Nejste přihlášen/a.
Jednoduchý dotaz pro znalé. Na které straně pendlovek se natahuje chod a na které bití? Nevím jak to zjistit. Dík
Pokud máte pendlovky se závažím, mělo by se při odbíjení závaží pro bití viditelně pohybovat (samozřejmě dolů). Já mám pendlovky pérové (bez závaží) a bití je vlevo, chod vpravo. Pokud vím je to tak u většiny pendlovek. U pérových pendlovek to poznáte třeba tak, že je necháte zcela dojít a pak natáhnete jen jedno péro. Když půjdou, je to péro pro chod. Když nepůjdou, natáhl jste bití.
Nadzvedněte jedno závaží. Pokud se během chvilky zastaví hodiny, jste doma. Pokud ne, jde o bití.
Podobné pendlovky ( viz odkaz v příspěvku od promon ) jsem měl. Při nadzvedávání závaží jen velmi opatrně nadlehčit - při zvednutí povolil silonový vlasec, na kterém závaží viselo a vypadl z drážky v kladce. To pak způsobilo další drobné problémy ( nepamatuji se už přesně, ale tuším že problém byl nejen na kladičce u závaží, ale i nahoře "ve strojku - za ciferníkem" ).
Dobrý den, už pendlovky nemám, tak si přesně nevzpomenu. Ovšem, já jsem vždy natahoval "obě dírky" nadoraz (s citem), protože jinak se může "rozhodit" čas a bití hodin - potom se to poměrně špatně seřizuje. Zdravím!
P.S. Málo natažené bití poznáte tak, že se interval tónů prodlužuje. Natažené tluče rychleji a naopak.
Mám i dojem, že při delším odbíjení a vloženém klíčku do správné dírky, se tento mírně otáčí směrem zpět - buď to bude viditelné nebo se to pozná na dotek prstem (tlak klíčku zpět).
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.