Nejste přihlášen/a.
Ahoj, co si mám koupit na tvrdé pájení běžné oceli? Na netu je hodně informací, ale těžko se v tom vyznat, co se vám tedy osvědčilo? Asi bych koupil něco z bazaru
můžu poprosit o konkrétní odkazy na to, co budu muset koupit? Žijeme v době, kdy je všude plno šmejdů... :-/
Takže to shrňme, chci pájet na tvrdo ocelové plechy tloušťky 1mm, potřebuji:
1) kyslíkovou láhev-třeba toto- dum.bazos.cz/...
2)propanbutanovou láhev
3)kvalitní hořák- svarecskepotreby.cz/... LZE běžně svařovat i řezacím hořákem?
4)redukční ventil-?
Neuvádíte jak silné díly budete pájet.Pokuď to budou ocel.díly o tloušťce stěny nad 1.5 mm budete potřebovat
autogen(kyslík-acetylen,nebo propan),k tomu příslušný hořák -podle síly pájeného materiálu.Dále mosazný drát
průměr(opět dle tl.materiálu),lze koupit od průměru 1 až 5 mm,dále budete potřebovat borax(prášek).Pak již stačí,
se to naučit(z dotazu jsem pochopil,že jste ještě nepájel ani nesvařoval).ˇU slabích plechů,nebo dílu je možné použít
hořák na PB.Nevím jak dnes,ale prodávali se celé soupravy na opalování,měkké a tvrdé pajení atd.,k napojení na
3 kg lahev PB. Nezapomenout na drátěný kartáč.
Když použijete autogen,doporučuji Vám konsultaci s odborníkem,abyste se naučil s ním zacházet,t.z.zapálení-
-seřízení plamené(nesmí být přebytek kyslíku,jinak Vám pájený materiál bude hořet a nic nespájíte),-zhasnutí
-plamene.Pozor na zpětné"šlehnutí plamene",aby Vám autogen neschořel i s lahvemi a i s Vámi.Nevím je-li to
dobrý nápad používat autogen.Ale naučit se to nechá a není to zase tak těžké,chce to opatrnost.
Jinak s autogenem se nechá i řezat ocel.materiál.Kdysi jsem pracoval UD Příbram a tam se používal i jako vrtačka
frézka a pomalu i jako soustruh-nebyla jiná možnost,ani okna tam nebyly,toto použití však nikomu nedoporučuji.
Toto vše si kupte v nějaké kamenné prodejně na svařovací potřeby-tím se právě vyhnete šmejdům.
fero
Moc děkuju za vyčerpávající odpověď. Tedy, pokud budu pájet slabší ocelové plechy(do tloušťky 1mm), tak stačí hořáček na propan butanovou kartuši? Jde mi jen o tvrdé pájení tenkých ocelových plechů
Mám tohle
Bylo by nejprve vhodné nastudovat aspoň základy o dané problematice! Dotaz je položen na "tvrdé pájení" a následný odkaz na zařízení, které má v popisu uvedeno toto:." S pájecí soupravou lze provádět pájení cínem,různé druhy ohřevů,opalování starých nátěrů."
V tom případě lze doporučit jedině vysokou životní nebo aspoň úrazovou pojistku!
Dobrý den,to co uvádíte není ta souprava o které jsem psal.Já ji kupoval někdy kolem roku 1980 .Byla v kartonové
krabici,obsah-hadice 1,5 m s ventilem se závitem(ten se natáčel do 3 kg PB lahve),na druhém konci pistole(podobně
jako u autogenu) ta měla závit na který se výměným způsobem šroubovaly hořáky.Vzpomněl jsem si,že to vyráběla
MEVA Roudnice.Zřejmně se tato souprava již nevyrábí,ale myslím,že to velice dobře vystihl jabraka.Jenom až to
budete kupovat(dle jeho doporučení),snažte se koupit hořák ,který vytváří kuželový tvar plamene(na vrcholu kužele
je nejvyšší teplota).
fero
Autogen, teda až na tu cenu :/
Pak plyn s kyslíkem, možná i některé hořáky plyn + vzduch - záleží jak velké díly chceš pájet a jakou pájkou.
A o co je autogen nebezpečnější, než například propan-butanové láhve, které lidé běžně užívají k mnoha různým věcem-vaření-svícení...?
"...o co je autogen nebezpečnější, než například propan-butanové láhve..."
Ty PB lahve jsou proti autogenu dětská hračka. Možná bych to přirovnal k rozdílu mezi vzduchovkou a kalašnikovem. Něco si o svařování autogenem přečtěte, ona to zas taková sranda není.
Můžete upřesnit co chcete konkrétně pájet? Pokud nemáte s autogenem žádné zkušenosti,tak o něm ani neuvažujte,určitě minimálně základní kurz ,ale pochybuji že seženete flašky,pokud vím tak je prodávají a mění jen na ičo,jedině že by jste měl známeho který je sežene a bude riskovat kdy se vám něco stane...
Na tvrdé pájení slabších plechů (do 1mm) mosazí, opravdu stačí běžná páječka na měkké pájení na propan butanovou kartuši? Máš to vyzkoušeno? I když je pravda, že mosazný prut jsem měl asi moc tlustý-asi 2mm...? Já mám něco jako tohle:
Nna pájení jsdou na trhu obalené pájky slitiny Cu,Ag,Zn případně Sn.Nejnižší teplota tavení je ař 680 stC
Dobrý den na pájení plechů co píšete nejvhodnější acetylén +kyslík nebo propan-butan+kyslík,každý systém má své redukční hodiny co se týče hoř.plynů.Aby pájený spoj šel dobře provést potřebujete bodový zdroj o vysoké teplotě to s výše uváděnými hořáky půjde velice těžko,ohřívají materiál ve velké plošecož je špatně.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.