Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Tlaková nádoba pořád ukazuje tlak 1Mpa

Od: siola* odpovědí: 23 změna:

Dobrý den,

i když vypustím všechnu vodu z tlakové nádrže (čerpadlo je ve vrtu ,tlakovka v technický) a otevřu i vypouštěcí ventyl

a dole u studny vypustim vodu z hadice tak tlakovka pořád ukazuje 1bar.

Jinak funguje jak ma ,ale pořád mi nejde do hlavy proč to nejde upustit na 0 ,tak to foukam na 1,8 bar i při vypuštěný

tlakovce která mi ukazuje 1bar. Nevím zdla-li je to dobře či nikoli.

Jinak to spina na 2bar a vypíná na 4bar.

Předm děkuji za odpovď.

23 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

To neukazuje "tlakovka", to ukazuje vadný tlakoměr. Sice nad 1 bar měří dobře, ale kolem 1 baru zadrhne a nespadne na nulu.

siola*
hodnocení

Tak kdybi to bylo takhle tak je po problemu. Ještě se zeptam když se tlakuje z 0 na 1,8bar zveda se zaroveň i tlak na tombudíku taky? Nebo to po natlakování má zůstat na 0 bar než napustim vodu?

Tlakoměr ukazuje tlak v nádobě bez ohledu na to, co do ní natlakuješ. Tedy pokud napřed tlakuješ vzduchem a pak připouštíš vodu, bude ti ukazovat i při to tlakování vzduchem, tedy do 1,8 baru.

Snad jsem tvůj dotaz dobře pochopil.

Jen potvrdím že to bude barometrem oni většinou na ty vodárny montujou nějaké šmejdy, mě zas ukazuje pořád 2 bary.Jestli je v pořádku tlk. spínač tak to neřeším. Co máte za nádobu ,s vakem? Jestli jo tak tam musí zůstat při foukání nula-vak to do budíku nepustí

doplněno 01.05.17 20:28:

tak já taky doplním:ono záleží kde máte manometr ale bývá tam kde je médium (voda) -u čerpadla a jestli vypustím vodu ze systému,né v patře ale u čerpadla a budu mít vzduch v tlakové nádobě nafoukaný třeba na 10barů tak mě musí manometr ukazovat nulu.Ten vak tam prostě nesmí nic pustit

doplněno 01.05.17 22:00:

Tak už su doma *hej*no kdyby jste dal foto ,nebo já pořádně četl*ee*.Vy máte zapojený tlak spínač a barometr na vzduchu (obr1) takže tlak ukazuje i bez vody jak popisuje satam.Já jsem myslel že máte zapojeno va vodě (obr2) tam platí to co jsem psal

Tlaková nádoba pořád ukazuje tlak 1Mpa
Tlaková nádoba pořád ukazuje tlak 1Mpa #2
siola*
hodnocení

Tak děluji za odpovědi už jsem klidný.

Proste bude pro mě stačit ,že vodu vypustím zkontroluji tlak popřípadě dofouknu a směrodatný pro mě bude tlak co naměřím na tlakoměru z auta nebo u komprsoru, tedy 1.8.

Ještě jednou děkuji ,ted budu lépe spaát.

Bohužel u tlakových nádob s membránou se dává tlakoměr "na vzduch" právě kvůli možnosti natlakování vzduchu nad membránou na předepsaný tlak.

siola*
hodnocení

Mam to přesně jako na obr 1 spínač a barometr na vzduchu.

uznevim
hodnocení

0x

Vodárnu nemám, nicméně předpokládám: voda je minimálně stlačitelná a proto bude pravděpodobně ve vaší nádobě i vzduch ke kompenzaci tlaku.. Pokud by tam nebyl, čerpadlo by neustále zapínalo a vypínalo. Potom záleží zda jsou voda a vzduch v nádobě něčím oddělené, např. nějakou pružnou přepážkou. Dál by bylo dobré vědět, zda manometr měří tlak vody v nádobě a nebo toho vzduchu, tzn. voda tam nemusí být, přesto měříte tlak vzduchu a ten tam může být. JinaK 1 MPa = 10 bar.

Tlakoměr měří tlak v nádobě, dokonce je mu jedno, jestli tam je pružná přepážka. Tlakoměru je v podstatě jedno, jaké médium je v nádobě a jestli se tam hýbe nějaký kousek gumy.

Pro siola: Doporučoval bych stejně ověřit ten tlakoměr, protože vycházím jen z tvých údajů a tedy zda tlakoměr ukazuje nad 1 bar správné hodnoty, jen odhaduji.

siola*
hodnocení

Nádobu mám tuhle s vakem aquatrading.cz/... a budík nevím co tam dal.

siola*
hodnocení

Vnádobě je měch a na budíku je stubnice v barech co to měři to vám nepovím přesně.

Je to jedno, viz můj předchozí příspěvek.

siola*
hodnocení

Mám tuhle nádobu s vakem aquatrading.cz/...

Teď mě trošku nakopla odpověď magora, takže trochu opravím svá tvrzení a hned na začátku řeknu, že trochu popřu některá svá předchozí tvrzení a opravím se. Ten tlakoměr bude nejspíš v pořádku. Ta pružná přepážka totiž nemá neomezenou pružnost a při úplném vypuštění vody udrží jakýsi minimální tlak, patrně ten 1 bar. Aby tlakoměr ukazoval 0 barů, musel bys vypustit vzduch nad přepážkou, tedyasi vyšroubovat tlakoměr. To ale nedělej. Jinak má ostatní tvrzení platí jen nad tlak 1 bar ve vzduchové části nádoby, včetně toho, že pak ukazuje tlakoměr tlak v nádobě bez ohledu na přepážku.

Možná, kdybys hned uvedl, že je to nádoba s membránou, mohli jsme si ušetřit čas, ale to jsi nemohl vědět ani ty ani já. Takže se omlouvám za některé částečné mystifikace a uzavírám své výplody s tím, že tlakoměr je nejspíš v úplném pořádku.

To je blbost. Nechce se mi to hledat ale dle me bude princip jak expanzka. Mech bude mít nějaký předepsaný tlak pri vypustene vodě, který se měří skrz ventilek.

Ano, a co je tedy blbost?

siola*
hodnocení

No tomu rozumim ,ale me zaráži ,že pokud vypustim vodu a nádoba je prázdná ,proč mi nádoba bez vody ukazuje 1bar?

siola*
hodnocení

Takže když to tlakuji při tlaku 1bar bez vody na těch 1,8 bar je to vpořádku nebo ne?

Poprve asi tak před 2 roky jsem vodu vypustil na 0bar

podruhe tam bylo 0.4bar

a ted tech 1bar.

Ted de o to jestli je to normální že?

Přesnou odpověď bys měl najít v návodu k obsluze té nádoby. Tam by měl být předepsaný tlak nad membránou prosprávnou činnost systému. Ten tlak by měl ukázat tlakoměr, pokud nesedí, je třeba ho upravit - prostor nad membránou dofoukat nebo upustit.

Prosím tě, kde je umístěný ten tlakoměr na nádobě a kde jsou přívod a výstup vody. Tlakoměr by měl být nahoře a přívod a výstup dole. A nahoře by měl být taky ventil na úpravu tlaku vzduchu.

siola*
hodnocení

JO tlakoměr nahoře a přívod ja dole i odvod (tedy je tam jedna trubka).

Což na nádobě to je foukat na 2bary při vypuštěný voda. Ale ten budík ukazuje pri prázdný nádobě 1bar.

Teď mě napadá před foukáním je tam 1bar na autotlakoměru přes 1bar taky a když to foukám na 1,8bar stoupá zároveň itlak na budíku u nádrže na 2ba. To vypadá že to je asi trhlej měch?

,ale fungujeto zdáse dobře.

Tak to je v pořádku. "Trhlej" měch není a ten rozdíl 0,2 baru lze přičíst toleranci tlakoměrů.

Ten 1 bar je tam i při vypuštěném vzduchu? To asi ne, když vypustíš vzduch, tak tam bude 0 bar. Ale musíš ho vypustit přes ventil v horní části nádrže a nebo, jak už jsem tu napsal, opatrně vyšroubovat tlakoměr.

siola*
hodnocení

1 bar je tam jen když vypustím jen vodu. Vzduch ani nevím jak odpustit jedině přes ten ventylek na tlakování a asi jo zkoušel jsem ho upouštět a klesal i tlak na budíku ,tak jsem přestal abych to nemusel znova foukat celý.

Tak je to asi v caiku ne?

01.05.17 21:06

Naprosto.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]