Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jaka priprava kafe ma dobrou vyteznost

Od: coffeqween odpovědí: 8 změna:

Napada me obcas takova vec, jak udelat kafe, aby to melo co nejvetsi povzbudivy ucinek a kofeinovou vyteznost.

Pokud varim standartni rozemlete kafe (Turka), staci jen zalut horkou vodou, nebo se zvysi vyteznost tim, ze se kafe necha chvilku varit (par minut)? Ma smysl kafe jeste zalit vodou podruhe po vypiti, nebo uz to zadny ucinek nema?

V pripade pouziti Mokk-apress ma smysl dat varit vodu a probublat prez kafe podruhe, nebo to uz efekt nema?

Take me napadlo zkusit nechat nerozemleta kavova zrnka nejaky cas v horke vode, popripade chvilku nechat varit. Otazkou ale je, jestli se z nerozemletych kavovych zrnek neco uvolnuje a jak dlouho to trva.

U rozpustneho-instantniho kafe je to jednoduche, staci zalit horkou vodou. Otazkou ale je, jak j silne stejne mnozstvi rozpustneho kafe vuci klasickemu "Turkovi" (jestli jedna lzicka rozpustneho je stejna, jako jedna lzicka "Turka").

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

72mona3*
hodnocení

1x

Příliš mnoho otázek. :)

Někdo mi říkal, že nejsilnější káva je z džezvy. Když mrknete na přípravu, používá se velmi jemně namletá káva. Tudíž ze zrn vcelku toho asi moc nevylouhujete.

Druhák je svinstvo, co bylo dobré, to už odešlo po prvním zalití.

Jinak platí, čím déle louhujete, tím více kofeinu dostanete. Ale i toho co nechcete - viz druhák.

Porovnávat rozpustnou s Turkem asi nelze. M.

liska*

Taky bude záležet na poměru Arabiky a Robusty v mleté kávě! Já mám husté sítko, tak kafe zaleju jako turka a po chvíli stání ho sleju do oblíbeného šálku, aby nebylo moc silné a agresivní na žaludek.Používám ale pouze stoprocentní Arabicu, protože mám ráda jemnou chuť kávy a nestojím o ostrou sílu Robusty.

hodnocení

0x

Také si myslím, že v džezvě. Ale zase na druhou stranu, dlouhým louhováním se škodlivé látky dostanou do tekutiny a ošklivě poznamenají žaludek a pak ledviny. Nevím jak se jmenují, ale jsou tam a jsou opravdu hodně škodlivé! *cert* Než nějaký, vlastně jakýkoliv dopink, který se sčítá a pak dělá v těle problémy a v mozku buduje závislost, je potřeba dodržet postupy, které jsou ověřeny. Dostatek spánku, dostatek pohybu pro prokrvení mozku a těla, dostatek tekutin. Když se cokoliv přežene, vždycky to má šeredný dopad, ze kterého se organizmus dostává velice obtížně a dlouho!

coffeqween
hodnocení

0x

Diky za info.

Prvni dve odpovedi, ktere moderator smazal, jsem ani nevidela. Asi doslo k nepochopeni otazky, nebo nejaky spammer.

Otazek bylo vic kvuli ruznym navrhum, ktere me napadly. Jinak pouzivam na udelani kafe tzv. Mocca, tak se varici voda prezene prez kafe rychle a kafe je extreme silne (coz bude dano i pomerem vody a kafe). Pri pokusu o druhak ale bylo velmi slabe, pruhledne, takze behem chvile, co se protlaci varici voda, se vylouhuje prakticky vse. Kava je tak silna, je ze musi naredit vodou. Pro vetsi silu se da i mleta kava do zasobniku namackout. Nevyhoda je ale, ze vetsina Mokka press je z hliniku (a ten muze zpusobovat Alzhaimra, pokud se dene vari v hlinikovych nadobach a v kosmetice je ho taky dost).

Arabica je lepsi nez Robusta, Robusta ba ostrou chut.

Varit kafe ve varici vode dele pry je spatne - kyselost, taky uz vyzkouseno. V pripade celych kavovych zrnek i po delsim vareni kava pomerne slaba.

Otazka skodlivosti kafe je druha vec, na to moc nejspis studie nebudou. Docela dost kafe piju, to jo. Ale nesladim, mo net cukr taky neni nic dobryho.

Rozpustne (instantni) kafe bude na stejny pocet lzicek spis silnejsi, ale otazkou je jak moc. Kazdopadne 3-4 male lzicky staci i do pullitru.

rv*

Než se snažit vydolovat poslední kofein z kávy, to si raději udělám dvě chutné. A pokud bych byl na kofeinu tak závislý, že počet šálků přesáhne rozumný počet, tak udělám něco se závislostí. Jinak si můžete koupit čistý kofein a kávu či jiný nápoj si pak "přisladit"a vyrobit si svůj povzbuzující nápoj.

fichema.cz/...

hodnocení

0x

Pro mne je nejlepší káva z arabiky a uvařená v kávovaru, kde přejde horká voda přes sítko s kávou.Není pravda, že jsou kávovary pouze hliníkové, mám nerez a nedávno jsem jej viděla na Rozbaleno.cz od Fagoru ve velmi dobré cenové relaci.

hodnocení

0x

Já vám řeknu, jak dělám kávu já - normálního turka. ovšem jedině z Arabicy, dobrá vzhledem k poměru kvalita - cena je z Lidlu nebo z Kauflandu, obě stojí kolem 50 korun za čtvrt kila, ta z Lidlu je o fous lepší. Jinak do již uvařeného kafe si dám malinkou špetičku kardamomu, výborně to dochutí.

hodnocení

0x

Vzpomněla jsem si, jak kdysi dávno, jsme měli postavený karavan vedle Maďarů, se kterými jsme si vůbec, ale vůbec nerozuměli, ale skamarádili jsme se. Pan Maďar měl srandu z našeho turka. Uvařil svoje kafe. Pár kapek v krásném šálečku. Musím vám říci, že když jsem ho, poměrně rychle, vypila, celá jsem se orosila, rozbušilo se mi srdce, točila se mi hlava a zčervenala jsem tak, že kdybych měla zelenou rádiovku, mohla bych být za rajče. Všichni jsme z toho měli srandu. Tenkrát. Dnes by mě vyděsilo to, jak se mi rozbušilo srdce, zvýšil tlak a ještě několik věcí, ze kterých může být mrtvice a poškozené cévy!*jasne* Od té doby "výtěžnost" kávy neřeším. Piju ji, protože mi chutná. Uvařím si ji tak, aby byla dobrá. Ne proto, abych do sebe narvala co nejvíce kofejnu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]