Nejste přihlášen/a.
Přeji klidný den, můžete mi prosím poradit se situací, kdy mi přišlo vyučtování teplaza loňský rok, ale jeho výše neodpovídá délce bydlení v bytě ani stavu užívání bytu. Bydlel jsem v driužstevním bytě jen jeden měsíc a to prosinec 2016 a za tu dobu jednoho měsíce mi přišlo vyučtování nedoplatek 1000 kč, jenže já v tom bytě nebydlel,nebyla tam zprovozněna elektřina, jezdil jsem tam jen dvakrád do týdne na pár hodin přestavovat upravovat byt a taky nadvakrát se stěhovat, prostě jsem tam ještě tam nebydlel. Za dobu 1 měsíce mam podle vyučtování nedoplatek 1000 kč a to jsem řádně platil nájemné 4700 kč. Odvolal jsem se a družstvo mi odvolání nechce uznat, zde jsem podstatnou část zkopíroval: V příloze Vám zasílám Vámi podepsaný odečtový list tepla.
Spotřeba poměrových dílků je prokazatelná, stvrzená Vaším podpisem.
V souladu s vyhláškou 269/2015 bylo zpracováno vyúčtování tepla
Nicméně platí, že základní složku u tepla
a tepla pro TUV musíte zaplatit vždy, rozpočítává se dle m2 bytu
a nezáleží na tom, zda je byt obývaný. Spotřební složka tepla byla
upravena, tak, jak máte uvedeno na indiv. listě, byt byl nedotápěný,
což zase ukládá vyhláška, i když byl prázdný, měřiče nějakou hodnotu vykazovaly,
stačí např. otevření okna a termost. ventily začnou teplo propouštět,
jsou stanoveny na min. teplotu, stačí i pokles teploty v bytě, který je prázdný.
Průměrná cena za zúčtovací období se nesmí dostat pod 80 % průměrné ceny
za 1 m2 plochy.
Podotýkám, že do bytu jsem se "nastěhova" až 1 prosince 2016, předtím tam bydlela do března 2016 jiná uživatelka bytu. Děkuji Vám předem za vaši radu, jakk postupovat vůči nespravedlivému vyučtování.
Podstatné není, kdy jste se nastěhoval, ale kdy jste byt od družstva papírově převzal. Když máte odečtový list, jaká jsou tam data odečtů?
Byl jsem převzal 1.12.2016 vyučtování tepla bylo za rok 2016. Z těch dat odečtů asi vypočátali tu částku, nicméně kde lze získat nějaká data kolik se platí za jedno číslo v odečtu měřáše na tuv, a kolik to číslo je vlastně znemná? Prostě není možné abych měl tak velkou spotřebu. Mam podezření, že platím za předchozí nájemnici, která v bytě byslel do března loňského roku. Pochybuju že firma odečítající měřiiče tuv (těles ústtř topení), šla odečítat v dubnu 2016 znovu do bytu, který opistila nájemnice, myslím, že to spíš bylo tak, že poslendí odečet se konal za rok 2015.
A co je na tom nespravedlivého?
Nájem je nájem a teplo je teplo. Kolik jste platil zálohu na teplo? Mimochodem - v létě je spotřeba tepla nulová, v zimě o to větší ..
Děkuji za "radu". Co je na tom nespravedlivého? Že jsem řádně platil nájem, byt jsem neužíval, a za měsíc "bydlení" jsem vyfasoval 1000 kč nedoplatek. Když tedy budu bydlet celý rok a navíc budu byt obývat, pak budu mít kdyby to bylo podle toho co jsem prý spotřeboval za teplo, cca 20 000 nedoplatek, což je nesmysl mít takové nedoplatky.
Už jsem se s tím také setkal. Družstvo si ulehčuje práci a roční vyúčtování pošle osobě, která je k 31.12. "majitelem" bytu. Hodil bych jim to na hlavu, udělal tam průvan a ať mi laskavě spočítají nedoplatek za dobu, kdy byl byt "můj". Zbytek ať si vymáhají po předchozím "majiteli".
Doporučuji vám prostudovat si z.č. 67/2013Sb., § 8 a požadovat po družstvu podrobné rozúčtování i podle jednotlivých "majitelů". Podle zákona musíte reklamovat vyúčtování do 30 dnů písemně, pak podat opět písemně žádost o doložení nákladů a doložení rozúčtování na jednotlivé "majitele, družstvo je povinno vám ve lhůtě 5 (!) měsíců po skončení zúčtovacího období vyhovět - viz zákon.
Kolik jste za ten jeden měsíc zaplatil za teplo na zálohách. Vypadá to že vám naůčtovaly za měsíc 80% průměrné spotřeby v domě podle měřáků což je zcela v souladu s novým zákonem a ktomu spotřební složku podle rozlohy bytu. I kdybyste tam radiátor vůbec nezapnul tak těch 80% z průměru domu zaplatíte. Tím že jste neměl naakumulované přeplatky z letních měsíců jako ostatní obyvatelé tak vám jedna záloha nebyla schopna toto pokrýt a proto vznikl nedoplatek. Platíte vlastně 1/12 (spotřební složky + 80% průměru měřáků).
Je to logické. Za 1 měsíc se zaplatila 1/12 ročních záloh na teplo tj. 8% - , spotřeba tepla za prosinec je ale mezi 17 - 18 % .Kdo si myslíte že zaplatí ten rozdíl?
přesně tak jsem to myslel jen jsem neměl čas to počítat Prostě ten kdo se přistěhuje až na začátku topné sezóny nemá nastřádané zálohy z léta a na konci roku tak má logicky nedoplatek. Řešením by bylo si po nastěhování na období do konce roku nastavit vyšší zálohu.
Jinak to že píšete že měřiče nějakou hodnotu vykazovali není podstané, protože pokud nevykázali těch 80% průměru tak vám je stejně dopočítaly. Zajděte si za vaším předsedou měl by mít papír s korekcemi náměrů a tam vyčtete kolik vám bylo připočteno.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.