Nejste přihlášen/a.
Potřeboval bych se ujistit, jestli samořezným metrickým šroubem M5, udělam závit asi do 5mm silné ocele. Koupil jsem ledničku Romo a při změně otevíraní dveří jsem zjistil, že tam kde se upevňuje prostřední závěs, je jen vyvrtaná díra bez závitu. Nahoře i dole na další dva závěsy, závity jsou. V servisu mi řekli, že se nemám bát, že si ty šrouby udělají závity samy. Kdyby to byl plech, tak tomu věřím ale 5mm silná ocel? Má někdo zkušenosti s řezaním závitu bez závitníku, jen s pomoci šroubů?
No, 5 mm je dost. Mám zkušenosti jen s běžnou pásovinou 3 mm, do které to jde sice blbě, ale jde to. Ale výrobce s tím zřejmě počítá, takže by to problém být neměl. Možná by bylo vhodné sehnat pevnější závitořezné šrouby (netuším, jestli existují). Šrouboval bych rozhodně ručně a pomalu, vrtačku bych určitě nepoužíval (od těch pár šroubů Vám ruka neupadne ). Postupoval bych stejně, jako při řezání závitníkem - 1/2 otáčky vpravo, kousek vrátit, 1/2 otáčky vpravo...
Pozor! pokud to nepůjde přiměřenou silou, neriskovat! Šrouby přece jen nevydrží to, co závitník a když ho v díře ukroutíte, nikdy ho už nedostanete ven.
Mám na mysli tyhle šrouby.
jdukolem - Tazatel chce řezat metrický závit. Šrouby TEX ho nemají. Navíc jsou určeny do plechu, pochybuju, že by si dokázaly proříznout závit v 5 mm silné oceli.
Díky za odpověď. Takovou jsem očekával, že někdo bude mluvit z praxe. Už jsem nějaké ty ledničky měl a přehazoval jsem dveře na druhou stranu. Tohle se mi stalo poprvé, že není udělaný závit u prostředního závěsu. Týden jsem to řešil se servisem, že to ve výrobě neudělali, zapomněli atd. Napřed tam nebyl servisman, měl dovolenou, pak svátek, víkend a když se vrátil, tak mi řekl, že si to mám udělat sám, že to jde a že to je normálka, že ty ledničky Romo to nemají atd. To bylo v pátek a já ještě neměl možnost se podívat do několika obchodů jestli je to fakt, že Romovky ten závit nemají. Když tam opravdu nebudou, budu si ho muset udělat sám. Závitníkem to je v pohodě, to bych zvládnul bez problému ale se šrouby do pásku 5mm nemám zkušenosti. Když tam v těch obchodech Romovky závit budou mít, budu chtít aby mi to přijeli opravit. Napřed se musím ale přesvědčit. Tak proto až v úterý můžu něco dělat. Např. zajít do toho obchodu se zeptat na ty samořezné šrouby do 5mm železných pásků.
Zdravím,já to dělám,tak že nejprvé předvrtám díru do ocely vrtákem M4.Potom namažu šroub a vrtačkou ho zašroubují do vyvrtané díry.Mělo by to jít aji bez před vrtání,od to ho je to zamořezní šroub.
Ahoj. Nezlob se, ale asi jsem to špatně napsal nebo jsi to nepochopil. Za tím bílým plechem z ledničky je další ocelový pásek do kterého se má přišroubovat závěs dveří. Společný pro horní i spodní dveře na ledničce. A v tom pásku otvor je ale není tam závit. Závitník použit nemůžu, protože není za páskem místo a se samořezným šroubem nemám zkušenosti. Myslím tím, jestli udělá závit do 5mm tlustého pásku.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.