Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,potřebuji radu.V našem domě vlhne stěna a podlaha uhelny.Tím pádem nám vlhne uhlí.Všiml jsem si,že bývalý majitel okolo stěn ze vnitř vytvořil drenáž z vypálených cihlových trubek,položených pouze za sebou a vysypal jemným štěrkem.Ty pak svedl do šachty(jsou téměř v roviněs minimálním spádem.)Problém byl,že se trubky zanesli tím jemným štěrkem a nefungovali.Nyní jsem je vyndal,vyhloubil strouhu až na spodní jíl pod základy a přemýšlím,co dál.Napadlo mě použít rovněž drenážní roury s geotextílií,ale co jsem se koukal,tak spád do šachty bude minimální(šachta už je udělaná-odtok z ní...)a hlavně:drenážky fungují při velkém množství vody,takto voda teče po jílu pod nimi).
¨Poradte,co dělat,abych zamezil vlhnutí uhlí.Na hydroizolaci z venku se chystám až za rok.
Jestliže odizoluji vnitřní stranu a odizoluji i podlahu,co provede ta voda,když nemůže jít dovnitř?Co to provede pod podlahou?
Děkuji za nápady a rady
Milane, začnu od izolace zvenku, kterou chcete dělat až příští rok? Jak to provedete a jakým materiálem?
Teď k problémům v kotelně? O jakou vodu vlhkost se jedná? Je to spodní voda, či deštová, která se vsakuje okolo domu?
Na přesný postup je třeba místní prohlídku. Takže jen obecně. Vyklidit sklep, očistit stěny, nalepit na stěny a podlahu asfaltovou lepenku, svařit jí do vodotěsné vany, poté vybetonovat podlahu, přizdít ke stěně "zeď", jako ochranu lepenky. Tím vznikne izolační vana, která se neudělala při výstavbě domu. Lepenku je třeba vytáhnout přes zeď nad povrch terénu, nebo napojit na současnou hydroizolaci, pokud tam je.
Voda pak bude za lepenkou, ve stěně. Pokud je spodní vody více, bylo by vhodné najít venku zdroj spodní vody a ten stáhnout od baráku pryč. Nikoliv odkopáním kolem domu, vložením drenáže a nopovky, ale najít ten zdoj co nejdále od domu.
Já jsem neviděl návrh řešení od firmy, který Vám chce dodat svoji práci za Vaše peníze. Jen se zeptám, jak zaizolují spodek stavby, až poteče voda podle tepelný hydroizolace dolů, k patě stavby?
Kam poteče voda?
Dobrý den,děkuji Vám za odpověd.
Nyní k Vaší otázce:Izolaci z venku chceme kvůli finanačním důvodům.Mám rozpočet na odbagrování včetně odvážky materiálu(musí se z jedné strany do hloubky cca 2m,takže odbagrovat do ztracena kvůli bezpečnosti a potom bych chtěl využít izolovat pěnou od firmy chytré pěny,jejich návrh se mi velice líbil.Hydroizolace a zároven zateplený základ.Takže šetříme.
Vás považuji za odborníka a byl bych rád,kdyby jste mi napsal,co si o tomto myslíte.
Děkuji Milan
Nopová folie,která bude mít,,přesah,a bude před pěnou a drenážní trubky,které odvedou vodu mimo dům.Bydlíme ve stráni,takže se spádem problém nebude.Voda by se k základům dostat neměla.
Milan
Proč chceš izolovat pěnou mokrej základ? To nemá sebemenší smysl.
Nepodléhej módě a vodu odveď od baráku jak ti radí Milan. Proč odkopávat základy, ty izolovat pěnou, (proti čemu?) dávat na to nopovku a drenáž. Čemu to pomůže?
Musíš zajistit, aby se voda k základu vůbec nedostala. Když to odkopeš a zasypeš štěrkem, tak si tam tu vodu přímo pustíš.
Mě ale netrápí spodní voda,ale bydlím ve stráni,nade mnou sousedi a veškerá voda jde ke mě na pozemek a do základů domu.Nějaký trativod chystám podél plotu také,ale to nic nemění na tom,že základy domu špatně izolují.Od pěny si slibuji,že slouží jako hydroizolace i tepelná izolace zároven.Když pouze odvedu část vody pryč,obávám se,že stávající izolace zbytek vody nezadrží.
Milane, já jsem už v stavu, kdy nepřesvědčuji, klidně si dejte tu pěnu, ale jen se budu ptát proč? Proč izolovat 2 metry hluboko? Co bude s vodou, která steče vedle domů do podloží, na kolik Vás to vyjde a stejně bude dole vlhko až mokro. Píšete, že Vás netrápí spodní voda, tak která? Povrchová? Tak jí nepusťte k domu a bude klídek.
Nezlob se na mě, ale pěna rozhodně není žádná hydroizolace.
Naopak, ta nasákne vodou jako houba a v tu chvíli je veškerá izolace pryč. Bylo by potřeba to vidět. ale obecně řečeno, nesmíš si pustit vodu k baráku. Zadržet ji už pod sousedem a poslat pryč. Jakmile se voda dostane k baráku, je to špatně. Pokud to nejde žádnou metodou, tak opět platí co psal Milancukrár. Udělat vevnitř vanu z hydroizolace, přizdít a pak je úplně jedno, že ti k baráku teče voda.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.