Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Za jak dlouho má téci v paneláku teplá voda

Od: aja1946® odpovědí: 14 změna:

Kamarádka mi říkala, že prý na to existuje nějaká zákonná norma, ale bohužel neví jaká, dejme tomu do minuty třeba 60 st., bohužel takový koncový uživatel v rozvodu je na tom bídně a odteče hodně té studené.a díky tomu platí víc za vodu.

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x
Při plně otevřeném výtoku má vytékat do 30s voda o teplotě min. 45stC.
robin*

a toto je přímo z normy? můžete kdyžtak napsat číslo té normy?

Myslím, že v ČSN to není, jen ve vyhl. č. 194/2007 Sb. (Zrušená snad nebyla.)

hodnocení

3x

"...koncový uživatel v rozvodu je na tom bídně..."

Pokud je rozvod TUV udělaný tak, jak má být, a jsou funkční oběhová črpadla, v podstatě žádný "koncový uživatel" neexistuje. Teplá voda koluje v uzavřeném okruhu od kotle (výměníku) kolem všech uživatelů zpět do kotle, kde se znovu přihřívá, takže je všude (relativně) stejně teplá. Nestačí vychladnout, i když jí nikdo zrovna neodebírá. K jednotlivým uživatelům pak z této smyčky vedou jen krátké přípojky, ve kterých ovšem voda nekoluje a proto chladne. To je voda, kterou je nutné odpustit, ale její množství je pro všechny přibližně stejné.

Hmmm... Satam byl zase rychlejší... *plac*

doplněno 10.05.17 14:57:

Dajka - V klasickém rozvodu TUV je logické, že čím je větší je vzdálenost kohoutku od kotle, tím delší je roura a tím více je v rouře vychladlé vody. Tu musíte logicky vypustit, než přiteče teplá. Ve velkých domech tomu právě brání výše uvedený rozvod TUV se "zpátečkou". V rodinném domě pravděpodobně nemáte rozvod TUV se zpátečkou, takže voda vychladne v celé délce trubky od kotle až ke kohoutku, což může být i docela daleko. Vypouštěné množství studené vody je pak značné.

Ale tys to podal odborněji a možná i srozumitelněji*placni*

hodnocení

1x

Většina paneláků ve městech používá (nebo alespoň používala) na teplou vodu uzavřený systém, kdy čerpadlo žene horkou vodu neustále do stoupačky a "vracečkou" se vrací ke zdroji k "doohřevu", tedy koloběh teplé vody. Díky tomu nám v paneláku tekla voda teplá těch cca normových 60°C prakticky okamžitě, 2-3 vteřiny. A v tomto principu v podstatě neexistuje koncový uživatel.

Ovšem ta vracečka jako první zaroste vodním kamenem ..

hodnocení

No tak mně v kuchyni začne téci teplá voda až po minutě, v koupelně aso za 20 vt., když jsem to oznámila majiteli domu (město), tak mi řekli, že jsem bohužzel neěkde na konci systému, proto hledám nějaký zákokn, na který se mohu odvolat.

Změřte, kolik vody odteče, než začne být teplá. A měřte to v koupelně ve vaně. Je to kbelík nebo litr?

doplněno 10.05.17 18:41:

Tak znovu. V koupelně a kbelíkem ..

hodnocení

to přece záleží na tom, jak silný proud pustím, dejme tomu 7 l

prazskejpepik*
hodnocení

0x

od stoupačky je to kousek, takže to teče hned. teplotu neznám, ale je to hodně horké. občas je znatelně studenější a klidně zavolám na poruchy a za chvíli je je vše v pořádku.

hodnocení

0x

My jsme teda v rodinném domě, ale než dojde teplá nahoru, tak to odpustíme do kýblu a pak s tím spláchneme, aby se vodou neplýtvalo.

prazskejpepik*

znám i takové, co vodu z koupání použijí na praní, a tu pak použijí na splachování. proč ne. do nedávna jsem měl vlastní studnu 25m a 16 m vody po celý rok i když byla such, tak jsem tuhle záležitost neřešil. dnes v paneláku obdivuji horkou vodu kdykoliv a kolik chci

karel556*
hodnocení

0x
Jsem "koncový" uživatel v paneláku, bydlíme v posledním patře a teplá, respektive horká voda nám teče za pár vteřin, máme již několik let plastové rozvody a tudíž vracečka nezarůstá, před výměnou rozvodů to bylo horší, vracečka byla zarostlá a než tekla teplá voda tak uběhlo i 5 minut (v noci když pod námi nikdo netočil vodu).
Teď jsem si teprve všiml že dotaz není z nejnovějších

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]