Nejste přihlášen/a.
Naskytla se mi možnost pravděpodobného odkoupení částí mého vlastního pozemku. Jedná se o kus louky kterou by si zájemce chtěl asi oplotit a pravděpodobně tam postavit i nějakou menší chatku. Louka i když není a nikdy nebyla oplocená je na katastrálním úřadu vedená jako zahrada. Zajímalo by mne co a kde všechno okolo toho bude třeba zařídit a kdo to vše má povinnost zařizovat, kupující nebo prodávající. Neznám přesné hranice toho pozemku, protože nejsou nijak vyznačeny a ani jeho velikost v m2. To by asi bylo třeba někým nechat vyměřit a vyznačit hranice. Jednalo by se o oddělení toho prodávaného pozemku od ostatní části mého pozemku. Pokud se dohodneme na prodeji tak asi pak bude třeba pozemek nechat vyměřit a označit jeho hranice a pak i přepsat na katastrálním úřadu což bude asi za nějaký poplatek. Kdo by to všechno měl zařídit a zaplatit? Je to nějak upravené nějakým zákonem a nebo je to na vzájemné dohodě mezi kupujícím a prodávajícím? Také bude asi třeba zaplatit i nějakou daň a tu kdo má povinnost platit a v jaké výši? Je k tomu vyžadované uzavření smlouvy o prodeji pozemlu a pokud ano tak musí být nějak ověřená nebo potvrzená právníkem nebo notářem? Z mé strany bych ale bez ohledu na to jestli je smlouva vyžadována nebo ne ji rád uzavřel. Takové záležitosti jsem ještě nikdy nevyřizoval a vůbec se v tom neorientuji co všechno, kde a jak je třeba vyřídit. Také velmi nerad vyřizuji různé papírové záležitosti. Když se v tom někdo dobře nevyzná tak snadno může při tom udělat nějakou nerozvážnou hloupost ve svůj neprospěch.
Přiznání k dani z nemovitosti se podává do konce ledna následujícího roku po změně vlastnictví. V roce, kdy ke změně dochází, nelze. Je potřeba si poznačit do kalendáře .
Já jsem ten celý pozemek zdědil v roce 2009 na polovinu s bratrem, každý rovným dílem. Předloni bratr svoji polovinu po dohodě semnou nechal převést na mne a tak nyní jsem jediným vlastníkem toho pozemku a celé nemovitosti pouze já sám. Znamená to, že v tomto případě bych asi musel platit tu daň z nabytí nemovitosti?
1jana: Znamená to snad to, že to přiznání k dani z nemovitosti je možné podat pouze v lednu následujícího roku po změně vlastnictvi nemovitosti? Pokud ano tak je to docela dost blbě a nelogicky stanovené.
Nemovitost získaná dědictvím dani z příjmu nepodléhá, není nutno dodržet 5-letou lhůtu. Ale ta část od bratra už ano.
Nelogicky pro nás, ale pro úřady asi ano. Katastrální úřad vyhotoví za celý rok výpis pro finanční úřad a ten teprve v průběhu měsíce ledna přijímá daňová přiznání. Prodáte v lednu jednoho roku, v květnu zaplatíte daň z prodané nemovitosti, v lednu příštího roku podáte přiznání a teprve v květnu se projeví změna ve výši daně .
Za tu polovinu od bratra jsem žádnou daň neplatil. Bylo to provedené formou darování. Schválně jsem se byl ohledně toho nabytí poloviny podílu nemovitosti od bratra zeptan na FÚ jestli je to třeba nějak danit a bylo mi řečeno, že když se jedná o darování od blízkého příbuzného tak žádná daň se z toho neplatí.
Vy prodáváte, vy musíte zajistit u specializované firmy zaměření a také ho zaplatíte. Na Katastru jste málo platný bez ověřené smlouvy o prodeji, čili smlouva je jednou z podmínek. Za zápis do Katastru se platí obecně 1.000,- Kč. Pak obvykle kupující zaplatí daň z převodu nemovitosti, vy následně, pokud to zákon vyžaduje, zaplatíte daň z příjmu.
Příslušné zákony:
z.č. 89/2012Sb. - Občanský zákoník, 256/2013Sb. - Katastrální zákon, 586/1992Sb. - o daních z příjmu, 340/2013Sb. - o dani z nabytí nemovitých věcí
Zdravím, pokud budete oddělovat část pozemku, kromě vyměření potřebujete i souhlas stavebního úřadu - k tomu je třeba geometrický plán + žádost o oddělení. Pozemek musí být přístupný z veřejné komunikace. U nás poplatek 1000 Kč. Vyřizuje si majitel pozemku.
Nevím, jak u jiných pozemků, ale podmínka přístupnosti z veřejné komunikace platí u stavebních parcel. Stejně si s tím ale spousta úřadů hlavu neláme a jsou pak z toho velké problémy v lepším případě při projektování, v tom horším pak při kolaudaci již hotové stavby.
S tím oddělením máte 100%ní pravdu, já jsem počítal s konkrétní pozemkovou parcelou, u které jen nejsou v terénu jasné hranice
Tahle otázka by mě taky zajímala. Tak jaký je postup? 1. geometr. plán, 2. stav. úřad? nebo nedřív st. úřad a pak geometr.
plán? K čemu plán, když to úřad nepovolí. Máte s tím někdo zkušenosti? Kolik všechno stojí včetně té geometrie?
Pokud se ptáte na oddělení pozemku, určitě nejlépe napřed kontaktovat Stavební úřad a zjistit si, co vlastně po vás budou ve věci toho konkrétního pozemku požadovat. Ony totiž ani ty stavební úřady nejsou v postupech a názorech úplně jednotné.
Bavíme se o dani z příjmu při prodeji pozemku, který jste dostal darem od bratra. Vaše polovina nepodléhá dani z příjmu, darovaná ano. V případě, že nebudete vlastnit 5 let.
Celou nemovitost jsem spolu s bratrem zdědil v roce 2009 což je už více jak 5 let. Před loni jsem ale získal darem jeho polovinu nemovitosti a vlastním ji proto méně než 5 let. Jak by se teda v tomto mým případě ta daň z příjmu počítala pokud vůbec bych nějakou měl platit? Bylo by to pouze 50% daně a nebo by se považovalo zbytek nemovitosti která je větší a kterou nemám v úmyslu prodávat jako tu darovanou a tím by prodávaný pozemek mohl být považovaný jako déle než 5 let v mým vlastnictví?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.