Šroub má jednu nepěknou vlastnost, že drží. A drží hodně. Jakmile se trám začne kroutit a on se začne, tak hřebík se trochu vytáhne a stále drží. Šroub se nevytáhne, drží a drží až najednou praskne a pak už nedrží vůbec.
mp*
Tak toto mě taky jednou vysvětloval můj kamarád tesař, nechápal jsem to tak docela (jako kuchař), Teď mě to díky Jenykovi docvaklo. Je to vlastně logické.
Jinak záleží na vás kolik do toho chcete vrazit-hřeby budou levnější a stačí jen kladivo.Vruty jsou dražší a musíte někdy i předvrtat takže bude třeba vrtačka a aku ,která není nutná,vrták a šr.nástavec s bitem na daný vrut.
Hřebíky jsou lepší jak cenově tak funkčně. Jsou z "bláta", takže při cvičení konstrukce nepraskají ale natáhnou se.
Vruty jdou použít taky, ale musí být tak masivní, aby při přetížení (např. mokro = nabobtnání dřeva) nepraskly, ale "protáhly se skrz dřevo". Takové už dost lezou do peněz :D
Určitě jsou praktičtější hřebíky.Jednak dnes jsou k mání hřebíky s vroubkovaným dříkem,konvexní,které drží neskutečně a spoj je nerozebiratelný.Ale stejně doporučuji předvrtat spojovaný díl - krokvi - menším vrtákem a špičku hřebíku namáznout do tekutého lepidla.Zabrání se štípnutí a drží to na desetiletí. czechpan.cz/...
Trochu mě uniká smysl lepidla na špičce hřebíků. Navrtání rozhodně není na škodu, naopak. Tesaři ale nevrtají, stačí rozklepnout špičku, aby nebyla ostrá.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.