Nejste přihlášen/a.
Kamarádka mi říkala, že prý na to existuje nějaká zákonná norma, ale bohužel neví jaká, dejme tomu do minuty třeba 60 st., bohužel takový koncový uživatel v rozvodu je na tom bídně a odteče hodně té studené.a díky tomu platí víc za vodu.
"...koncový uživatel v rozvodu je na tom bídně..."
Pokud je rozvod TUV udělaný tak, jak má být, a jsou funkční oběhová črpadla, v podstatě žádný "koncový uživatel" neexistuje. Teplá voda koluje v uzavřeném okruhu od kotle (výměníku) kolem všech uživatelů zpět do kotle, kde se znovu přihřívá, takže je všude (relativně) stejně teplá. Nestačí vychladnout, i když jí nikdo zrovna neodebírá. K jednotlivým uživatelům pak z této smyčky vedou jen krátké přípojky, ve kterých ovšem voda nekoluje a proto chladne. To je voda, kterou je nutné odpustit, ale její množství je pro všechny přibližně stejné.
Hmmm... Satam byl zase rychlejší...
Dajka - V klasickém rozvodu TUV je logické, že čím je větší je vzdálenost kohoutku od kotle, tím delší je roura a tím více je v rouře vychladlé vody. Tu musíte logicky vypustit, než přiteče teplá. Ve velkých domech tomu právě brání výše uvedený rozvod TUV se "zpátečkou". V rodinném domě pravděpodobně nemáte rozvod TUV se zpátečkou, takže voda vychladne v celé délce trubky od kotle až ke kohoutku, což může být i docela daleko. Vypouštěné množství studené vody je pak značné.
Většina paneláků ve městech používá (nebo alespoň používala) na teplou vodu uzavřený systém, kdy čerpadlo žene horkou vodu neustále do stoupačky a "vracečkou" se vrací ke zdroji k "doohřevu", tedy koloběh teplé vody. Díky tomu nám v paneláku tekla voda teplá těch cca normových 60°C prakticky okamžitě, 2-3 vteřiny. A v tomto principu v podstatě neexistuje koncový uživatel.
No tak mně v kuchyni začne téci teplá voda až po minutě, v koupelně aso za 20 vt., když jsem to oznámila majiteli domu (město), tak mi řekli, že jsem bohužzel neěkde na konci systému, proto hledám nějaký zákokn, na který se mohu odvolat.
My jsme teda v rodinném domě, ale než dojde teplá nahoru, tak to odpustíme do kýblu a pak s tím spláchneme, aby se vodou neplýtvalo.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.