Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kupovat americkou lednici?

Od: radajz* odpovědí: 19 změna:

Všechny zdravím,

stojím před navrhováním nové kuchyně a rozhodl jsem se, že si pořídím lednici kombinovanou s mrazákem, ovšem ne vestavěnou. Jednak se mi ty vestavěné zdají o "dost" menší a jednak si myslím, že když zvolím dobře, tak to může plnit i estetickou funkci, jako kus nábytku, který prostě do kuchyně patří. Pohrávám si s myšlenkou zda má smysl kupovat tzv. americkou lednici. Tyhle lednice se mi líbí, ale trochu se bojím, že je to jen tím, že ji nemám. Mám podezření, že výrobníku ledu nebo chlazené vody by si za rok už nikdo nevšímal a nakonec by to byly jen vyhozené peníze a zbytečně velká kráva v chalupě. :)

Co si o tom kdo myslíte? Popřípadě máte typ na nějakou, jakoukoliv, ledničku, se kterou jste opravdu spokojení? Budu rád za každý názor.

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

A já bych ji naopak koupil, kdyby mi to prostor kuchyně dovolil. Klasické lednice šířky 60 cm jsou pro mě malé, teď mám whirlpoolku širokou 76 a klidně bych "uživil" i větší. A raději mám lednici širší a nižší, než vysoký "komín".

Myslím, že je to to samé jako v diskusích o myčce, sušičce nebo podobných spotřebičích. Kdo ji nemá, ten má spoustu argumentů, proč je to zbytečnost. Kdo ji má, nemůže bez ní být.

*smich*

doplněno 11.05.17 09:24:

@magdon tak jsem se podíval na stránky okay, první odkaz na "běžnou" lednici 201x60 cm, americká 179x91 cm. Ano, americké mi připadají nižší a širší *palec*

hodnocení

3x

Záleží na tom, jestli Vám nevadí její cena a máte ji kam postavit. Měla jsem ji a byla jsem spokojená. Ale to už je třicet let a tenkrát mi její cena nevadila a kuchyň byla veliká. Využívali jsme ji hodně na ten led. Nevím jaké jsou na trhu teď, ale tenkrát byla prostorná i vevnitř a hodně se do ní vešlo a všechno bylo hezky přehledné. Kdybych dnes měla na tu samou lednici prostory a kdybych za ni mohla bez mrknutí oka vysolit její cenu, tak si ji znova koupím. A to jsem dneska sama. ;) Ale upřímně se přiznám, že by to byl zbytečný luxus. Jenomže já to mám ráda. Takže tohle asi za Vás nikdo nerozhodne.

hodnocení

2x

Mnoho lidí si pořizuje "ametrickou lednici" jen proto, že je "americká". Já v ní žádné výhody nevidím (že se mi nelíbí je jiná věc). Je to kráva veliká, vnitřní prostory ale bývají menší (každopádně užší), než u klasiky. Jak často pijete chlazenou vodu? Jak často si děláte led? Já jsem led vyráběl naposledy cca před 40 lety. Osobně jsem originální misky na led z klasické lednice zahodil pár dní po koupi lednice. Takže výrobník ledu v americké lednici jen zbytečně zabírá místo, i když pár nadšenců, co ho denně využívá se asi najde.

doplněno 11.05.17 08:46:

jethro - "...raději mám lednici širší a nižší, než vysoký "komín".

*sok* Vám se zdají americké lednice širší a nižší? Zřejmě si pod tím pojmem představujeme každý něco jiného.

Kupovat americkou lednici?

krtek6*
hodnocení

1x

Americká lednice je úúúplně k prdu...má akorát velké vnější rozměry a vevnitř je stejně nebo ještě míň velká než klasická..je to akorát na machrování...

hodnocení

1x
Tohle si musite vyresit sam , je na vas , zda ji mate kde dat a zda kupujete do lednice tolik jidla.

hodnocení

1x
Prvně si musíš uvědomit, že Amerika potrebuje většinou vlastní přívod na vodu. jestli ho nemáš připravený, bude ti ledárna k prdu.
radajz*
hodnocení

Budu dělat instalace až podle návrhu kuchyně, takže přívod vody, odpad ani elektrika není problém. Spíš si jen říkám, jestli to má smysl.
Je mi jasný, že to za mě nikdo nerozhodne, ale víc hlav víc ví a každej názor může být prospěšnej.

Podle toho co popisujete to smysl má. Není to o machrování, ale o tom, že má člověk doma něco co se mu líbí a těší ho to. Když si to může dovolit, tak není co řešit. Já jsem tu americkou tenkrát musela prodat, protože jsem se musela přestěhovat a tam co jsem šla, už na ni nebyl prostor. Ale nikdy jsem na ni nezapomněla a hodně dlouho mi trvalo, než jsem si zvykla na klasickou lednici se šuflíky. Pořád mi něco chybělo, i když jsem si pořídila pěknou velkou lednici, už to nebylo ono. Pak jsem se musela zase stěhovat a to sem do Čech a ta lednice už prostě "zaklepala bačkorama" a musela jsem kupovat novou. Tady mi kamarádky řekly, že jsem sama a že mi bohatě stačí taková ta malá lednice, protože jsem si tady koupila pultový mrazák, tak prý mi stačí ta co má jen ten mrazáček nahoře. Tak jsem je poslechla a byla jsem hrozně nešťastná a nespokojená. Po roce nespokojenosti to dopadlo tak, že jsem ji nakonec přesunula do garáže a stejně koupila velkou na kterou jsem byla zvyklá. Takže jsem nakonec zbytečně vyhodila asi pět tisíc do garáže.

Já jsem s "americkou" lednicí maximálně spokojený.
Pokud se týká využití chladné vody a ledu, tak na zimu výrobník ledu většinou vypíná..a v březnu opět zapínám. U nás led i chlazená voda využití určitě má.

michal*
hodnocení

0x
Ja bych si poridil retro lednici je s kulatymi rohy ta mi prijde vic cool.hold led vyrobit neumi.

Jenomže člověk si nepořizuje lednici kvůli tomu aby byla "cool", ale aby splňovala nároky na ni kladené. A ty má holt každý někde jinde. A já třeba holduji ledu, takže zrovna mně ten výrobník ledu dost chybí.

doplněno 11.05.17 18:08:

No jasně, v viděno takto, je to jasně kvůli tomu...*smich*

Člověk si kupuje lednici především proto, aby byla cool :)

translate.google.com/...

nox®
hodnocení

0x

Mám americkou lednici Bosch KAN 58A45 a jediné mínus, které na ní spatřuji je maličko větší hlučnost a vyšší pořizovací cena (mám ji už asi dva roky a tehdy to byl nějaký doprodej před novým modelem). Vypadá výborně, prostoru uvnitř mraky, výrobník ledu je v létě využívaný skoro denně a vodu už piji víceméně jen z dávkovače (je tam filtr pevných částic a patrona s nějakým změkčovačem, těžko říct, nakolik je to zdravé, ale voda je podstatně chutnější než z kohoutku a příjemně vychlazená). Až budu řešit příště koupi lednice, určitě si ameriku pořídím znovu. Ale co si budeme povídat, hlavní účel je vzhled, funkci splní jako každá jiná.

jirka546465
hodnocení

0x

ja ameriku mam a jako vyhodu proti klasice beru hlavne vetsi mrazak. Objem lednice v porovnani s klasikou nedokazu uplne srovnat, prijde mi ale minimalne stejny. Na druhou stranu s odstupem casu uznavam ze "muj vybojovany" vyrobnik ledu ubira misto a beru to jako chybu, priste vezmeme bez a vyrobnik se da poridit extra. Nastesti v technicke mame jeste velky truhlovy mrazak, tak to neboli.

nox®

Dnes už se většinou zásobník ledu dělá ve dveřích, takže nezabírá tolik místa v policích. Takže zas takový problém bych to neviděl.

hodnocení

0x

slušná americká lednice vyjde v přepočtu na objem (22000,- 346 / 186) jen o něco málo víc než, velká monoklimatická (11000,- 375l) + mrazák (6300,- 162l)

.

Jako hlavní nevýhodu vidím v menší akumulační době mrazáku.

Takže jestli využijete tak velkou lednici, jsem taky pro americkou

lukymil

Zrovna jsem zaplatil servisní firmě 800 Kč za zprávu, že americká lednice BEKO (jednokompresorová) je po 5 letech a 3 měsících na odpis (odešel kompresor asi v důsledku úniku chladicího media - oprava by stála cca 8000 Kč s tím, že neobjevili místo úniku - asi v izolaci - takže za pár týdnů by se závada opakovala). Záruka 5 let, cena 30 000 Kč ...na pos ...ní. Řekli mi, že je jedno, jak drahou mám lednici - kompresory a rozvody jsou ze stejného mat. resp. ze stejné továrny, takže v průměru životnost je 7 let (někdo 5 - jako já, někdo 10 let) ... déle vydrží ameriky za 70 000 a více - ty prý i váží mnohem více a mají kvalitní komponenty, ale do Čech se prý standyrdně nedováží a ND u nás nejsou ...

Když si spočítám, na kolik mně vyšla cena roku provozu v počátečních nákladech, tak už bych do drahé lednice nešel ...

rek
No když si koupíte turecký šunt značky Beko tak se nedivte.
instalater*

rek- to není jenom Beko . Dnes už je to prostě všechno tak stavěný, aby to po skončení záruky padlo. Proč by vyráběli něco co lidem vydrží nadosmrti. Oni potřebují odbyt. ...Mimochodem mám lednici Calex s mražákem a už běží 30 let a je jako nová , tak si myslím , že vyrobit stejnou kvalitu jako byla dříve lze , ale není zájem.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]