Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jaký kabel

Od: hara odpovědí: 22 změna:

Dobrý den,koupil jsem venkovní světlo s pohybovým čidlem u kterého je kablík 3x0.5 asi 20cm.Světlo je ledkové 10W.Potřebuji koupit prodlužovací venkovní kabel a nevím jaký průřez,jestli 3x1.5 nebo 3x1 nebo jaký?Kabely spojím tzv.čokoládou a přes spoj asi smršťovačku.Kabel zhruba 10m na druhém konci zástrčka.Díky za radu.

22 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

krtek6*
03.05.17 09:02
hodnocení

2x

3x1,5

hara
hodnocení

Mohu se zeptat proč 3x1.5.Je to dané nějakou normou?Díky.

hodnocení

2x

Jen pár upozornění...pochopil jsem, že máte venkovní světlo s PIR čidlem, 10W, má krátký kabel a chcete ho provozovat venku...Pokud bude kabel na slunci, použijte kabel s izolací, odolnou UV záření, jinak za poměrně krátký čas popraská a budete měnit (voda, koroze vodičů, případný svod nebo zkrat). Kabel bych doporučil v celku, světelná armatura mívá svorkovnici (dejte typ), průřez stačí 3x1, pokud nebude jen viset, ale bude upevněn alespoň co metr, menší průřez by nemusel vydržet mechanicky, působením větru, sněhu...(pro 10W na 10m stačí po el stránce i ta 3x0,5mm2)

hara
hodnocení

Elektrikář my dal kabel YSLY-JZ 3x0,75.Světlo svorkovnici nemá,nejde rozdělat.Spoj provést čokoládou nebo wagovky?Wagovky na tento průřez jsou prý jen do 110V je to pravda?

YSLY-JZ je kabel s laněnými vodiči, na něj musí být wagovky s páčkou (ty jsou univerzální od průřezu 0,2 do 4mm2 a do 450V). V případě zapojení přes čokoládu je nutné opatřit konce vodičů lisovacími dutinkami.

Nevím, kde to chcete napojovat, ale doporučuju provést napojení v krabičce s krytím alespoň IP44 či vyšším.

hara
hodnocení

Můžou se konce zaletovat?Jak vypadá ta krabička?U světla je krátký kabel a tak ho chci prodloužit na konci bude zástrčka.U vchodu do baráku není zásuvka ani žádný přívod.

Pokud na přechodovou krabici nebude pršet, lze použít třeba tuto...zaletovat a izolovat vodiče jde taky, ale není to ono, alespoň v silnoproudu jsou používány většinou svorky...dejte pro zajímavost odkaz na světelnou armaturu...většinou tam svorkovniceje, i když tam trčí nějaký kablík (i s tím se občas setkám)..

doplněno 05.05.17 11:51:

Případně tady, krytí IP 66, se svorkovnicá, sice trochu větší...ale taky použitelná

doplněno 05.05.17 11:57:

Dají se použít nouzově k nalisování dutinek ploché kleště, apod., ale není to úplně ono, ale lze to...

hara
hodnocení

Dají se dutinky nalisovat obyč.kleštěma.

Ještě doplnění; kabely je třeba v krabici upevnit, zajistit proti vytržení; nesmí držet jen za vodiče ve svorkách... tady máte víc informací, použitím vývodek to vyřešíte...

doplněno 05.05.17 12:15:

Tak podle foto běžný LED reflektor, nedávno jsem ho montoval; sklo lze opatrně oddělit, u mne bylo pod sklem gumové těsnění, sice to bylo jako přilepeno, ale není problém; nový kabel protáhnete vývodkou, připojíte na svorky uvnitř a máte vyřešeno. Žádné spoje venku, žádná krabice...

doplněno 05.05.17 12:20:

Akorát po týdnu provozu "odešel"zdroj, je našroubován uvnitř vedle LED, nahrazen novým, od jiného výrobce (výst. napětí kolem 35V, 0,5A? - přesně zpaměti nevím), ale tak nějak...

hara
hodnocení

tak to znovu odšroubuju a zkusím sklo oddělit,jinak díky všem

hara
hodnocení

když jste to světlo montoval,jaký je to pir čidlo,světlo cca200Kč

No prozatím (po výměně zdroje) funguje spolehlivě od července 2016, PIR spíná normálně, osvětluje stání...nevidím v tom problém...pokud nebude na dešti, ale pod střechou...

hara
hodnocení

přidávám obrázek světla,vrchní kryt jde odšroubovat,ale sko je přilepené na silikon

Jaký kabel
Jaký kabel #2

Kdyby bylo foto v dotazu, dávno svítíte...takže málo informací = dlouhé povídání...

hara
hodnocení

Díky za pokec,končím,musím mejt nádobí a vyluxovat

krtek6*
hodnocení

0x

protože se jedná o světlo, které má jen 10W..na co byste tam chtěl rvát větší průřez? 3x2,5 je pro zásuvky.. Klidně stačí i ten 3x1...

hara
hodnocení

Chtěl jsem vědět,jestli pro venkovní použití je nějaká norma kabel minymálně 3x1.5,jestli stačí 3x1 dám 3x1.3x2.5 jsem tam určitě rvát nechtěl !

krtek6*

norma řeší akorát izolaci proti vodě..aby Vám do toho nezateklo...

hara
hodnocení

Ještě k tomu průřezu,chtěl jsem vědět jestli ten 3x1.5 není moc,jestli není potřeba pokračovat stejným průřezem jaký má světlo 3x0.5

hodnocení

0x

Cim to ma byt napajene?
- podle vyrobce
- podle Tebe

hara
hodnocení

Kdyby to výrobce uváděl,tak se neptám.

Takze:
- nevime na kolik je to voltu
- hledame kabel kde bude zastrcka
- pak to nejspis dame do zasuvky na 230V:-/

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]