Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,bydlím v cihl. domě kde mame 24 bytu v osobním vlastnictví a 3 byty majitel nemá ještě prodané.Ted´ v jednom bytě,který nemá prodaný dělali novou dlažbu na terase a majitel použil peníze z fondu oprav.Chci se zeptat jestli oprávněně?Protože si myslím,že peníze jsou na opravy společných prostor a né na jednotlivé byty,to at´ si každý udělá sám,protože některé byty máme s balkonem,některé jsou bez balkonu a jen dva s terasou,které nemá prodané.V domě jsme jen dvě,kterým se to nelíbí a ostatním to je jedno.Majitel si ty byty pak prodá,opravené z našich peněz.Prosím napište mi jestli je to v pořádku nebo né.Děkuji
Nemám mnoho zkušeností s vlastnictvím bytových jednotek. Podívejte se na tento portál spolecenstvi.okinfo.cz/... a pokud někdo neporadí zde, možná tam najdete potřebné informace. Jak vlastně fungujete? Ještě to upřesněte - je to společenství bytových jednotek? Mě tam mate ten majitel. To byl původní vlastník celého bytového domu? Ale tak jak píšete, to nemá logiku - financovat neprodané byty. Možná mu někdo odsouhlasil, že po prodeji vrátí investované peníze. Ale to by potom mělo charakter půjčky. Zkuste to ještě upřesnit. Hezký večer!
Ano,majitel je pán,který dům postavil a ted´ byty rozprodáva.Ano,máme spol.vlastníku a za neprodané byty platí do fondu oprav měsíční určenou částku jak všichni.
Bohužel balkony terasy a podobné jsou
součástí domu,ne bytu,tudíž jsou považovány podobně jako nebytové prostory. Z fondu oprav se opravdu tyto opravy mohou po souhlasu domovní,či bytové správy nebo Společenství vlastníků nebo jen majitele domu hradit.Je to ještě mnohem složitější,ale v podstatě vlastník domu se ničím neprovinil.
Oprava dle mého názoru z FO je regulérní, protože se nejedná o byt ale o terasu. Neregulérní tudíž nezákonné to bude pokud o tom rozhodl jednotlivec a nebylo to schváleno výborem společenství resp. odpovídajícím správním orgánem v domě, který musí být dle zákona o vlastnictví bytů zřízen. Pokud je však dotyčný činný ve správě domu a může rozhodovat o částce odpovídající výdaji na dlažbu, nic s tím nezmůžete. Prostě, někdo o tom rozhodl, možná i o vašich penězích, zjistětě zdali má na to tu pravomoc či nikoli. Na to že to byla terasa nehleďte. Každopádně peníze byly asi společné Vás všech, a je to třeba prošetřit (možnost zneužití pravomoci) howgh. Mira.
Já se ještě zeptám, protože pravidla společenství moc neznám. Ale podle otázky mi připadá, že terasa je součástí bytu a není k využití pro ostatní. Tuším, že neteř financovala opravu balkonu z vlastních financí. I tak by bylo správné financovat terasy u těchto dvou bytů jako společné prostory? Beru, že terasu bude užívat pouze budoucí majitel bytu - nyní ještě původní majitel celého domu, než byt prodá. Ale připouštím, že se mohu mýlím, posuzuji to pouze na základě logiky. Hezký večer!
Pokud je ustaveno společenství vlastníků bytů,je nutno,aby se rozhodnutí o investicích do společných prostor podíleli všichni vlastníci.Pokud souhlas nedá 75 % všech vlastníků,není provedení akce podle zákona.Každý z vlastníků má právo nápravu žádat soudní cestou.
JABRAKA
ještě platí, že "váha" vašeho hlasu na schůzi závisí na velikostech jednotlivých bytů. Př. pokud má někdo 4KS bytů s velkou plochou a vy máte např. jen garsonieru, tak Vás vyždy přehlasuje protože jeho podíl na domě je podstatně větší. Velikost podílu na domě se zapisuje i do listu vlastnictví k bytové jednotce a rozhoduje při hlasování jak jsem uvedl. Může se tedy stát, že jeden majitel má oproti 3 dalším majitelům menších bytových jednotek rozhodující většinu ikdyž je jen jedna osoba jako vlastník.
Dobrý den,já si právě taky myslím,že balkon,terasa je součást bytu,vždyt´ je započítan k bytu na metry.Majitel sice dům postavil před 8 lety,ale už je stejným spoluvlstníkem jak my,až na to,že my máme jeden byt a on tři.Ja jsem si nechala před dvěma lety balkon vymalovat,byla to malá částka,ale nenapadlo by mě si to nechat proplatit z fondu.Ted´ jsem to ze srandy řekla a bylo mi řečeno,že na to se to nevstahuje,tak nevím.Jinak rodiče bydlí v paneláku a taky si dělali dlažbu za své,tak někdo má někdo nema pěkný balkon.A chci se zeptat jestli by jsme měli být informování o tom kolik je peněz ve fondu a kolik se utratilo?
balkon dle zákona součátí bytu není a do celk. plochy bytu se nezapočítává, je součástí fasády domu, tudíž jakoby společného majetku, a tak se s ním i nakládá. Nevýhodou je, že opravdu jej může užívat jen uživatel bytu, ale v zásadě jsou často i balkóny mezipodestové, které nikdo přímo nevyužívá a jsou součástí spol. majetku. Chce to znát zákon o vlastnictví bytů a navazující zákony a vyhlášky (bohužel), resp. se poradit na bytovém družstvu. O penězích z FO máte být informováni min. 1x ročně na schůzi vlastníků, která by měla i schvalovat roční účetní uzávěrku a rozhodovat o investicích. Zdá se, že u Vás to moc podle zákona o vlastnictví bytů zatím nefunguje. Ale pokud je více jak (odhaduju) 5 vlastníků. Musí se založit tzv. společenství vlastníků bytových jednotek, které má svoje orgány zákonem stanovené.
Refiku, já si myslím, že je potřeba se podrobně seznámit se stanovami společenství. Tam by měly být uvedeny nejdůležitější informace, kterými se musí vedení i členové řídit. A když Vám není něco jasné, určitě se zeptejte. Koukala jsem na stránky SVJ, je tam poměrně dost informací - hlavně platná legislativa. Ale začala bych určitě stanovami. Tam by také měly být lhůty, ve kterých se členské schůzi předkládá přehled hospodaření SVJ.
Tady jsou vzorové stanovy SVJ: pravni-poradna-praha.cz/...
doplněno 29.09.09 11:06:A jak jsem koukala na SVJ - možná jsou i ty Vaše konkrétní na internetu uveřejněné.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.