Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Řezání závitu

Od: pekres odpovědí: 8 změna:

Potřeboval bych se ujistit, jestli samořezným metrickým šroubem M5, udělam závit asi do 5mm silné ocele. Koupil jsem ledničku Romo a při změně otevíraní dveří jsem zjistil, že tam kde se upevňuje prostřední závěs, je jen vyvrtaná díra bez závitu. Nahoře i dole na další dva závěsy, závity jsou. V servisu mi řekli, že se nemám bát, že si ty šrouby udělají závity samy. Kdyby to byl plech, tak tomu věřím ale 5mm silná ocel? Má někdo zkušenosti s řezaním závitu bez závitníku, jen s pomoci šroubů?

Řezání závitu

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

No, 5 mm je dost. Mám zkušenosti jen s běžnou pásovinou 3 mm, do které to jde sice blbě, ale jde to. Ale výrobce s tím zřejmě počítá, takže by to problém být neměl. Možná by bylo vhodné sehnat pevnější závitořezné šrouby (netuším, jestli existují). Šrouboval bych rozhodně ručně a pomalu, vrtačku bych určitě nepoužíval (od těch pár šroubů Vám ruka neupadne ;)). Postupoval bych stejně, jako při řezání závitníkem - 1/2 otáčky vpravo, kousek vrátit, 1/2 otáčky vpravo...

Pozor! pokud to nepůjde přiměřenou silou, neriskovat! Šrouby přece jen nevydrží to, co závitník a když ho v díře ukroutíte, nikdy ho už nedostanete ven.

doplněno 07.05.17 10:22:

Mám na mysli tyhle šrouby.

doplněno 07.05.17 16:13:

jdukolem - Tazatel chce řezat metrický závit. Šrouby TEX ho nemají. Navíc jsou určeny do plechu, pochybuju, že by si dokázaly proříznout závit v 5 mm silné oceli.

Řezání závitu #2
pekres
hodnocení

Díky za odpověď. Takovou jsem očekával, že někdo bude mluvit z praxe. Už jsem nějaké ty ledničky měl a přehazoval jsem dveře na druhou stranu. Tohle se mi stalo poprvé, že není udělaný závit u prostředního závěsu. Týden jsem to řešil se servisem, že to ve výrobě neudělali, zapomněli atd. Napřed tam nebyl servisman, měl dovolenou, pak svátek, víkend a když se vrátil, tak mi řekl, že si to mám udělat sám, že to jde a že to je normálka, že ty ledničky Romo to nemají atd. To bylo v pátek a já ještě neměl možnost se podívat do několika obchodů jestli je to fakt, že Romovky ten závit nemají. Když tam opravdu nebudou, budu si ho muset udělat sám. Závitníkem to je v pohodě, to bych zvládnul bez problému ale se šrouby do pásku 5mm nemám zkušenosti. Když tam v těch obchodech Romovky závit budou mít, budu chtít aby mi to přijeli opravit. Napřed se musím ale přesvědčit. Tak proto až v úterý můžu něco dělat. Např. zajít do toho obchodu se zeptat na ty samořezné šrouby do 5mm železných pásků.

majsterjoe*
hodnocení

1x

Není ocel jako ocel. Tady to půjde jako do másla.

hodnocení

0x

Zdravím,já to dělám,tak že nejprvé předvrtám díru do ocely vrtákem M4.Potom namažu šroub a vrtačkou ho zašroubují do vyvrtané díry.Mělo by to jít aji bez před vrtání,od to ho je to zamořezní šroub. ;)

pekres
hodnocení

Ahoj. Nezlob se, ale asi jsem to špatně napsal nebo jsi to nepochopil. Za tím bílým plechem z ledničky je další ocelový pásek do kterého se má přišroubovat závěs dveří. Společný pro horní i spodní dveře na ledničce. A v tom pásku otvor je ale není tam závit. Závitník použit nemůžu, protože není za páskem místo a se samořezným šroubem nemám zkušenosti. Myslím tím, jestli udělá závit do 5mm tlustého pásku. :)

Mara21 - Co je to "vrták M4"? *sok*

vanad1*
hodnocení

0x

V železářství musí sdělit, da čeho potřebujete samořerný šrout a podle síly materiálu vám prodají příslušný typ. Do plechu je jiný, do pásoviny také. Proč se nezeptáte rovnou v prodejně a komplikovaně to zjišťujete zde?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]