Nejste přihlášen/a.
Zkuste ji zatlačit dovnitř a pak s ní otočit doleva. Normálně by to mělo jít. Je to takový systém, který mám třeba i u šicího stroje. Když pak budete dávat novou tak zase zatlačit a otočit doprava. Ona je tam nějaká pružina.
Na tu žárovku v šicím stroji mám dokonce takové specielní držátko, do kterého tu žárovku zasadím zatlačím a otočím. Jinak bych to jenom prstama ani nemohla udělat, protože bych tu žárovku nemohla pořádně chytit.
Z návodu
Výměna žárovky v pečící troubě.
Výměnu žárovky provádějte jen tehdy, není-li díl pod napětím. Před výměnou žárovky nechat troubu zchladit a vyjmout přístroj ze zásuvky. Sejměte skleněný kryt a proveďte výměnu žárovky (E14, 230 V, 15 W, T 300).
Takže je to žárovka (s malým závitem E14, 15W), kterou vyšroubujete...půjde to špatně, hlavně to uvolnění...působením teplot trouby je to "zapečené"...ale zvládnete to...většinou baňku žárovky chytám přes hadr...kdyby náhodou praskla...pak novou a krycí sklo...a v troubě svítíme
Podle fotky asi nemáte sundané krycí sklo žárovky, je tam bajonet; zkuste otočit doleva na doraz a sklo stáhnout dolů, pak se dostanete k zárovce - jde to někdy hodně těžko, bývá to i "zalepené"nečistotami, je třeba použít "trochu"víc síly...pokud krycí sklo máte venku, omlouvám se za dlouhý popis...
Krycí sklo žárovky se normálně povoluje směrem do leva, nic se nezamačkává. Nesmíte se bát pořádně zabrat, ono to sklíčko jde opravdu většinou hóóódně ztuha povolit. Jednak bývá docela utaženo z výroby a za ty léta se navíc zalepí mastnotou.
Servisní technici si běžně pomáhají blickama (instalatérské kleště). Kolem skleněného krytu žárovky omotají hadr, opatrně klešťama zmáčknou (s citem, aby to sklo neprasklo) a pak pomocí kleští povolí. Žárovka pod sklíčkem se potom také normálně povoluje (má malý závit). Pokud Vám náhodou sklíčko praskne, lze jej koupit nové. Podle typu objímky jsou dva druhy: na klasický závit nebo na tzv. bajonet. Žárovka běžně bývá 15W, ale lze koupit i 25W.
P.S.: aby jste mohl sklíčko chytit přes hadr do kleští, bude možná nutné u Vašeho typu sporáku nejdříve demontovat krycí plech v troubě. Jinak se pořádně ke krycímu sklu žárovky nedostanete, protože málo vyčuhuje ven.
No já jsem mluvila o žárovce, ne o krycím skle. Kam by se také zamačkávalo. A ta zamačkávací žárovka je také "bajonet". Když ji vyměňuji u šicího stroje, dost se u toho navztekám, protože je strašně malá a ten otvor kde žárovka sedí je také malý. Proto k tomu mám tu pomůcku o které jsem psala, jinak bych ji ani nevytáhla. Tak jsem si myslela, že to je stejný systém. A pokud nemá žárovka závit, ale je to ten bajonet, tak ta se musí také stlačit. Pamatuji si to když ještě byly i obyčejné žárovky na bajonet třeba do lustrů.
Aha!
Zdravím, mám osobní zkušenost - nešla a nešla... hodně trpělivosti, touha zvítězit nad jednou připečenou krytkou, hodně vzteku na ni a šlo to... žárovku povolit pak už není problém.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.