jednopůduchový komín, ale není nám jasné zda se přes tento komín vytopí i obytná místnost v podkroví plochy cca 25 m2? Případně jak dosáhnout efektivního vytápění v přízemí i podkroví. Chata bude využívána i v zimních měsících a střecha i podlahy jsou dostatečně zatepleny a zdivo je z izolačních tvárnic Porfix 375 mm. Děkuji.

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

paw*
hodnocení

0x
Vytopi, ale pomalu ne pres komin. Proto se dava napr u komina pruduch do patra.
vrzi*
hodnocení

Dobrý den, jaký průduch máte konkrétně na mysli a do jaké výšky komína se tento průduch umísťuje. Děkuji.

jendad

Uděláte díru ve stropu u komína. Třeba 0,5m a mužete ji udělat uzavírací . Teplo pak pujde nahoru touto dírou a studený vzduch pujde schodištěm , kterým jdete do patra. Je to stejné jak u teplovodního topení . Musí být dvě větve (teplá a studená) teplonosného media - v tomto případě je to vzduch. Studený vzduch je hustší (klesá) a teplý vzduch stoupá.

Když přijedete na chalupu , tak mužete otvor nechat zavřený . Pak až dole bude teplo mužete otevřít a pouštět teplo vzhuru do patra .

fero*
hodnocení

0x

Dobrý den,bohužel tímto způsobem Vaši chatu v zimě nevytopíte.I kdyby jste při stavbě "ošidil" komín o vnitřní

isolaci(což předpokládám,že ne, byl byste proti sobě),nestačila by teplota komínu na vytopení.Nepůjde to ani jak Vám

navrhuje kolega předemnou.Sice nějaký teplý vzduch by se do horní místnosti dostal,ale ta díra ve stropě atd.Kdysi

už je to moc dávno jsem zkoušel podobný způsob vytápění teplovzdušnými kanálky s ventilátorem -výsledek -tepla

nic moc, zato nepředstavitelné zvýšení prachu z kamen po celém domě.Nenapadá mě co Vám na tento způsob

topení poradit.Mám chatu přibližně stejné velikosti i výkonu kamen-koupil jsem kamna s teplovodní vložkou a dali

jsme 1radiátor na chodbu,2 radiátory do patra a vytopíme dobře i když v zimě přijedeme po měsíci,či déle.

S pozdravem fero

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]