Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak sestavit kouřovod od kamen do komínu?

Od: misa503® odpovědí: 5 změna:

Dobrý den. Potřeboval bych poradit, jak sestavit černý kouřovod (1.5 mm plechu) do komínu od kaborek, kde průměr z kamen je 10,5cm a průměr ( vnitřní ) kouřovodu do komínu je 120mm. Zjistil jsem, že se dodává-vyrábí nejmenší průměr černého kouřovodu 120mm. Problém je napojení na kamna. Nebo mám dát na průměr 10,5cm ( vnější ) z kamen koleno o průměru 12cm? Bojím se, že by pak byla mezi kolenem a výstupem z kamen velká netěsnost.

Prosím o případnou radu či nápad, jak tyto různé průměry z kamen nejlépe propojit, hlavně jde o bezpečnost.

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

janm*
hodnocení

0x

Hezký večer

Použijte redukci 100/120 jde vlastně o kus kouřoviny kterou dáte na odtah. hrdlo kamen a na to pak můžete pokračovat kouřovodem 120. Stačí zadat do vyhledávače redukce 100/120, když už tedy máte kouřovod pořízený. Jinak by postačilo pořídit tenkostěnnou klasiku 100 mm, vyrábí se i ve smaltové verzi (bílá hnědá černá) s vyšší tepelnou odolností, ale i klasika poslouží akorát se musí natřít na povrchu stříbřenkou nebo černou žáruvzdornou barvou...

doplněno 29.04.17 22:16:

P.S.

Aha, teď jsem si to četl ještě jednou čili jsou-li kamna 100mm a vstup do komína 120 pak kupte kouřovody 100 mm redukci do komína 100/120, vsune se do komína po vnějšku má 120 a vnitřkem 100 tam vsunete stovkový kouřovod.

mamtechnika.cz/...

doplněno 29.04.17 22:20:

Ještě jsem zapomněl, z důvodu bezpečnosti je třeba kouřovod zajistit proti samovolnému vysunutí vlivem tepelné dilatace z odtah. hrdla kamen pomocí hřebíčku nebo se drátkem přidrátuje ke kamnům. Pokud by byl kouřovod volný i v místě vstupu do komína pak lze přichytnout i tam (do zdi hmoždinku vrut, nebo skobu drátek a přichytit za kouřovod např. koleno v místě vstupu)

janm*

Ještě připomenu že kouřovod je nejlépe složit "po kouři" (ono by to ani jinak jít nemělo) tzn. první koleno nebo rouru nasadíte širší stranou na odtahové hrdlo kamen a následnou druhou užší stranu zasunete do další širší části kouřovodu. Je to proto aby při topení kouř nepronikal spoji a pěkně odcházel do komína.

doplněno 29.04.17 22:32:

Kouřovod si najdete dle průměru odtahového hrdla kamen, máte-li ho 10,5 cm pak si zadejte do vyhledávače kouřovod 105, nebo 110 a je-li to přesná stovka pak 100 jak jsem uvedl. Rovněž tak redukci dle toho jaký rozměr chcete např. 100/120. Pokud by ty kamna měly odtah. hrdlo nějaký "atyp" a tím pádem by k tomu nebyla redukce pak lze také na míru nechat udělat u klempíře.

hodnocení

Od kamen je průměr 105mm, takže 100mm ani nasunout nejde. Našel jsem konečně redukci (komín - kamna ) 120 na 110mm. Což nebylo jen tak sehnat, většinou jsem našel 120 na 100mm. Na kamnech je v otvoru dirka, dám tam hřebík. V komínu bude kouřovod zastrčen 30cm, protože je šachta vzálená od růžice až 50cm. Kouřovody 1,5 mm černé budu dávat za ty klasické truby co tam byly vždy. Děkuji za všechny rady.

doplněno 30.04.17 00:11:

105mm - vnější průměr u kamen

hubas*

Tuhle redukci neseženete, budete si ji muset vyrobit jako já onehdy na stará kamna s vývodem 105 na 120 kouřovod. Přesně Váš případ. Použil jsem několik komínových tenkostěnných zděří různých průměrů. Namlátil do sebe na fest tak, aby spoj byl vždy pootočen o 180°, celé jsem to pak na čtyřech místech provrtal a snýtoval nerezem. Drží to a funguje už tři roky jako primární vytápění.

hodnocení

Redukce 120 na 110mm se vyrábí.

Viz : levnekominy.cz/...

Redukce 120 na 105 by tam stejně šla velmi těžko, protože se směrem ke kamnům průměr té truby z kamen trošku zvětšuje na délce 5cm. Redukce se na tuto trubu z kamen nasune v délce 5cm, takže nebude s těsněním mezi redukcí a trubou z kamen na 5cm problém. Na konci redukce směrem ke kamnům ve vzdálenosti 5cm si myslím bude redukce těsnit zcela přesně.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma jak sestavit kouřovod

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]