Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Fond oprav - na co lze použít peníze

Od: refik* odpovědí: 13 změna:

Dobrý den,bydlím v cihl. domě kde mame 24 bytu v osobním vlastnictví a 3 byty majitel nemá ještě prodané.Ted´ v jednom bytě,který nemá prodaný dělali novou dlažbu na terase a majitel použil peníze z fondu oprav.Chci se zeptat jestli oprávněně?Protože si myslím,že peníze jsou na opravy společných prostor a né na jednotlivé byty,to at´ si každý udělá sám,protože některé byty máme s balkonem,některé jsou bez balkonu a jen dva s terasou,které nemá prodané.V domě jsme jen dvě,kterým se to nelíbí a ostatním to je jedno.Majitel si ty byty pak prodá,opravené z našich peněz.Prosím napište mi jestli je to v pořádku nebo né.Děkuji

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

lidka*
hodnocení

2x

Nemám mnoho zkušeností s vlastnictvím bytových jednotek. Podívejte se na tento portál spolecenstvi.okinfo.cz/... a pokud někdo neporadí zde, možná tam najdete potřebné informace. Jak vlastně fungujete? Ještě to upřesněte - je to společenství bytových jednotek? Mě tam mate ten majitel. To byl původní vlastník celého bytového domu? Ale tak jak píšete, to nemá logiku - financovat neprodané byty. Možná mu někdo odsouhlasil, že po prodeji vrátí investované peníze. Ale to by potom mělo charakter půjčky. Zkuste to ještě upřesnit. Hezký večer!

refik*
hodnocení

Ano,majitel je pán,který dům postavil a ted´ byty rozprodáva.Ano,máme spol.vlastníku a za neprodané byty platí do fondu oprav měsíční určenou částku jak všichni.

arakain77*

Bohužel balkony terasy a podobné jsou

součástí domu,ne bytu,tudíž jsou považovány podobně jako nebytové prostory. Z fondu oprav se opravdu tyto opravy mohou po souhlasu domovní,či bytové správy nebo Společenství vlastníků nebo jen majitele domu hradit.Je to ještě mnohem složitější,ale v podstatě vlastník domu se ničím neprovinil.

hodnocení

2x

Oprava dle mého názoru z FO je regulérní, protože se nejedná o byt ale o terasu. Neregulérní tudíž nezákonné to bude pokud o tom rozhodl jednotlivec a nebylo to schváleno výborem společenství resp. odpovídajícím správním orgánem v domě, který musí být dle zákona o vlastnictví bytů zřízen. Pokud je však dotyčný činný ve správě domu a může rozhodovat o částce odpovídající výdaji na dlažbu, nic s tím nezmůžete. Prostě, někdo o tom rozhodl, možná i o vašich penězích, zjistětě zdali má na to tu pravomoc či nikoli. Na to že to byla terasa nehleďte. Každopádně peníze byly asi společné Vás všech, a je to třeba prošetřit (možnost zneužití pravomoci) howgh. Mira.

lidka*

Já se ještě zeptám, protože pravidla společenství moc neznám. Ale podle otázky mi připadá, že terasa je součástí bytu a není k využití pro ostatní. Tuším, že neteř financovala opravu balkonu z vlastních financí. I tak by bylo správné financovat terasy u těchto dvou bytů jako společné prostory? Beru, že terasu bude užívat pouze budoucí majitel bytu - nyní ještě původní majitel celého domu, než byt prodá. Ale připouštím, že se mohu mýlím, posuzuji to pouze na základě logiky. Hezký večer!

jabraka*
hodnocení

2x

Pokud je ustaveno společenství vlastníků bytů,je nutno,aby se rozhodnutí o investicích do společných prostor podíleli všichni vlastníci.Pokud souhlas nedá 75 % všech vlastníků,není provedení akce podle zákona.Každý z vlastníků má právo nápravu žádat soudní cestou.

JABRAKA

ještě platí, že "váha" vašeho hlasu na schůzi závisí na velikostech jednotlivých bytů. Př. pokud má někdo 4KS bytů s velkou plochou a vy máte např. jen garsonieru, tak Vás vyždy přehlasuje protože jeho podíl na domě je podstatně větší. Velikost podílu na domě se zapisuje i do listu vlastnictví k bytové jednotce a rozhoduje při hlasování jak jsem uvedl. Může se tedy stát, že jeden majitel má oproti 3 dalším majitelům menších bytových jednotek rozhodující většinu ikdyž je jen jedna osoba jako vlastník.

vosikac*
hodnocení

0x

*jasne*Přinejmenším si myslím,že o investicích z fondu oprav by měli rozhodovat nájemníci!

refik*
hodnocení

Děkuji,nás se nikdo neptal.

refik*
hodnocení

Dobrý den,já si právě taky myslím,že balkon,terasa je součást bytu,vždyt´ je započítan k bytu na metry.Majitel sice dům postavil před 8 lety,ale už je stejným spoluvlstníkem jak my,až na to,že my máme jeden byt a on tři.Ja jsem si nechala před dvěma lety balkon vymalovat,byla to malá částka,ale nenapadlo by mě si to nechat proplatit z fondu.Ted´ jsem to ze srandy řekla a bylo mi řečeno,že na to se to nevstahuje,tak nevím.Jinak rodiče bydlí v paneláku a taky si dělali dlažbu za své,tak někdo má někdo nema pěkný balkon.A chci se zeptat jestli by jsme měli být informování o tom kolik je peněz ve fondu a kolik se utratilo?

balkon dle zákona součátí bytu není a do celk. plochy bytu se nezapočítává, je součástí fasády domu, tudíž jakoby společného majetku, a tak se s ním i nakládá. Nevýhodou je, že opravdu jej může užívat jen uživatel bytu, ale v zásadě jsou často i balkóny mezipodestové, které nikdo přímo nevyužívá a jsou součástí spol. majetku. Chce to znát zákon o vlastnictví bytů a navazující zákony a vyhlášky (bohužel), resp. se poradit na bytovém družstvu. O penězích z FO máte být informováni min. 1x ročně na schůzi vlastníků, která by měla i schvalovat roční účetní uzávěrku a rozhodovat o investicích. Zdá se, že u Vás to moc podle zákona o vlastnictví bytů zatím nefunguje. Ale pokud je více jak (odhaduju) 5 vlastníků. Musí se založit tzv. společenství vlastníků bytových jednotek, které má svoje orgány zákonem stanovené.

lidka*

Refiku, já si myslím, že je potřeba se podrobně seznámit se stanovami společenství. Tam by měly být uvedeny nejdůležitější informace, kterými se musí vedení i členové řídit. A když Vám není něco jasné, určitě se zeptejte. Koukala jsem na stránky SVJ, je tam poměrně dost informací - hlavně platná legislativa. Ale začala bych určitě stanovami. *cteni* Tam by také měly být lhůty, ve kterých se členské schůzi předkládá přehled hospodaření SVJ.

doplněno 29.09.09 11:02:

Tady jsou vzorové stanovy SVJ: pravni-poradna-praha.cz/...

doplněno 29.09.09 11:06:

A jak jsem koukala na SVJ - možná jsou i ty Vaše konkrétní na internetu uveřejněné. *klik*

refik*
hodnocení

Moc děkuji za odpovědi a rady.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]