Nejste přihlášen/a.
Dobrý večer, měla bych takový dotaz. Jsem spoluvlastníkem rodinného domu, můžu si koupit družstevní byt? Je mi jasné, že kupuji jen členský podíl v družstvu. Budu podíl kupovat od člena družstva. Ale chci vědět jestli mi družstvo schválí převod, když jsem majitelem nemovitosti.
Koupit podíl můžete. Doby, kdy se zjišťovalo, jestli někdo nemá víc bytů jsou dávno pryč. A schvalovat nemají co, pouze to mohou vzít na vědomí.
Většina družstev vyžaduje,aby nový nájemce družstevního bytu byl členem družsrtva.Pak se byt na základě dohody dvou členů převede snadno.Náhrada za výměnu je formální.Nový člen družstva se nestane majitelem,tedy nikdo mu byt nezaregistruje jako nemovitost.Teprve po převodu se dá požádat družstvo o převod do vlastnictví.
JABRAKA
"babkazov" četla jsem tady vaše jásání nad odstěhováním sousedů. Je hrozné, jak to v některých domech vypadá. Varují mě před koupí družstevního bytu. Jsou to staré paneláky, kde je všechno slyšet. Že v takových domech bydlí (tím nechci urazit slušné občany) jen samí nepřizpůsobiví,cikáni, ukrajinci. Majetní lidé tyto byty skupují a pronajímají je různým sociálně slabým lidem. Ti se pak podle toho v bytech chovají. Radili mi abych se tam šla podívat navečer, až je většina obyvatel domu doma, abych viděla jak to vypadá. Tak na zítra večer v 18 hodin jsem dohodnutá s majitelem bytu, že mám přijít na prohlídku. Na fotkách ten byt vypadá pěkně. Tak uvidím.
Jak říkám já, každý touží po tom co nemá. Když toho dosáhne, tak zjistí, že to není to co chtěl. Celý život jsem bydlela v rodinném domě se zahradou. Ale už na to fyzicky nestačím. Tak bych chtěla malý byt, kde bych se nemusela o nic starat.
Lado a vidíte. Žádný panelák. Malá cihlová "dvouleka". Všechno prima lidi a stačí jedni cygoši a tolik neštěstí. Není barák jako barák. Není pravdou, že jsou v panelácích nepřízpůsobiví. Většina Čechů takto žije. Spokojeně. Ale je pravdou, že družstevní se nedají vůbec srovnat se státními byty nebo s ubytovnami.
Jestli se v tom bytě necítíte dobře, couvněte! Prodává se obrovská sposta bytů, nemusí to být ten první, na který narazíte. Počkejte si! Vybírejte, nikam nespěchejte. Vy se musíte cítit dobře, když do domu a pak do bytu vejdete. Budete tam zbytek svého života. Žádný spěch!
Já už byt sháním půl roku. Denně projíždím inzeráty. Tady u nás se nové malé byty nestaví. Jen bytové domy s drahými byty, polovina jich je prázdných. Toto je typický panelákový byt z devadesátých let. Je v něm předělané zděné jádro, koupelna se sprchovým koutem. Nová plovoucí podlaha, dlažba. Akorát kuchyň budu muset vylepšit. Když se podobný inzerát objevil na realitách, tak jsem na něj druhý den psala, hned mi paní z realitky volala zpět, že už na něj sepisuje předkupní smlouvu. Tak to bylo u více inzerátů. Tady u toho jsem byla první, za mnou ještě jedna paní a ta měla o byt také velký zájem. Více zájemcu už pán na prohlíku bytu nezval a bylo jich dost. Vše je o náhodě.
Družstevní byt koupit nelze, bude stále patřit bytovému družstvu. Družstvo převod neschvaluje, protože nejde o převod.
Koupit můžete pouze družstevní podíl s právem uzavření nájemní smlouvy ke konkrétnímu bytu. Není pravda, že v panelácích bydlí jenom nepřizpůsobiví.
A už vůbec není pravda, že by družstevní byty někdo "skupoval". Pokud se bytová družstva bytů vzdávají, převádějí je bezúplatně (jenom za "symbolický poplatek na administrativu") na členy družstva – nájemníky. [Horší situace může být v obecních domech, ale v družstevních (většinou) problémy nebývají.]
Dobrý večer, tak jsem tu znovu s tím jak pokračuje koupě družstevního bytu. V úterý jsem se byla podívat na ten byt. Syn byl se mnou. Panelák z venku hezký. Vešli jsme dovnitř, vyjeli výtahem do patra, vyšli do tmavé ošklivé chodby. Tam se budu bát, že nevylezu z bytu. Byt se mě zdál malý, ale na to si budu muset zvyknout. Pán povídal, že bylo na mně vidět jak jsem překvapená. Ano, byla jsem překvapená, že 21. století takhle bydlí lidé. Nic jsem neříkala, jen jsem se vyptávala. Syn tak překvapený nebyl, že prý je to normální panelákový byt. Trochu mi to rozmlouval, ale pak viděl, že lepší byt za tu cenu neseženu. Vzala jsem si 3 dny na rozmyšlenou. Celou noc jsem z toho nespala. Po mně tam šla ještě jedna paní na prohlídku. Také si vzala 3 dny na rozmyšlenou. Já to nevydržela a včera navečer už jsem mu zavolala, že to beru. Paní volala prý hodinu po mně, že by byt brala. Už jsem ho měla slíbený já. Dneska paní prý volala, že mě přeplatí. Příští týden jdeme na bytové družstvo. Zeptat se na dohodu o převodu členských práv a povinností, co všechno se váže na specifikaci bytu. Jestli někdo máte nějaký vzor jak pažádat na družstvu o převod bytu z jednoho člena na druhého, co všechno v té žádosti má být, hoďte mi to sem, prosím.
Ještě bych měla dotaz a prosbu jak to udělat s penězi. Prodávající chce mít záruku, že když se dohodneme, že byt do konce července převedeme, on ho nebude nikomu jinému nabízet, že já třeba za měsíc necuknu a nerozmyslím si to.Chtěl by zálohu, dohodli jsme se na 100 tisích. Potřebovala bych vědět jak to sepsat rezervační smlouvu. Musí být podepsána před notářem a nebo stačí ověření podpisu na Czech Pointu?
Děkuji za každou připomínku a radu. Je to velký krok a nerada bych udělala chybu.
Lado, s tím, jak nám tu dávkujete informace a jaké právní povědomí máte, jste jednou nohou v průšvihu. Doporučil bych Vám, najmout si na celou záležitost právníka. Pokud se rozhodnete to přesto řešit takto "po sousedsku", dávejte velký pozor na to, co podepisujete. K rezervační smlouvě: Nic takového náš právní řád nezná - tím nechci říct, že by byla smlouva neplatná nebo, že se jedná o podvod, pouze to znamená, že nejsou pro smlouvu daná nějaká obecná pravidla a parametry. Dohodli jste se na záloze 100 tis., na rezervační poplatek je to strašně moc. Jako vratná záloha na kupní cenu OK. Klasická rezervační smlouva se totiž obvykle podepisuje při prodeji přes realitku a slouží jako pojistka realitky, kdyby kupující cukl, aby realitka nedělala zdarma. Obvyklá výše pak je v řádu desetitisíců a poplatek je vratný jen pokud k prodeji dojde, jinak propadá. Takže velký pozor na to, co podepisujete. Správným krokem je jít se informovat na družstvo. Vyžádejte si informace, zda se k družstevnímu podílu nevážou nějaké závazky (dluhy), jaký je technický stav nemovitosti, jaké investice se plánují a z čeho budou financovány a všechno další, co Vás napadne. Samozřejmě též všechny právní náležitosti k procesu převodu družstevního podílu. Tím míním, co po Vás družstvo bude chtít, aby byl převod úspěšně dokončen.
Ve středu jdeme na bytové družstvo, mají úřední den. Sepíšu si dotazy, na vše se zeptám ohledně bytu a převodu družstevního podílu. S tou zálohou jsem se asi špatně vyjádřila. Dohodli jsme se na vratné záloze. Chtěla bych to já, kvůli tomu, že se na mě tlačí jiní zájemci o byt, kteří se mě snaží přeplatit. Tak abych měla jistotu. To ale asi sami nesesmolíme. Budu muset za právníkem, aby mi něco sepsal.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.