Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
jak mám usušit například šípky tak, aby ztratily co nejméně prospěšných látek a co nejdéle si je udržely?
Vím že je asi vhodné je co nejrychleji usušit ale zároveň při teplotě kdy ještě se neznehodnocují ty látky.
Pak skladovat v suchu, chladu, temnu (zejména asi sucho)
Někdo šípky pomixuje aby lépe, rychleji proschly ale nevím jestli zde nehrozí značná oxidace díky tomu rozemletí? Jaký postup byste zvolili a proč?
děkuji
Dobrý den,
tak já v prvé řadě jsem si pro tyto účely pořídil sušičku Concept 6plus, sušička (ať už jakékoliv značky) se pro mě stala výbornou celoroční zábavou. Kromě ovoce suším hlavně bylinky a také maso. Večer šípky nakrájím na půlky a poté suším při teplotě 45° celou noc. Ráno promíchém pořadí sít a suším do doby, než šípky budou vysušené. Dají se sušit i celé plody ale já raději suším pomalu za nižších teplot. Uskladňuji v dózách od melty, jako většinu usušených věcí. Co se týče trvanlivosti, tak ten rok a více určitě vydrží. Mám i od tchýně usušené přez dva roky šípky a jsou stále výborné jako čerstvé.
Doporučuji opravdu nakrát na půlky, ať už šípky tak jakékoliv jiné ovoce, může se stát, že šípek nebude správně usušen a potom může dělat neplechu a zkazit celou dávku.
Snad se i někdo jiný vyjádří a prozradí, jak postupuje. Sušení zdar.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.