Nejste přihlášen/a.
Prosím,poraďte typ tichého ventilátoru na 220V,který bude vyměňovat vzduch mezi velmi chladnou a teplou místností.
O co jde :
- Mám za krbovými kamny kantku zeď,ve které chci vybourat asi kruhový otvor pro výměnu vzduchu s ventilátorem uvnitř .Na druhém obrázku je křížem naznačeno kde předpokládám vyústění toho ventilátoru v druhé místnosti.
A co je lepší: Nasávat studený vzduch a posílat na kamna , nebo naopak horký od kamen do studené místnosti?
Vzhledem k tomu, jak mizernou tepelnou kapacitu má vzduch, tak to nebude mít skoro žádný význam. Musel byste prohánět mnohem víc vzduchu a pokud bez kraválu, tak velké pomaloběžné lopatky. Největší vliv by snad mělo v té místnosti s kamny umístit pod strop ventilítor, jak ho známe z amerických filmů. Ten bude promíchávat teplý vzduch od stropu se studeným u podlahy a zintenzivní se výměna s vedlejší místností.
Jako první bych zkusil klasický velký ventilátor o průměru cca 40 cm postavit mezi dveře na té fotce, do jejich spodní části a foukat jím studený vzduch z chladné místnosti do teplé. V rámci fyzikálních zákonů by měl teplý vzduch procházet horní částí dveří opačným směrem. Pokud tento pokus zafunguje, můžeš přemýšlet o definitivním řešení, které bude vycházet z toho pokusu. Pokus by tě neměl celkem nic stát, ventilátor si můžeš někde půjčit, pokud ho nemáš doma.
Foukal bych teplý vzduch do studené místnosti. A použil bych ventilátor ze zdroje od počítače (napájený třeba nějakým adaptérem). Je to tiché, spotřeba mizivá, foukat bude dobře...
Nicméně podobný systém "předávání tepla" jsem měl kdysi na chatě, a jeho "účinnost" mě moc nepřesvědčila. Jako fungovalo to, foukalo, což o to, ale teplo až tak nebylo
Jj,ty počítačové jsou tiché,taky mě napadly.Jen se mi zdají být s malým průměrem a raději chci něco na 220V a neřešit adaptér.
jestli chcete opravdový ventilátor, který umí přepravit odněkud někam rozumný objem vzduchu, tak kupte toto.
tenhle s průměrem hrdla 100mm má výkon cca 180m3/hod, a stojí cca 1200kč, jak kde, jak v které prodejně. Ale je to jistota. Je to ventilátor do vytápěcích a odvětrávacích systémů. Všechny ty náhražky počítačovýma a jinýma ventilátorkama, dají buď malý objem, nebo malý tlak vzduchu. Jsou prostě málo účinné. Musíte si uvědomit, že potřebujete přenést dost tepla, a nosičem toho tepla je vzduch, objem vzduchu, při dost malém rozdílu teplot. A to nejde ničím obejít. Jsou tu rádci, kteří to umějí i spočítat...Snad se objeví, a poradí.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.